Kesihatan

3 Ciri-ciri Gangguan Kompulsif Obsesif, jadi salah satunya?

Jakarta - Gangguan kompulsif obsesif (OCD) adalah sejenis gangguan keperibadian yang dicirikan oleh kegelisahan dan tingkah laku berulang (paksaan). Itulah sebabnya orang yang menderita gangguan kompulsif obsesif cenderung melakukan perkara berulang kali, misalnya memeriksa pintu dan tingkap lebih dari tiga kali sebelum keluar dari rumah, merapikan barang mengikut warna, dan tingkah laku lain.

Berita baik, tingkah laku yang kemas dan teratur tidak bermaksud anda mempunyai OCD. Oleh itu, agar anda tidak salah faham, ketahui ciri-cirinya gangguan kompulsif obsesif di sini, ayuh! (Baca juga: 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu )

Ciri-ciri Gangguan Kompulsif Obsesif

Orang dengan OCD biasanya terperangkap dalam kegelisahan, ketakutan, keterikatan, dan kesedihan yang sukar dikawal. Perasaan “negatif” inilah yang membuat orang dengan OCD melakukan sesuatu berulang kali (paksaan) untuk membuat mereka merasa lega. Jadi, apakah ciri-cirinya? gangguan kompulsif obsesif ?

1. Perintah yang berlebihan

Adalah wajar untuk membersihkan sesuatu yang tidak kemas. Namun, jika anda merasa cemas hanya kerana objek tidak disusun dengan sempurna, itu boleh menjadi tanda OCD. Beberapa contoh tingkah laku OCD yang berkaitan dengan keteraturan adalah:

  • Semak semula. Contohnya, memeriksa adakah pintu terkunci? Adakah tingkap ditutup? Adakah dapur sudah dimatikan? Dan satu lagi tingkah laku memeriksa semula yang dilakukan lebih dari tiga kali dan menyebabkan kegelisahan jika tidak dilakukan.
  • Kira. Contohnya, mengira bilangan langkah, mengumpulkan objek mengikut nombor yang diingini, dan lain-lain. Biasanya, tingkah laku ini berdasarkan kepercayaan terhadap keberuntungan dalam bilangan atau angka tertentu. Sekiranya tidak memenuhi nombor yang dipercayai, seseorang yang menghidap OCD akan merasa terancam.
  • Tersusun. Contohnya, merapikan objek mengikut bilangan, warna, atau bentuknya. Sekiranya objek berubah kedudukan walaupun sedikit, dia akan merasa cemas dan meluruskannya semula. Tingkah laku ini akan terus berulang sehingga dia merasakan kedudukan objek itu "sempurna".

2. Takut kotor

Menjadi orang yang kebersihan tidak salah. Namun, jika tingkah laku kebersihan anda membuat anda merasa terancam hanya kerana perkara kecil, anda perlu waspada. Beberapa contoh OCD dalam tingkah laku "takut menjadi kotor" ini termasuk:

  • Membasuh tangan. Sebilangan orang dengan OCD cenderung menganggap semua objek mengancam kesihatan mereka. Ketakutan inilah yang membuat orang dengan OCD mencuci tangan mereka secara berterusan, sehingga mereka merasa bebas dari kuman.
  • Terlalu bersih. Takut kotor juga membuat sebilangan orang yang menghidap OCD memastikan semuanya bersih, termasuk pakaian, seluar, pinggan mangkuk, dan benda-benda di sekitarnya. Dia tidak teragak-agak untuk membersihkan barang-barang berulang-ulang hanya untuk memastikan semuanya bersih.

3. Takut salah dan dipersalahkan

Salah satu ciri OCD adalah ketakutan menjadi salah dan dipersalahkan. Contohnya, sebilangan orang yang menghidap OCD cenderung menghindari perkara kerana takut melakukan kesalahan. Oleh sebab itu, dia akan meminta sesuatu untuk mendapat jaminan bahawa apa yang dia lakukan adalah perkara yang betul. Setelah semuanya terdengar "sempurna", dia akan melakukannya. Selain itu, orang yang menghidap OCD juga cenderung risau sekiranya berlaku sesuatu yang buruk kepada mereka. Dia cenderung "berfikir negatif" kerana selalu memikirkan perkara terburuk yang akan menimpa dirinya. Dengan melakukan ini, dia merasa dapat menghindari dan bertahan dari kemungkinan buruk itu.

Sekiranya anda merasakan ciri-ciri di atas, anda perlu berbincang dengan doktor anda supaya anda tidak salah mengira. Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor di aplikasi untuk berbincang dengan doktor. Dengan menggunakan aplikasi anda boleh berbincang dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara , atau Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store dan Google Play.