Kesihatan

Kenali Bahan Makanan Yang Boleh Mencetuskan Kanser

, Jakarta - Makanan yang dimakan dapat mempengaruhi risiko seseorang terkena jenis barah tertentu. Terdapat beberapa makanan yang berkaitan dengan risiko barah. Mengkonsumsi makanan atau minuman secara sederhana mungkin baik. Namun, jika dimakan dalam jumlah besar seumur hidup, setiap hari, ia boleh menjadi masalah. Termasuk barah.

Untuk memastikan badan yang sihat, penting untuk menghadkan jenis makanan tertentu. Salah satu cara untuk melindungi diri anda dari sebarang jenis barah adalah dengan menjalani gaya hidup sihat. Jadi, apakah makanan yang boleh mencetuskan barah?

Baca juga: Ini adalah makanan sihat yang dapat mencegah barah

Bahan Makanan Yang Boleh Mencetuskan Kanser

Sebilangan makanan boleh meningkatkan risiko diabetes dan obesiti jenis 2, yang berkaitan dengan jenis barah tertentu. Beberapa makanan lain mengandungi karsinogen, yang merupakan bahan berbahaya yang boleh menyebabkan barah. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh mencetuskan barah:

1. Minyak Hidrogenasi (Dadah)

Bahan kimia ditambahkan yang menghasilkan kadar asid lemak omega-6 yang lebih tinggi yang menyebabkan penyakit jantung dan barah. Untuk mengimbangkannya, ambil suplemen omega-3 setiap hari dalam diet anda.

2. Makanan yang sangat masin

Makanan masin, asin, atau asap yang tinggi mengandungi nitrat. Makanan ini bertindak sebagai pengawet serta menambah warna pada bahan makanan. Walau bagaimanapun, badan mengubahnya menjadi N-nitroso yang dikaitkan dengan peningkatan kanser yang lebih besar. Contoh makanan ini, iaitu daging masam dan acar.

3. Tepung Putih yang diproses

Loji pemprosesan tepung akan memutihkan tepung dengan bahan kimia yang disebut gas klorin untuk menjadikan tepung lebih putih. Tepung putih yang diproses mempunyai kadar glisemik yang lebih tinggi yang meningkatkan kadar gula darah dan insulin. Tumor barah di seluruh badan akan berkembang dan berkembang pesat dengan kadar gula darah tinggi.

Baca juga: Ketahui Jenis-Jenis Tumor Benigna Yang Boleh Muncul di Tubuh

4. GMO (Organisme yang Diubahsuai secara Genetik)

Bahan ini telah diperkenalkan ke dalam semua makanan sejak 30 tahun yang lalu. Ini adalah bahan makanan dengan aditif kimia atau genetik yang diatur untuk memungkinkan pertumbuhan yang lebih cepat di iklim yang lebih keras, paras air rendah, dan dikelilingi oleh serangga.

GMO boleh merosakkan sistem imun manusia dan mewujudkan pertumbuhan prakanker. Beberapa negara telah melarang penggunaan GMO. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak mempunyai prosedur ujian untuk makanan GMO.

Malangnya, hampir semua biji-bijian, termasuk kacang soya, gandum, dan jagung, ditanam melalui GMO di Amerika Syarikat. Lebih buruk lagi, GM tidak perlu disenaraikan pada label makanan.

5. Gula halus

Gula halus akan melambung dan meningkatkan kadar insulin. Fruktosa dan sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS) adalah pemanis biasa yang murah yang digunakan sebagai ramuan dalam banyak makanan. Sel-sel kanser memetabolisme dan berkembang dengan cepat dengan gula ini. Kek, pai, biskut, soda, jus, kuah, dan bijirin adalah beberapa makanan yang mengandungi gula ini.

Baca juga: Myoma dan Tumor, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Merawat Kanser dengan Makan

Di satu pihak, makanan boleh mencetuskan barah, di sisi lain makanan juga memainkan peranan penting dalam mencegah beberapa jenis barah. Orang yang menghidap barah memerlukan pemakanan yang baik agar dapat mengatasi tuntutan fizikal penyakit ini dan rawatan perubatan yang sukar.

Pemakanan bagi penghidap barah penting kerana banyak sebab, iaitu:

  • Sistem imun perlu diperkukuhkan.
  • Diet anda dapat disesuaikan untuk mengatasi berbagai gejala, seperti sembelit, cirit-birit, atau mual.
  • Kehilangan selera makan atau peningkatan metabolisme bermaksud makanan bertenaga tinggi perlu dimakan setiap hari.
  • Protein tambahan diperlukan untuk mencegah penurunan otot dari penurunan berat badan kerana penyakit.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai hubungan antara makanan dan barah. Sekiranya anda mempunyai risiko barah, segera berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai pengendaliannya. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2021. Barah dan makanan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Makanan Yang Boleh Meningkatkan Risiko Kanser Anda
Kanser. Diakses pada tahun 2021. Risiko Makanan dan Kanser