Kesihatan

Mitos dan Fakta Di Sebalik Diet Detoks Yang Harus Anda Ketahui

, Jakarta - Banyak orang melakukan apa sahaja untuk mendapatkan berat badan ideal untuk pelbagai tujuan. Cara yang paling biasa untuk mencapainya adalah dengan menjalani diet. Walaupun begitu, terdapat banyak jenis diet yang boleh anda gunakan, salah satunya adalah diet detoks. Sebenarnya, kaedah diet ini telah menjadi trend kerana kadar kejayaan orang yang melakukannya sebelumnya.

Diet detoks dipercayai menjadikan tubuh bersih dari racun dan bahan berbahaya. Dengan cara itu, kesihatan tubuh terjaga sehingga kesan buruk dapat diminimumkan. Walaupun begitu, banyak mitos masih beredar di masyarakat sehingga ada orang yang ragu-ragu untuk melakukannya. Berikut adalah perbincangan mitos atau fakta mengenai diet detoks!

Baca juga: Ingin langsing, ini adalah fakta diet detoks

Mitos dan Fakta Diet Detoks

Detox diet atau singkatan detoks adalah salah satu pola makan yang dilakukan dengan berpuasa, mengelakkan makanan yang diproses, makanan berlemak, hingga karbohidrat. Kaedah ini mengutamakan pengambilan makanan atau minuman dengan kandungan serat yang tinggi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia dipercayai membersihkan sistem pencernaan sehingga toksin berbahaya dapat disingkirkan.

Apabila toksin dapat dikeluarkan dari badan, ia dapat menurunkan berat badan. Di samping itu, diet detoks juga mengesyorkan agar seseorang mengambil ubat-ubatan herba dan makanan tambahan lain yang berguna untuk membersihkan usus besar supaya sistem pencernaan benar-benar berfungsi dengan optimum.

Walaupun begitu, terdapat sedikit bukti bahawa kaedah diet ini sebenarnya dapat membuang toksin dari badan. Ini kerana peranan utama untuk menyaring dan menghilangkan sebahagian besar toksin yang masuk ke dalam badan adalah buah pinggang dan hati. Oleh itu, ada kemungkinan diet ini berkesan dalam menjadikan tubuh lebih sihat, tetapi berkaitan dengan toksin, ia masih bergantung pada fungsi ginjal dan hati.

Oleh itu, mengapa begitu banyak orang berasa lebih sihat selepas diet detoks?

Ini mungkin berlaku kerana pilihan makanan yang dibuat tidak membenarkan pengambilan makanan yang diproses dengan kandungan lemak padat dan gula tambahan. Dengan mengelakkan makanan rendah kalori yang tinggi kalori selama beberapa hari, seseorang dapat memberi alasan jika tubuhnya menjadi lebih baik daripada sebelumnya.

Sebagai tambahan, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai diet detoks, doktor dari sedia membantu untuk memberikan penjelasan yang lengkap. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di Apps Store atau Play Store untuk mendapatkan akses kesihatan yang mudah hanya dengan cengkaman jari!

Baca juga: Diet Detoksifikasi, Adakah Selamat Dilakukan?

Mitos Mengenai Diet Detoks

Ramai orang sudah berminat untuk melakukan kaedah diet ini kerana mereka melihat seseorang yang berjaya menurunkan berat badan. Walaupun begitu, tidak semua yang berkaitan dengan diet ini seperti berita yang beredar. Ketahui beberapa maklumat yang ternyata hanya mitos. Berikut adalah mitos:

1. Badan Memerlukan Bantuan Detoksifikasi

Toksin adalah bahan yang terdapat dalam makanan, persekitaran, udara, dan air dan boleh menyumbang kepada penyakit. Semasa melakukan diet detoks, banyak orang percaya bahawa ia sangat baik untuk tubuh. Sebenarnya, tubuh dapat mengeluarkan toksin sendiri ketika buah pinggang dan hati masih berfungsi dengan baik. Oleh itu, tidak benar bahawa tubuh memerlukan bantuan ini, tetapi kaedah diet ini juga tidak salah untuk dilakukan.

2. Seseorang Boleh Memangkas Makronutrien Tanpa Akibat

Karbohidrat, protein, dan lemak adalah bahan yang sangat penting untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Semua bahagian badan memerlukan kandungan ini berfungsi dengan normal. Namun, semasa menjalani diet detoks, salah satu zat mesti dikeluarkan, sehingga menyebabkan kesan buruk pada beberapa bahagian tubuh. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan bahawa ketiga-tiga ramuan ini mencukupi setiap hari.

Baca juga: Makanan untuk Detoksifikasi Badan

Itulah beberapa fakta dan mitos yang berkaitan dengan diet detoks. Sesungguhnya, kaedah diet ini bagus untuk dilakukan selagi anda memperhatikan semua keperluan asas yang diperlukan oleh tubuh. Jangan biarkan berat badan anda turun, tetapi bahagian badan yang lain terjejas.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Adakah diet detoks memberikan faedah kesihatan?
Diri. Diakses pada tahun 2020. 4 Mitos Mengenai Detoksifikasi Yang Sangat Palsu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found