Kesihatan

Ketahui 4 Gaya Hidup untuk Mencegah Granuloma Annulare

, Jakarta - Granuloma annulare adalah sejenis penyakit kulit yang kronik atau berkembang dalam jangka masa panjang. Penyakit ini menyebabkan keradangan pada kulit, ruam dan perubahan warna pada kulit. Dalam kebanyakan kes, ruam boleh muncul di tangan, kaki, dan lengan bawah. Tanda dan gejala granuloma annulare boleh berbeza-beza, bergantung pada jenisnya, termasuk:

Baca juga: Lelaki terdedah kepada Granuloma Annulare, inilah sebabnya

1. Granuloma Annulare yang dilokalkan

Granuloma setempat adalah jenis yang paling biasa. Lesi yang dihasilkan umumnya berbentuk bulat atau separuh bulatan dengan diameter hingga 5 sentimeter. Lesi atau lebam biasanya berwarna kemerahan atau warna yang sama dengan kulit. Lesi paling kerap muncul di tangan, kaki, pergelangan tangan, dan pergelangan kaki.

2. Granuloma Annulare Generalisata

Jenis ini mungkin kurang biasa daripada granuloma setempat. Granuloma secara umum menyebabkan ketulan yang gatal dan berwarna merah. Jenis ini boleh muncul di sebahagian besar badan, termasuk batang, lengan, dan kaki.

3. Granuloma Annulare Di Bawah Kulit

Sekiranya kedua-dua jenis granuloma sebelumnya biasa terjadi pada orang dewasa, granuloma annulare yang berlaku di bawah kulit biasanya lebih biasa pada kanak-kanak. Jenis ini menghasilkan lebam kecil dan keras di bawah kulit yang berbeza dengan ruam. Benjolan biasanya muncul di tangan, tulang kering, dan kulit kepala.

Apa yang Menyebabkan Granuloma Annulare?

Setakat ini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan granuloma annulare. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes granuloma disebabkan oleh:

 • Gigitan haiwan atau serangga;

 • Jangkitan hepatitis;

 • ujian kulit tuberkulin;

 • Vaksinasi;

 • Pendedahan cahaya matahari;

 • Kecederaan kulit kecil; dan

 • Dadah

Sebagai tambahan kepada pelbagai sebab di atas, granuloma annulare kadang-kadang dikaitkan dengan diabetes atau penyakit tiroid. Granuloma tidak berjangkit dan tidak barah.

Rawatan Granuloma Annulare

Granuloma annulare bukanlah keadaan yang mengancam nyawa, jadi tidak ada pilihan rawatan khusus untuk merawat keadaan ini. Secara amnya, ketulan hilang dalam beberapa bulan dan jarang bertahan lebih dari dua tahun. Sekiranya penghidapnya merasa terganggu oleh keadaan kulitnya, terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan, seperti:

 • Sapukan krim atau salap kortikosteroid untuk membantu menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Doktor anda mungkin mencadangkan menutup krim dengan pembalut untuk meningkatkan keberkesanan rawatan.

 • Sekiranya menggunakan krim atau salap kortikosteroid tidak membantu, suntikan kortikosteroid mungkin diperlukan. Suntikan mungkin diperlukan setiap 6-8 minggu sehingga keadaan bertambah baik.

 • Menggunakan nitrogen cecair ke kawasan yang terjejas dapat membantu menghilangkan lesi.

 • Menerangi lesi dengan jenis cahaya tertentu, termasuk laser, juga dapat mengurangkan lesi.

 • Dalam kes-kes yang teruk, terutama ketika lesi merebak, doktor anda mungkin memberi ubat yang anda ambil dari mulut, seperti antibiotik, antimalaria atau ubat-ubatan yang digunakan untuk mencegah reaksi sistem imun.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 2 Komplikasi Yang Menyebabkan Granuloma Annulare

Gaya Hidup untuk Mencegah Granuloma Annulare

1. Berhenti Merokok

Kerana granuloma annulare dianggap berkaitan dengan masalah tiroid dan diabetes, salah satu langkah pencegahannya serupa dengan mencegah kedua-dua keadaan. Merokok adalah salah satu keadaan yang boleh mempengaruhi tiroid. Oleh itu, anda harus berhenti merokok untuk mengelakkan pelbagai jenis penyakit.

2. Elakkan Pengambilan Dadah

Salah satu penyebab granuloma annulare adalah penggunaan ubat haram. Oleh itu, mengelakkan ubat boleh disyorkan

3. Gunakan Perlindungan Matahari

Cahaya matahari kadang-kadang boleh membahayakan kulit yang berisiko membakar kulit kita. Nah, cahaya matahari juga dapat meningkatkan risiko granuloma annulare. Untuk mengelakkan berlakunya granuloma, anda mungkin perlu menggunakan pelindung matahari, lengan panjang, seluar panjang, topi atau payung untuk mengurangkan pendedahan cahaya matahari.

4. Amalkan Hubungan intim yang selamat

Selain itu, granuloma annulare juga boleh disebabkan oleh hepatitis. Penularan hepatitis umumnya ditularkan melalui hubungan seksual, oleh itu langkah pencegahan yang dapat dilakukan adalah dengan menggunakan kondom, mengetahui sejarah seksual pasangan, dan menghindari perubahan pasangan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa homoseksual rentan terhadap granuloma inguinale

Mencurigakan mengalami keadaan seperti di atas? Tanya doktor dengan segera memastikan. Klik Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!