Kesihatan

Elakkan 7 Makanan dan Minuman Ini Semasa Anda Dehidrasi

, Jakarta - Dehidrasi berlaku apabila lebih banyak cecair keluar dari badan daripada pengambilan cecair yang masuk ke dalam badan. Sebenarnya, tahap yang berada dalam julat rendah dapat membuat seseorang mengalami sakit kepala, kelesuan, dan sembelit. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, Tubuh manusia terdiri daripada 75 peratus air.

Tanpa air ini, tubuh tidak dapat bertahan. Air di dalam badan terdapat di dalam sel, saluran darah, dan di antara sel-sel badan. Sistem pengurusan air yang canggih di dalam badan kita mampu menjaga keseimbangan paras air dalam badan, dan rasa dahaga yang dialami adalah tanda sekiranya tubuh memerlukan pengambilan cecair tambahan.

Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan semasa Dehidrasi

Sebilangan besar kes dehidrasi dapat diatasi dengan pengambilan cecair yang mencukupi. Dalam kes yang teruk, dehidrasi juga memerlukan rawatan perubatan. Komplikasi yang berlaku ketika dehidrasi tidak dirawat termasuk jumlah darah rendah, sawan, batu ginjal, jangkitan saluran kencing, dan kejang angin ahmar.

Baca juga:3 Jenis Dehidrasi pada Kanak-kanak dengan Cirit-birit

Tidak hanya memenuhi pengambilan cecair anda, ketika anda mengalami dehidrasi, terdapat beberapa jenis makanan dan minuman yang tidak boleh diminum. Kerana makanan dan minuman ini boleh menjadikan dehidrasi menjadi lebih teruk. Ada apa-apa?

  1. Minuman ringan

Mengonsumsi minuman bersoda sejuk ketika cuaca panas memang menyegarkan, bukan? Namun, ternyata, ini sebenarnya menjadikan dehidrasi yang anda alami lebih teruk, anda tahu! Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Fisiologi Amerika menyatakan, kebiasaan mengambil minuman ringan untuk rehidrasi boleh menjadikan dehidrasi menjadi lebih teruk dan berisiko mengalami kecederaan buah pinggang.

  1. Jus Buah Segera

Jus buah atau minuman lain yang tinggi gula dapat mengelakkan tubuh menyerap air yang diperlukannya. Minuman satu ini juga kekurangan sodium yang dapat membantu menghidrat badan.

Baca juga: Awas, ini adalah 5 tanda badan anda mengalami dehidrasi

  1. Kopi

Kopi menjadi minuman berkafein yang sangat popular. Namun, jangan lupa bahawa kopi juga mempunyai sifat diuretik, yang bermaksud membuat anda lebih kerap membuang air kecil. Ini bermakna lebih banyak cecair terbuang dan menyebabkan dehidrasi bertambah buruk. Dehidrasi dicirikan oleh gejala seperti sakit kepala dan bibir kering atau mulut.

  1. Minuman beralkohol

Sama seperti kopi, minuman beralkohol juga mempunyai sifat diuretik yang membuat anda lebih kerap membuang air kecil. Halaman Kesihatan menyatakan, minuman beralkohol menghalang kerja hormon diuretik yang seharusnya menghantar cecair yang dimakan ke dalam badan dan bukannya menghantarnya ke pundi kencing.

  1. Makanan bergoreng

Makanan goreng kaya dengan kandungan garam. Sekiranya anda makan terlalu banyak, anda akan merasakan keinginan untuk minum. Natrium yang tinggi dalam makanan goreng dapat memicu rasa dahaga, yang dapat menjadikan dehidrasi menjadi lebih teruk.

Baca juga: 5 Buah Kuat untuk Mencegah Dehidrasi

  1. Asparagus

Asparagus mempunyai sifat diuretik yang mengeluarkan cecair sehingga tubuh dapat kehilangan cairan. Sekiranya anda menggunakan asparagus, anda harus mengimbangkannya dengan pengambilan air mineral yang mencukupi.

  1. Coklat

Kandungan kakao dalam coklat dapat meningkatkan kencing, walaupun coklat mempunyai manfaat sebagai antioksidan dan menjaga kesihatan jantung. Anda harus mengelakkan makan coklat semasa anda mengalami dehidrasi.

Tidak ada yang lebih baik untuk menggantikan cairan tubuh daripada air biasa atau air kelapa murni. Sekiranya dehidrasi yang anda alami teruk, anda boleh segera pergi ke hospital untuk menjalani pemeriksaan.

Cuba gunakan aplikasinya untuk memudahkan proses rawatan. Permohonan boleh juga digunakan untuk berbual dengan doktor mengenai masalah kesihatan.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Dehidrasi

American Journal of Physiology, Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. Diakses pada tahun 2020. Rehidrasi dengan Minuman Ringan Seperti Minuman Memburukkan Dehidrasi dan Lebih teruk Cedera Ginjal Berkaitan Dehidrasi

Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Kekeringan? Inilah Yang Perlu Anda Ketahui