Kesihatan

Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian Anjing Peliharaan Anda

Jakarta - Bukan hanya manusia yang perlu menjaga kesihatan mulut dan gigi, anjing juga perlu. Menjaga anjing bukan hanya memberi makanan, tetapi juga memperhatikan kesihatan fizikal dan mental mereka. Salah satu organ yang terdedah kepada sakit adalah kawasan mulut, termasuk gigi dan gusi. Gigi adalah bahagian sistem pencernaan yang berguna untuk memotong dan melembutkan makanan sebelum ditelan.

Sekiranya anda tidak menjaga kebersihan dan kesihatan gigi, bakteria akan berkumpul dan memicu timbulnya sejumlah masalah kesihatan. Salah satu masalah kesihatan yang sering berlaku ketika gigi anjing tidak dijaga kebersihan adalah bau mulut. Jadi, bagaimana anda menjaga kesihatan gigi anjing anda? Lakukan langkah-langkah berikut, ya:

Baca juga: Anjing Peliharaan Sering Menolak Makan, Apa yang Menyebabkannya?

1. Berus gigi

Menyikat gigi anjing bukanlah perkara yang mudah dilakukan, kerana boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Sekiranya anjing anda biasa menggosok gigi, anda boleh melakukannya seminggu sekali. Jangan lupa melakukannya dengan sikat anjing dan ubat gigi khas, okey? Untuk prosedur berus itu sendiri, anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung dalam aplikasi .

2. Beri Tulang

Memberi makan tulang dapat membantu menjaga kesihatan gigi anjing anda, kamu tahu . Dalam hal ini, anda boleh memberikannya tulang sapi, tendon atau kerongkongan. Semasa memberikannya, selalu awasi anjing itu kerana takut dia tersedak.

3GBeri Mainan

Banyak kedai haiwan peliharaan yang menjual mainan anjing. Sekiranya ragu-ragu tentang memberinya tulang, anda boleh memberinya mainan yang mudah digigit. Mainan ini bertekstur keras dan berguna untuk membersihkan dan menjaga kesihatan gigi anjing peliharaan. Semasa bermain, selalu perhatikan anjing anda, supaya dia tidak menelan mainannya.

Baca juga: Apa yang menyebabkan anjing tidak menyalak?

Masalah Kesihatan Pergigian Anjing

Gigi dan gusi yang sihat akan menjadikan anjing makan dengan lebih rakus. Masalah pada gigi cenderung dialami ketika anjing berusia 3 tahun. Bukan hanya nafas berbau dan makan yang buruk, masalah kesihatan gigi juga dapat mengganggu metabolisme tubuh, dan mencetuskan kerosakan pada ginjal, jantung, dan organ lain. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan gigi yang biasa dialami:

  • Plak. Plak berlaku apabila sisa makanan tumbuh di gigi bersama dengan air liur. Plak biasanya terkumpul di bahagian luar gigi, terutamanya premolar atas dan geraham.
  • Tartar atau kalkulus . Sekiranya plak gigi tidak dirawat dengan betul, dalam masa 3-5 hari plak akan mengeras dan membentuk tartar atau kalkulus. Sekiranya ini berlaku, tartar atau kalkulus akan menyebabkan kerengsaan gusi dan bau mulut.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Kutu Anjing Yang Mengganggu

Memelihara gigi anjing yang sihat harus dilakukan lebih awal sebelum gigi bayi jatuh pada usia 4-6 bulan. Untuk memeriksa masalah dengan gigi, anda boleh mengangkat bibir anjing di kedua-dua belah mulutnya. Kemudian lihat apakah ada plak yang terkumpul kerana sisa makanan atau tidak. Sekiranya ada, anda boleh membincangkannya dengan doktor haiwan di aplikasi untuk mengetahui apakah langkah-langkah rawatan yang tepat.

Rujukan:
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. Lakukan ini untuk Menjaga Kesihatan Gigi Anjing Anda.
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. Petua Merawat Gigi Anjing.