Kesihatan

Sebab dan Kesan Sekiranya Plasenta Bayi Kecil

, Jakarta - Plasenta adalah organ yang melekat dan tumbuh di dalam badan bayi dan ibu semasa mengandung. Plasenta mempunyai peranan yang sangat penting dalam menjaga kelangsungan hidup janin. Oleh itu, plasenta bayi kecil berisiko mencetuskan komplikasi yang berbahaya, baik untuk ibu dan janin.

Pada dasarnya, plasenta adalah jalan untuk pernafasan, pencernaan, dan rembesan bayi di dalam rahim. Berfungsi untuk memindahkan oksigen ke aliran darah bayi dan menyingkirkan karbon dioksida. Plasenta juga memberikan nutrien yang dimakan oleh ibu sebagai persediaan untuk pertumbuhan calon bayi dan membuang bahan buangan melalui badan ibu. Lebih-lebih lagi, plasenta memainkan peranan penting dalam penghasilan hormon dan pencegahan jangkitan dari serangan bakteria.

Punca Plasenta Bayi Kecil

Plasenta yang lebih kecil daripada biasa dikenali sebagai kekurangan vaskular rahim atau kekurangan plasenta. Keadaan ini berlaku apabila plasenta tidak tumbuh dengan baik. Komplikasi juga boleh timbul jika plasenta tidak menempel dengan betul pada dinding rahim atau mengalami kerosakan pada pertumbuhan dan terlepas dari dinding rahim.

Pertumbuhan plasenta yang tidak normal ini berkaitan dengan aliran darah ibu yang tidak lancar. Komplikasi ini juga boleh timbul apabila bekalan darah ibu tidak meningkat seiring dengan usia kehamilan, terutama pada pertengahan kehamilan.

Selain dipicu oleh masalah aliran darah dan bekalan, gaya hidup yang tidak sihat, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu juga dapat menjadi punca masalah plasenta bayi kecil. Keadaan kesihatan yang biasanya berkaitan dengan disfungsi plasenta termasuk:

 • Diabetes.
 • Tekanan darah tinggi atau hipertensi kronik.
 • Masalah penyumbatan saluran darah.
 • Anemia.
 • Ubat antikoagulan, iaitu ubat yang menghalang pembekuan darah dari terbentuk.
 • Tabiat merokok.
 • Penggunaan dadah, terutamanya kokain, heroin, dan metamfetamin.

Akibat dan Komplikasi Kekurangan Plasenta

Disfungsi plasenta memberi kesan negatif kepada ibu dan janin. Oleh kerana fungsi plasenta lebih penting untuk janin daripada pada ibu, komplikasi boleh mencetuskan lebih banyak masalah kesihatan bagi janin.

Kesannya Kekurangan Plasenta Untuk Bayi

Apabila berlaku kerosakan, plasenta tidak lagi dapat membekalkan cukup oksigen dan nutrien dari aliran darah ibu ke badan bayi. Tanpa dua fungsi penting ini, janin tidak akan dapat tumbuh dengan sempurna.

Semakin awal kerosakan fungsi plasenta, semakin serius komplikasi kesihatan yang dialami oleh bayi. Masalah kesihatan yang berisiko termasuk:

 • Kekurangan oksigen boleh menyebabkan kelumpuhan serebrum , autisme, ADHD, sawan dan banyak lagi.
 • Masalah dengan kemampuan belajar anak-anak.
 • Suhu badan rendah atau hipotermia.
 • Tahap gula darah rendah atau hipoglikemia.
 • Terlalu sedikit atau terlalu sedikit kalsium dalam darah hipokalsemia .
 • Kiraan sel darah merah yang berlebihan atau polisitemia .
 • Kelahiran pramatang.
 • Kelahiran Caesar.
 • Janin mati di rahim atau semasa melahirkan.

Kesannya Kekurangan Plasenta Untuk Ibu

Kekurangan plasenta sebenarnya tidak mematikan bagi ibu. Walaupun begitu, risiko komplikasi boleh meningkat sekiranya ibu menghidap darah tinggi atau diabetes. Sekiranya anda mengalami kekurangan plasenta, ibu lebih berisiko terkena preeklampsia.

Preeklampsia adalah keadaan ketika tekanan darah ibu meningkat pada 20 minggu kehamilan, walaupun sebelum kehamilan ibu tidak mempunyai sejarah tekanan darah tinggi. Kemudian, diikuti dengan kehadiran protein dalam air kencing yang dapat merosakkan fungsi ginjal.

Gejala preeklamsia yang dapat anda rasakan adalah kenaikan berat badan, tekanan darah tinggi, pening, hingga edema atau bengkak kaki dan tangan kerana penumpukan cecair.

Sekiranya anda merasakan simptom di atas, anda boleh segera menghubungi doktor melalui aplikasi . Doktor pakar di akan berusaha memberikan rawatan terbaik untuk mencegah komplikasi yang lebih teruk. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , ibu boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found