Kesihatan

Ketahui jarak jauh Covid, gejala COVID-19 yang memerlukan masa yang lama untuk sembuh

Jakarta - Penyakit COVID-19 yang disebabkan oleh jangkitan virus korona menyebabkan gejala yang sangat pelbagai. Sebilangan besar orang dengan gangguan kesihatan ini mengalami gejala yang agak ringan dan biasanya menjadi lebih baik dalam masa 2 minggu.

Namun, ada juga penderita yang mengalami gejala yang teruk sehingga memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh, biasanya antara 3 hingga 6 minggu. Sebenarnya, kajian yang diterbitkan di BMJ mendapati bahawa sekitar 10 peratus orang dengan COVID-19 telah mengalami gejala yang boleh berpanjangan, iaitu selama berbulan-bulan sejak mereka pertama kali didiagnosis.

Ternyata, ada istilah perubatan untuk keadaan tersebut, yaitu covid jarak jauh . Apa sebenarnya covid jarak jauh ini? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Rancangan Pentadbiran Vaksin Corona, Inilah Tahapnya

Mengenali Long Hauler Covid, Gejala COVID-19 yang Penyembuhan Panjang

Seseorang boleh dikatakan mempunyai penyakit jangka panjang jika mereka dijangkiti virus korona dan mengalami gejala selama 28 hari atau lebih lama daripada itu setelah dinyatakan dijangkiti. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan jantina.

Kemungkinan besar, covid jarak jauh lebih berisiko bagi orang yang mempunyai keadaan perubatan lain. Walaupun begitu, penyelidik masih terus melakukan kajian yang berkaitan dengan kebenaran perkara ini. Sekiranya kita melihat kes-kes yang dijumpai, covid jarak jauh ia lebih biasa pada orang yang tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai keadaan sihat dapat mengalaminya.

Apakah Gejala Long Hauler Covid?

Terdapat beberapa gejala yang termasuk dalam covid jarak jauh, seperti:

  • Sukar bernafas;
  • Kesakitan atau sesak di dada;
  • Cirit-birit ;
  • Sakit otot;
  • Sakit kepala.

Baca juga: Inilah Yang Mungkin Berlaku Sekiranya Jarak Fizikal Diakhiri Tidak Lama Lagi

Namun, gejala yang paling ketara dan paling biasa dialami oleh penghidap adalah bahawa badan mengalami keletihan. Penghidapnya akan merasa sangat lesu, letih, dan kekurangan tenaga. Mereka bahkan mengakui bahawa mereka tidak boleh memaksa diri untuk melakukan aktiviti.

Keletihan yang dialami oleh penghidap covid jarak jauh ini kadang-kadang boleh menimbulkan kekecewaan kerana ia sangat melemahkan. Sebenarnya, tidak jarang keadaan yang disebut kabus otak , iaitu kesukaran menumpukan perhatian dan penurunan kemampuan kognitif.

Bolehkah Keadaan Ini Berjangkit?

Umumnya, seseorang yang positif dijangkiti virus korona, penularannya akan hilang setelah seminggu atau lebih. Kemudian, penderita akan memulakan pilihan raya. Tidak jauh berbeza, penghidap covid jarak jauh Demam lama juga agak jarang berlaku.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini adalah Fakta Lengkap Mengenai Vaksin COVID-19

Ini adalah tanda bahawa penyakit COVID-19 mungkin tidak lagi menular setelah beberapa bulan setelah dijangkiti untuk pertama kalinya. Memang benar bahawa jangkitan coronavirus boleh menyebabkan tindak balas keradangan di dalam badan yang menyebabkan banyak gejala yang berbeza.

Walaupun begitu, kajian dan analisis lebih lanjut masih diperlukan untuk mengetahui sebab-sebab mengapa virus korona dapat mencetuskan gejala yang tidak hilang.

Oleh itu, selalu pastikan anda menjaga kesihatan anda agar tidak terdedah kepada jangkitan virus yang mematikan ini. Pengambilan vitamin yang dapat meningkatkan daya tahan tubuh, memenuhi pengambilan makanan berkhasiat dan cecair harian. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk membeli vitamin di farmasi, anda boleh menggunakan perkhidmatan ini farmasipenghantaran dari aplikasi . Sudah tentu, lebih cepat dan lebih praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah.Rujukan:
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2021. Apa Artinya Menjadi "Long-Hauler" Coronavirus.
Trissa G., et al. 2020. Diakses pada tahun 2021. Pengurusan pasca-akut covid-19 dalam penjagaan primer. BMJ 370.