Kesihatan

Inilah sebab tuberkulosis menyebabkan batuk darah

, Jakarta - Ingin tahu seberapa serius tuberkulosis (TB) di peringkat global? Sebanyak 1.5 juta orang mati akibat TB pada 2018 (termasuk 251,000 orang dengan HIV). Pada tahun 2018 dianggarkan bahawa sekitar 10 juta akan menghadapi penyakit ini. Cukup sebilangan bukan?

Jangan sekali-kali memandang rendah TB, kerana jika tidak dirawat, penyakit ini dapat menyebabkan serangkaian komplikasi berbahaya.

Seseorang yang menghidap TB akan mengalami pelbagai keluhan pada tubuhnya, salah satunya batuk darah. Persoalannya, mengapa tuberkulosis dapat menyebabkan batuk darah pada penghidapnya?

Baca juga: Bukan Hanya Paru-paru, Tuberkulosis Juga Menyerang Organ-organ Tubuh Lain

Kerosakan Kapal Darah

Dalam dunia perubatan, batuk darah juga dikenali sebagai hemoptisis . Darah yang keluar boleh datang dari hidung, tekak, saluran angin, dan paru-paru. Yang perlu diingat, batuk darah adalah salah satu tanda kerosakan pada saluran darah yang berasal dari saluran pernafasan.

Nah, penampilan gejala ini dapat menunjukkan penyakit pernafasan yang serius. Banyak perkara boleh menyebabkan kerosakan (pecah) saluran darah di saluran pernafasan, salah satunya adalah tuberkulosis.

Sebenarnya, penyebab batuk darah di dunia adalah batuk kering. Sebenarnya, negara kita adalah salah satu negara yang mempunyai ramai penghidap TB.

Bukan sekadar Batuk Darah

Pada dasarnya, ramai orang tidak menyedari gejala TB atau mengelirukannya dengan penyakit lain. Pada peringkat awal jangkitan, gejala hanya ringan, dan sering tidak muncul sehingga penyakit ini berkembang di dalam badan.

Kemudian, selain batuk kronik dan batuk darah, apakah gejala lain yang dapat dialami oleh penderita?

  • Sakit dada ketika bernafas atau batuk,
  • Lemah,
  • Berpeluh pada waktu malam,
  • Demam dan menggigil,
  • Warna air kencing berubah menjadi merah atau keruh
  • Sakit dada yang boleh menyebabkan sesak nafas
  • penurunan selera makan,
  • Pengurangan berat.

Baca juga:Inilah sebabnya penghidap TB lebih mudah terkena virus

Serangan Bakteria yang mematikan

Tuberkulosis (TB) atau TB adalah penyakit yang menyerang paru-paru. Kita mesti berhati-hati dengan penyakit ini, kerana TB boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan baik. Mereka yang belum diperiksa dan dirawat akan menjadi sumber penularan bagi orang-orang di sekitar mereka.

Penyebab penyakit paru-paru ini disebabkan oleh jangkitan kuman atau bakteria. nama dia Mycobacterium tuberculosis . Walaupun dapat ditularkan melalui percikan air liur orang yang dijangkiti, penularan TB memerlukan hubungan dekat dan berpanjangan dengan penderita. Dengan kata lain, tidak semudah menyebarkan selesema.

Berhati-hati, Mycobacterium tuberculosis Ini boleh berlipat ganda, menyebabkan kerosakan pada alveoli. Tanpa rawatan segera dan tepat, bakteria ini dapat dibawa bersama darah. Selanjutnya, bakteria ini akan menyerang ginjal, saraf tunjang, dan otak, yang pada akhirnya TB boleh menyebabkan kematian. Itu menakutkan, bukan?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit TB? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WHO. Diakses tahun 2020. Tuberkulosis.
Garis Kesihatan. Diperolehi pada tahun 2020. Kanser Paru-Paru dan Batuk Darah.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. batuk kering.
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. Batuk darah (darah dalam kahak).