Kesihatan

Perlu Tahu, 3 Cara Semula jadi untuk Mengatasi Neuropati Diabetes

, Jakarta - Neuropati diabetes adalah sejenis kerosakan saraf yang berlaku akibat diabetes. Tahap gula yang cukup tinggi dalam darah dan dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kerosakan pada serat saraf di seluruh badan. Boleh dikatakan bahawa neuropati diabetes adalah komplikasi diabetes.

Baca juga: Kenali 4 Jenis Neuropati Diabetik

Sebenarnya, keadaan ini tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, pemberian ubat-ubatan dan dengan beberapa cara semula jadi dapat mengurangkan gejala yang dirasakan dari keadaan neuropati diabetes. Kenali gejala yang dialami seseorang ketika mengalami neuropati diabetes.

Gejala neuropati diabetes umumnya berkembang secara beransur-ansur dan tidak menyebabkan gejala pada mulanya. Biasanya, orang dengan neuropati diabetes hanya menyedari kerosakan pada saraf setelah keadaannya menjadi lebih teruk daripada sebelumnya.

Terdapat pelbagai sebab untuk keadaan neuropati diabetes, tetapi faktor utamanya adalah tahap gula yang terlalu tinggi untuk waktu yang lama, menyebabkan kerosakan pada dinding kapilari, yang mengakibatkan penyumbatan bekalan oksigen dan nutrien ke saraf . Keadaan ini menyebabkan kerosakan sel saraf. Di samping itu, faktor lain yang menyebabkan neuropati diabetes adalah berat badan berlebihan, tabiat merokok, dan orang yang mengalami gangguan buah pinggang.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara neuroma akustik, diabetes, dan radial

Umumnya, neuropati diabetes menyebabkan seseorang mengalami kebas atau kesemutan pada jari. Gejala lain termasuk pembakaran, benda tajam atau sakit di jari.

Berikut adalah kaedah semula jadi untuk merawat gejala neuropati diabetes:

1. Pastikan Tahap Gula Darah Normal

Keadaan ini adalah komplikasi diabetes. Tidak ada salahnya untuk menjaga kadar gula darah normal, jadi anda mengelakkan masalah gula darah. Terdapat banyak cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga gula darah tetap normal, misalnya dengan menghindari makanan yang mengandung gula yang cukup tinggi dan meningkatkan pengambilan karbohidrat dan sumber serat.

2. Menjaga Diet

Mengekalkan diet adalah cara untuk mengelakkan neuropati diabetes. Elakkan memakan makanan yang mencetuskan kadar gula darah tinggi seperti buah kering, minuman yang mengandungi soda, makanan dengan kandungan lemak tinggi, dan minuman beralkohol. Selain mengekalkan diet yang sihat, anda juga boleh mengambil makanan tambahan seperti vitamin kompleks atau mecobalamin.

3. Keperluan Cecair Badan Yang Cukup

Pengambilan cecair yang mencukupi dapat mencegah diabetes. Apabila anda minum banyak air, badan anda cukup terhidrat. Oleh itu, apabila tahap gula dalam darah melonjak dan tidak dapat dipecah oleh badan, buah pinggang membantu mengeluarkannya melalui air kencing.

Komplikasi Neuropati Diabetes

Terdapat beberapa ujian yang dilakukan untuk mengesahkan keadaan penyakit ini. Pemeriksaan tindak balas saraf, pemeriksaan sistem saraf autonomi, ujian filamen, ujian elektromiografi dilakukan untuk mengesahkan keadaan neuropati diabetes sehingga keadaan ini dapat dirawat dengan baik dan tepat. Jika tidak, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang lain, seperti:

  1. Kemunculan masalah pencernaan seperti sembelit atau cirit-birit.

  2. Pengeluaran peluh yang berlebihan kerana kelenjar peluh yang tidak berfungsi dengan normal.

  3. Jangkitan saluran kencing.

  4. Penyakit sendi charcot.

  5. Kematian tisu kaki.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai neuropati diabetes. Anda boleh menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual dengan doktor untuk menentukan keadaan kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Diabetes Tidak Terkawal Menyebabkan Neuropati Diabetes, Inilah Sebabnya