Kesihatan

Ketahui mengenai Placenta Previa yang terdedah kepada kejadian

Jakarta - Semasa mengandung, kedudukan plasenta harus berada di sepanjang bahagian atas rahim. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes terdapat plasenta yang melekat pada bahagian bawah rahim. Nah, keadaan ini kemudiannya dapat menyekat saluran kelahiran janin yang akan dilahirkan. Dalam dunia perubatan keadaan ini dikenali sebagai plasenta previa.

Baca juga: 3 Jenis Gangguan Plasenta dan Cara Mengatasinya

Plasenta previa sendiri boleh melekat sebahagian sepenuhnya sehingga menutupi serviks. Organ yang bersambung dengan bayi ini sebenarnya berfungsi untuk menyampaikan oksigen dan nutrien kepada bayi. Pakar mengatakan, wanita hamil yang mengalami keadaan plasenta previa biasanya dilarang menghabiskan banyak tenaga semasa hamil. Oleh itu, kebanyakan wanita dengan keadaan ini memerlukan pembedahan caesar . Jadi, apakah tanda-tanda dan gejala plasenta previa?

Perhatikan Simptom

Sebenarnya, masalah kehamilan yang satu ini jarang dialami oleh wanita hamil. Walaupun begitu, risikonya tetap harus diperhatikan kerana boleh membahayakan ibu dan bayi dalam kandungan. Oleh itu, tidak ada salahnya mengenali gejala plasenta previa.

Menurut para pakar, gejala utama plasenta previa adalah pendarahan tanpa rasa sakit. Pendarahan ini biasanya berlaku pada tiga bulan terakhir kehamilan. Volume darah yang keluar juga bervariasi, bisa ringan hingga berat. Nasib baik, pendarahan ini secara amnya akan berhenti tanpa rawatan khas.

Namun, ada kemungkinan ia akan berlaku lagi dalam beberapa hari atau minggu kemudian. Dalam beberapa kes, gejala plasenta previa juga dapat dicirikan oleh kontraksi dan sakit di bahagian belakang atau perut bawah.

Baca juga: Bahaya Pengekalan Plasenta atau Tidak?

Perlu diingat, tidak semua wanita hamil dengan plasenta previa akan mengalami pendarahan. Pakar mengatakan, jika ibu mengalami pendarahan pada trimester kedua atau ketiga, anda harus segera berjumpa doktor untuk memastikan keadaan kesihatan ibu dan janin.

Sebabnya, plasenta previa terbukti mempunyai risiko yang lebih tinggi menyebabkan pendarahan sebelum dan sesudah kelahiran, kelahiran pramatang, hingga terlepasnya plasenta dari rahim.

Terdapat jenis

Walaupun dalam beberapa kes ibu dengan plasenta previa harus menjalani kelahiran caesar , tetapi ada juga yang dapat melahirkan melalui kelahiran normal. Menurut pakar, pada prinsipnya, selagi plasenta tidak menutup saluran kelahiran dan tidak ada komplikasi, ibu masih dapat melahirkan secara normal.

Nah, plasenta previa itu sendiri terbahagi kepada dua jenis. Pembahagian berdasarkan kedudukan plasenta, iaitu kecil dan utama. Plasenta minor bermaksud bahagian plasenta menonjol ke rahim bawah, tanpa menutup bukaan serviks. Walaupun plasenta previa major adalah sebaliknya, kedudukan plasenta meliputi bukaan serviks.

Kedua-dua keadaan ini juga dapat menentukan sama ada ibu dapat melahirkan secara normal atau tidak. Menurut para pakar, ibu dengan previa plasenta kecil biasanya masih dibenarkan melahirkan secara normal. Sementara jurusan memerlukan bahagian caesar.

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Plasenta Bayi

Faktor risiko

Menurut data yang diperoleh oleh pakar, plasenta previa menyumbang 5-15 persen kematian ibu (MMR). Malangnya, penyebab plasenta previa tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan berlakunya keadaan ini.

- Pernah mengalami keguguran.

- Pembajaan secara in vitro .

- Rahim yang berbentuk tidak normal.

- Kehamilan berganda.

- Mengalami plasenta previa.

- Pernah mengalami keguguran.

- Berumur 35 tahun ke atas.

- Tidak pernah melahirkan.

- Kecederaan pada lapisan rahim kerana pembedahan, pembedahan caesar, kehamilan sebelumnya, atau pengguguran.

- Pernah menjalani pembedahan pada rahim.

- Pernah menjalani pembedahan caesar.

Adakah anda mempunyai aduan kehamilan atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan di atas? Sudah jelas, ibu boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk membincangkan perkara tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.