Kesihatan

Kepentingan Protein dalam MPASI untuk Pertumbuhan Bayi

, Jakarta - Protein adalah salah satu kandungan nutrisi yang harus ada dalam makanan pelengkap susu ibu (MPASI). Ini kerana pengambilan nutrien ini sebenarnya diperlukan oleh bayi dan dapat memberikan sejumlah manfaat untuk perkembangannya. Secara amnya, bayi memerlukan pengambilan protein sayuran dan haiwan.

Pengambilan protein haiwan untuk bayi dapat memberikan banyak faedah, baik untuk pertumbuhan dan perkembangan. Protein dalam makanan pelengkap dapat membantu membina otot dan tulang. Di samping itu, nutrien yang satu ini juga diperlukan untuk perkembangan otak Little One. Protein haiwan dan sayur-sayuran sangat diperlukan dan penting untuk pertumbuhan bayi. Jadi, apakah jenis makanan kaya protein yang boleh dipilih sebagai menu makanan pelengkap?

Baca juga: Ketahui jenis makanan pejal yang paling sesuai untuk si kecil anda

Menu MPASI Kaya Protein

MPASI yang diberikan kepada bayi mesti kaya dengan nutrien yang diperlukan untuk tumbesaran si kecil. Salah satu nutrien penting adalah protein. Selain berfungsi sebagai sumber tenaga, protein dalam makanan pelengkap juga berperanan dalam pembentukan tulang, otot, dan sistem imun bayi. Terdapat dua jenis protein yang dapat diberikan kepada bayi, iaitu protein haiwan dan protein sayuran.

  • Protein haiwan

Pengambilan protein haiwan dikelaskan sebagai penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Terdapat pelbagai jenis makanan yang boleh menjadi sumber protein haiwan untuk makanan pelengkap. Ibu boleh memilih jenis makanan seperti daging lembu, makanan laut, atau unggas. Sebenarnya, pengambilan protein haiwan sangat penting dan dipanggil protein paling lengkap kerana mengandungi asid amino penting. Kandungan ini dapat membantu mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan Little One.

Terdapat beberapa jenis makanan yang merupakan sumber protein hewani, iaitu daging, ikan, dan telur. Untuk menu MPASI, ibu boleh memilih antara daging lembu atau ayam untuk bayi. Kedua-duanya mempunyai faedah kesihatan. Daging sapi mengandungi zat besi, zink, dan protein. Kandungan nutrien ini bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Sementara itu, daging ayam mengandungi banyak protein dan vitamin B6 yang dapat menghasilkan tenaga untuk tubuh.

Baca juga: Telur sebagai MPASI, ini adalah pelbagai faedah untuk si kecil anda

  • Protein sayur

Selain protein haiwan, bayi juga perlu mendapatkan pengambilan protein sayuran. Jenis protein ini boleh didapati dari produk sayuran atau tumbuhan. Terdapat pelbagai jenis makanan yang boleh dipilih sebagai menu makanan pelengkap untuk memenuhi keperluan protein sayuran si kecil. Ibu boleh mencuba beberapa jenis sumber protein nabati, seperti tauhu dan tempe, kacang merah, selai kacang, kacang hijau, dan alpukat.

Selain memperhatikan jenis makanan dan kandungan nutrisinya, ada perkara penting lain yang juga harus diberi perhatian oleh ibu dalam menyediakan MPASI. Dalam kes ini, penting untuk memastikan makanan yang diberikan kepada bayi mempunyai tekstur yang lembut, sehingga lebih mudah dicerna. Di samping itu, anak anda mungkin menolak atau merasakan bahawa ia tidak sesuai untuk jenis makanan yang diberikan.

Sekiranya demikian, elakkan memaksa bayi memakannya. Daripada memberikan manfaat kesihatan, ini sebenarnya boleh membuat bayi muntah dan sukar menelan makanan. Ini sebenarnya akan membuatkan anak itu menolak makanan dan enggan makan lagi. Sekiranya demikian, si kecil anda berisiko mengalami kekurangan pemakanan.

Baca juga: 5 Faedah Avocado untuk Memulakan MPASI

Sekiranya si kecil menunjukkan simptom penyakit dan memerlukan rawatan perubatan segera, ibu boleh menemui hospital terdekat melalui aplikasi tersebut . Tetapkan lokasi dan buat janji temu dengan doktor supaya anak anda dapat rawatan yang mereka perlukan dengan segera. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang Dibungkus Protein Teratas untuk Bayi dan Cara Melayaninya.
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Makanan Kaya Protein yang Akan Nikmati Anak-anak Anda.
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Bayi Mendapatkan Mentega Kacang?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 19 Sayuran Berprotein Tinggi dan Cara Makan Lebih Banyak dari Mereka.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Word! Protein.