Kesihatan

5 Khasiat Kaffir Orange untuk Kesihatan Tubuh

Limau kapur, yang sering digunakan sebagai penambah rasa dalam masakan Asia, ternyata kaya dengan pelbagai sebatian organik yang baik untuk kesihatan tubuh. Tidak hairanlah buah masam ini juga cukup terkenal di dunia perubatan herba. Manfaat kapur kaffir untuk kesihatan cukup banyak, mulai dari meningkatkan sistem kekebalan tubuh hingga mengurangi peradangan.

, Jakarta - Hystrix sitrus atau lebih dikenali sebagai kapur kaffir adalah buah tropika yang dapat dijumpai di berbagai tempat di Asia, termasuk Indonesia, Thailand, dan Filipina. Buah ini sering digunakan untuk menambahkan rasa pada hidangan, kerana mempunyai rasa asam yang khas dan menyegarkan. Sebagai contoh, di Indonesia, kapur kaffir sering digunakan untuk membuat sos cili, sementara di Thailand, buah masam ini merupakan kunci penting dalam sup Tom Yum.

Bukan hanya di dunia kuliner, kapur kaffir juga terkenal dalam perubatan herba. Ini kerana kandungan sebatian organik yang tinggi dapat memberikan manfaat positif bagi sistem tubuh. Ayuh, ketahui apa faedah limau kaffir untuk kesihatan tubuh di sini.

Baca juga: 6 Kebaikan limau untuk kesihatan badan

Manfaat kesihatan kapur Kaffir

Manfaat kesihatan kapur kaffir tidak terlepas dari kandungan khasiat yang dimilikinya. Bukan hanya buahnya, pelbagai nutrien yang baik juga terdapat pada daun, minyak dan kulit limau kaffir. Dalam kapur kaffir bersaiz rata-rata, ia mengandungi:

  • 20 kalori,
  • 7 gram karbohidrat,
  • 0.5 gram protein,
  • 1.9 gram serat.
  • Vitamin C yang dapat memenuhi 22 peratus daripada cadangan harian.
  • Vitamin B6 sebanyak 2 peratus daripada cadangan harian.
  • Sedikit zat besi, kalsium dan kalium.

Tidak hanya itu, kapur kaffir juga mengandungi alkaloid, sitrolenol, limonena, nerol, dan sebatian organik lain yang mempunyai sifat antioksidan, anti-radang, dan antibakteria. Tidak hairanlah buah ini dengan tekstur kulit yang unik dapat memberikan manfaat dan khasiat yang besar untuk kesihatan tubuh.

Inilah kelebihan limau kaffir untuk kesihatan badan:

1.Meningkatkan Sistem Imun

Sistem imun penting untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Dengan sistem imun yang baik, anda dapat sembuh lebih cepat dari penyakit.

Nah, kapur kaffir mempunyai sebatian antioksidan semula jadi dan sifat antibakteria yang dapat membantu meningkatkan sistem imun anda. Buah ini sering digunakan dalam perubatan tradisional di Asia untuk membantu mencegah penyakit biasa, seperti selesema atau selesema, serta penyakit pencernaan.

Baca juga: 5 buah yang baik untuk daya tahan

2.Membantu Membersihkan Darah

Kaffir kapur juga berguna untuk membersihkan darah dan menghilangkan patogen yang dapat menular melalui darah. Minyak yang diekstrak dari tanaman buah ini boleh dicampurkan dalam pelbagai ramuan herba atau digunakan sendiri untuk merawat penyakit kronik yang berkaitan dengan darah.

Manfaat kesihatan limau kaffir disebabkan oleh sebatian mudah menguap yang terdapat dalam buah yang dapat membantu membasmi bakteria dan patogen lain yang terdapat dalam darah. Sebatian ini juga dapat membantu menyahtoksin sistem limfa dan hati sambil meningkatkan kesihatan umum anda secara keseluruhan.

3.Menjaga Kesihatan Sistem Pencernaan

Kapur kapur mengandungi pelbagai sebatian perubatan, termasuk: limonena, nerol, dan citronellol. Sebatian organik ini dipercayai mempunyai sifat anti-radang dan juga dapat merangsang sistem pencernaan. Sekiranya anda mengalami sembelit atau gangguan pencernaan, rebusan sebilangan daun limau purut dapat menghilangkan gejala yang anda alami dan membantu menjadikan usus anda kembali sihat.

Senyawa ini juga dapat membantu mencegah masalah pencernaan yang lebih serius di masa depan, seperti barah kolorektal, buasir, atau ulser peptik. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan.

4.Meningkatkan Kesihatan Pergigian dan Pergigian

Menjaga kesihatan dan kebersihan mulut adalah salah satu faedah utama kapur kaffir. Walau bagaimanapun, bukan buah yang dapat memberikan manfaat ini, tetapi daun dan kulit yang digunakan. Daun limau purut boleh langsung disapukan pada gusi untuk meningkatkan kesihatan mulut dan menghilangkan bakteria berbahaya yang dapat terkumpul pada gigi. Selain itu, minyak yang diekstrak dari kapur kaffir juga boleh dicampurkan dengan ubat gigi organik dan ubat kumur untuk penjagaan mulut dan gusi yang lebih berkesan.

5.Mengurangkan Keradangan

Bagi anda yang menderita rematik, artritis, edema, gout, atau keadaan keradangan lain, kapur kaffir boleh menjadi ubat yang berkesan. Cara menggunakannya, anda boleh menggunakan jus, daun, atau ekstrak minyak secara topikal di kawasan di mana anda mengalami ketidakselesaan atau kesakitan. Anda juga boleh mengambil jus limau buah dan kaffir untuk mendapatkan faedah yang sama.

Baca juga: Minum Air Kapur Boleh Membuat Anda Langsing, Mitos atau Fakta?

Itulah faedah kesihatan yang boleh anda perolehi dari pengambilan kapur kaffir. Walaupun buah yang satu ini sering digunakan sebagai ubat tradisional, beberapa khasiat kapur kaffir masih memerlukan kajian lebih lanjut. Namun, tidak ada salahnya menambahkan buah ini ke dalam diet harian anda, kerana kandungan nutrisi limau kaffir dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anda.

Sekiranya anda sakit dan perlu membeli ubat, gunakan saja aplikasinya . Anda tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Fokus Sihat. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Kaffir Lime.
Fakta Organik. Diakses pada tahun 2021. 9 Faedah Mengejutkan Kaffir Lime.