Kesihatan

Kelebihan Anjing sebagai Haiwan Peliharaan

Jakarta - Sebelum memilih memelihara anjing atau kucing, anda perlu mengetahui kelebihan dan kekurangan masing-masing. Setakat ini, anjing itu masih merupakan haiwan kegemaran pertama di dunia yang dipilih untuk dipelihara. Kenapa begitu? Ini kerana anjing lebih senang diajar dan dilatih daripada kucing. Sebelum memutuskan untuk memilikinya, ketahui mengapa anjing mudah dilatih:

Baca juga: Ini adalah bahagian tubuh anjing yang mudah terkena kutu

1. Anjing Lebih Mudah Memahami Perintah

Salah satu sebab anjing senang dijaga adalah bahawa mereka lebih mudah dilatih daripada kucing. Anjing boleh diajar trik, adab, adab, dan perintah. Perkara-perkara ini dilakukan untuk perlindungan dan keselamatan, pematuhan, bahkan hiburan. Kucing boleh dilatih, tetapi apabila mereka bosan, mereka akan lari.

2. Anjing Boleh Melindungi Pemilik

Sebab berikutnya anjing senang dijaga adalah kerana mereka dapat melindungi pemiliknya. Anjing bukan sahaja dapat melindungi pemiliknya, tetapi juga dapat melindungi kediaman mereka. Kucing tidak boleh melakukan perkara yang sama. Kucing cenderung melarikan diri ketika orang yang tidak dikenali memasuki rumah. Sementara anjing, akan menyalak untuk membangunkan pemilik rumah.

3. Anjing Penuh Kesetiaan

Kadang-kadang anjing lebih baik daripada kucing. Inilah sebab mengapa anjing dipanggil sahabat lelaki. Apabila diajak bercakap, mereka akan memiringkan kepala, cuba memahami setiap perkataan sambil berusaha membuat anda berasa lebih baik ketika anda sedih. Semasa kucing, akan mengabaikan pemiliknya dan meneruskan aktiviti mereka.

Baca juga: Tidur Dengkur Kucing, Waspadalah terhadap Gangguan Pernafasan

4. Anjing Boleh Bersenam Bersama

Sebab berikutnya anjing senang dijaga adalah mereka boleh diajak bersenam bersama. Tidak seperti kucing, anjing boleh dijemput untuk bersenam seperti berjoging pada waktu pagi atau petang. Ini adalah latihan kardio yang bermanfaat untuk kesihatan dan kekuatan kaki, punggung bawah, dan bahagian tengah. Anda boleh berjalan anjing anda dengan purata satu batu sehari.

5. Anjing Mempunyai Banyak Ukuran

Anjing terdapat dalam pelbagai saiz. Inilah sebab anjing senang dijaga. Sekiranya anda hanya mempunyai tempat tinggal kecil, anda boleh memelihara anjing baka mini. Tetapi jika halaman anda luas, sila pilih anjing jenis besar. Ukuran anjing boleh disesuaikan mengikut tempat tinggal anda.

6. Anjing tidak membuang air besar dengan sewenang-wenangnya

Tidak seperti kucing, anjing tidak suka membuang air besar di tempat terbuka. Inilah sebabnya anjing senang dijaga kelak. Anda tidak perlu kotak sampah sebagai tempat pembuangan. Anjing biasanya akan mengikuti jadual yang sama setiap hari. Biasanya mereka akan membuang air kecil di luar rumah apabila dijemput berjalan-jalan. Sekiranya dia memilih untuk menjaga kucing, dia cenderung suka membuang air besar jika dia tidak diajar latihan tandas sejak kecil.

Baca juga: 5 Petua Untuk Memelihara Anjing Dengan Selamat Dengan Kanak-kanak

Terdapat beberapa sebab anjing lebih senang dilatih daripada kucing. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan haiwan kesayangan, sila bincangkannya dengan doktor haiwan anda di aplikasi , ya.

Rujukan:
Hillspet.com. Diakses pada tahun 2021. Cat vs. Anjing: Haiwan Peliharaan Terbaik untuk Saya?
Mylittleandlarge.com. Diperoleh pada tahun 2021. Anjing Sebab kukuh Lebih baik daripada kucing.
scmp.com. Diakses pada tahun 2021. 13 Sebab Mengapa Anjing Lebih Baik Daripada Kucing.