Kesihatan

7 Fakta Mengenai Penyakit Crohn yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Selain apendisitis, sebenarnya ada banyak penyakit lain yang dapat menyerang usus. Salah satunya adalah penyakit Crohn atau Penyakit Crohn . Penyakit ini adalah keradangan sistem pencernaan yang paling sering terjadi pada usus kecil, tepatnya di ileum dan usus besar (usus besar). Keradangan yang disebabkan oleh Penyakit Crohn boleh merebak jauh ke dalam lapisan usus sehingga boleh menyebabkan komplikasi yang mengakibatkan kematian. Oleh itu, anda diharapkan dapat mengetahui penyakit ini. Mari lihat beberapa fakta mengenai penyakit Crohn di bawah.

1. Merokok Boleh Mencetuskan Penyakit Crohn

Orang yang merokok dua kali lebih mungkin mendapat penyakit Crohn daripada orang yang tidak merokok. Bukan hanya itu, perokok dengan penyakit Crohn juga boleh mengalami gejala yang lebih teruk dan pembedahan biasanya diperlukan untuk mengubatinya

2. Penyakit Crohn Boleh Diwarisi

Penyakit Crohn adalah penyakit keturunan yang berlaku dalam keluarga. Seseorang berisiko tinggi terkena penyakit Crohn jika mereka mempunyai ahli keluarga yang juga menghidap penyakit tersebut. Penyakit ini juga lebih kerap berlaku hanya pada beberapa kumpulan etnik, biasanya orang Eropah. Jadi, ini semakin meyakinkan bahawa penyakit Crohn memang merupakan keadaan keturunan.

3. Orang yang berumur di bawah 30 tahun berisiko mendapat penyakit ini

Sebenarnya, penyakit Crohn boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi penyakit ini paling sering dijumpai pada orang di bawah usia 30 tahun.

4. Najis berdarah boleh menjadi tanda penyakit Crohn

Gejala penyakit Crohn boleh berbeza-beza dari orang ke orang, mulai dari ringan hingga sangat parah. Walau bagaimanapun, salah satu gejala yang akan berlaku apabila seseorang terkena penyakit ini adalah membuang air besar dengan tinja yang dicampur dengan lendir dan darah. Selain itu, penyakit Crohn juga dapat menyebabkan penderita mengalami kekejangan dan sakit perut setelah makan, cirit-birit, penurunan berat badan yang drastik, dan kehilangan selera makan.

5. Ujian Darah dan Najis Diperlukan Untuk Mendiagnosis Penyakit Ini

Ujian darah perlu dilakukan untuk mengetahui seberapa parah keradangan di tubuh penghidap. Selain itu, kejadian jangkitan juga dapat diketahui melalui ujian darah. Sekiranya ujian darah menunjukkan tanda-tanda anemia, ini mungkin bermakna anda mengalami kekurangan nutrisi atau pendarahan pada saluran pencernaan.

Sementara sampel najis diperlukan untuk melihat apakah terdapat kandungan darah dan lendir. Doktor juga dapat mengetahui apakah gejala anda disebabkan oleh parasit cacing gelang atau yang lain dengan memeriksa sampel najis.

6. Makanan Tertentu Dapat Memperburuk Penyakit Crohn

Walaupun tidak ada bukti yang jelas, beberapa makanan dianggap dapat meningkatkan gejala yang dialami oleh penderita penyakit Crohn. Oleh itu, penghidap disarankan untuk menghindari makanan berlemak, tinggi serat, makanan yang dapat menghasilkan gas, kacang-kacangan, sayur-sayuran mentah dan buah, dan makanan pedas. Orang yang menghidap penyakit Crohn juga perlu berhenti minum minuman beralkohol atau bersoda.

7. Gejala Penyakit Crohn Dapat Diatasi dengan Mengambil Dadah

Sayangnya, hingga kini, tidak ada rawatan atau ubat yang dapat menyembuhkan penyakit Crohn sepenuhnya. Walau bagaimanapun, gejala penyakit Crohn dapat diatasi dengan mengambil ubat-ubatan, seperti ubat anti-radang, imunosupresan, antibiotik, dan ubat penahan sakit.

Nah, itu tujuh fakta mengenai penyakit Crohn. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit Crohn, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi . Kaedahnya sangat praktikal, anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play sekarang.

Baca juga:

  • Lebih Sihat, Waspadalah terhadap 5 Tanda Penyakit Crohn ini
  • 6 Perkara Yang Meningkatkan Risiko Anda Menghidap Penyakit Crohn
  • Keradangan usus boleh menyebabkan kolitis ulseratif dan penyakit Crohn