Kesihatan

5 Kek Hari Raya dan Kalori mereka

, Jakarta - Salah satu perkara yang dinanti-nantikan semasa Hari Raya Idul Fitri adalah makanan istimewa. Hampir setiap keluarga menyediakan menu lebaran khas, seperti ayam goreng, sambal, rendang, lengkap dengan ketupat.

( Baca juga: Kelebihan Rasa Opor Ayam Sedap, Tidak Percaya? )

Ada satu perkara lagi yang biasanya kita harapkan, iaitu pastri yang disediakan sebagai makanan untuk keluarga dan saudara-mara. Saiznya yang kecil menjadikan kek nastar, kek keju dan kek putih salji terasa seperti makanan ringan.

Selalunya kita memakannya secara berterusan kerana ia tidak cepat kenyang. Namun, tahukah anda bahawa kebiasaan ini dapat membuat lemak terkumpul? Ini kerana kek Eid kalori cukup tinggi untuk makanan ringan.

Keperluan Kalori Harian

Kalori adalah petunjuk kandungan tenaga yang terdapat dalam makanan atau minuman. Setiap orang mempunyai keperluan kalori yang berbeza. Beberapa faktor yang mempengaruhi keperluan kalori harian seseorang termasuk jantina, usia, gaya hidup, tinggi badan, dan berat badan.

Ini bermaksud, pekerja binaan mempunyai keperluan kalori yang lebih tinggi berbanding dengan pekerja pejabat yang aktiviti fizikal hariannya minimum. Namun, apabila pekerja pejabat yang duduk lebih kerap melakukan aktiviti fizikal yang berat, keperluan kalori mereka pada hari itu lebih tinggi daripada biasa.

Berdasarkan jantina dan usia, keperluan kalori harian untuk lelaki dewasa adalah sekitar 2,500 kilokalori, dan wanita dewasa sekitar 2,000 kilokalori. Sementara itu, remaja mempunyai keperluan kalori harian antara 1,400 hingga 3,200 kilokalori sehari.

Kalori Kek Eid

Sekarang, setelah mengetahui apa keperluan kalori harian anda, anda perlu mengetahui jumlah kalori kek Idul Fitri yang anda makan, supaya anda dapat mengawal pengambilan makanan semasa Lebaran.

( Baca juga: Makanan ringan yang sihat semasa pulang, ada? )

Kek Nastar

Pastri yang diisi dengan selai nastar ini memang merupakan makanan ringan yang wajib ada untuk lebaran. Nampaknya lebaran tidak lengkap tanpa nastar. Campuran rasa gurih, manis, dan masam yang dicampurkan menjadi satu, menyukarkan kita berhenti semasa memakannya. Kemudian tiba-tiba, ternyata kita sudah makan setengah balang nastar.

Tahukah anda bahawa satu buah nastar mengandungi 75 kilokalori? Ini bermakna, jika anda makan dua puluh kek nastar dalam sehari, anda telah memenuhi lebih daripada separuh keperluan kalori harian anda. Kalori ini terdiri daripada 2.14 gram lemak, 12.66 gram karbohidrat, dan 1.14 gram protein. Jadi, peratusannya adalah 68 peratus karbohidrat, 26 persen lemak, dan 6 peratus protein.

Cheesecake atau Kaastengels

Bagi peminat keju, kaastengel atau kek keju, tentu saja, anda tidak boleh melewatkan kek Eid di rumah. Semasa berkunjung ke rumah saudara-mara dan saudara-mara, peminat keju pasti ingin mencuba kek keju yang dihidangkan. Kemudian, rasanya sepanjang hari peminat keju ini menghabiskan sepuluh cheesecakes.

Adakah anda salah seorang dari mereka? Sekiranya ya, ini bermakna bahawa anda telah memenuhi keperluan kalori harian anda dengan adil makanan ringan kek keju. Ini kerana, setiap keping cheesecake mengandung 257 kilokalori yang berasal dari 18 gram lemak, 20.4 gram karbohidrat, dan 4.4 gram protein.

Berbeza dengan kek nastar, kek keju mempunyai kandungan lemak tinggi, iaitu 62 peratus daripada jumlah kalori. Sementara itu, karbohidrat dan protein masing-masing menyumbang 31 dan 7 peratus daripada jumlah kalori kek keju.

Kek Putih Salji

Kek putih salji juga selalu melengkapkan kek nastar dan kaastengel semasa lebaran. Satu kek putih salji seberat sekitar 6 gram mempunyai kira-kira 22.5 kilokalori kalori. Jika dibandingkan dengan kek nastar dan kek keju, kek putih salji dikelaskan sebagai 'selamat' untuk dijadikan makanan ringan. Namun, anda masih tidak boleh makan terlalu banyak, okey?

Kek Lidah Kucing

Selain pastri yang terbuat dari marjerin, kuning telur, susu, dan gula di atas, terdapat juga kek Lebaran lain yang tidak kalah enaknya, iaitu lidah kucing. Kek nipis dan rangup ini mengandungi kira-kira 18 kilokalori per buah.

Coklat

Sebagai pelengkap pastri, coklat biasanya juga disajikan pada hari lebaran. Sebiji buah coklat kecil seberat 20 gram umumnya mengandungi 131 kilokalori. Namun, kandungan kalori ini dapat meningkat sekiranya jumlah gula yang dicampurkan semasa memasak lebih tinggi. Untuk lebih sihat dan rendah kalori, anda boleh menggunakan coklat gelap dengan sedikit gula sebagai asasnya.

Setelah mengetahui kalori dari lima jenis kuih lebaran, anda tidak perlu bingung dan takut untuk menambah berat badan selepas lebaran. Kerana sekarang anda lebih sedar untuk mengawal pengambilan harian anda.

( Baca juga: 4 Petua Mengekalkan Makanan Di Hari Raya)

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak petua diet semasa lebaran, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!