Kesihatan

Selain Kanser, Payudara Boleh Merasa Sakit Kerana 6 Perkara Ini

, Jakarta - Kesakitan yang muncul di payudara sering menimbulkan ketakutan bagi wanita. Tidak jarang juga mengaitkannya dengan barah payudara, terutama jika rasa sakit yang timbul terasa sengit. Dari segi perubatan, sakit di payudara ini disebut mastalgia, yang dapat dirasakan di bahagian luar atas payudara, dan memancar ke ketiak dan lengan.

Sebenarnya, anda tidak perlu terlalu risau ketika mengalami sakit payudara, kerana ini tidak semestinya merupakan gejala barah payudara. Selain itu, barah payudara juga biasanya mempunyai gejala lain, bukan hanya dalam bentuk kesakitan.

Kesakitan yang biasanya diadukan adalah sakit menikam atau rasa sesak di payudara. Kesakitan seperti ini biasanya dirasakan hanya beberapa hari, misalnya sebelum atau semasa haid, selama seminggu atau lebih dalam sebulan.

Baca juga: Sakit pada satu atau kedua-dua payudara, awas gejala mastalgia

Penyebab sakit payudara boleh berbeza-beza. Selain kanser, berikut adalah beberapa penyebab sakit payudara yang biasa:

1. Kitaran Menstruasi

Penyebab sakit payudara yang paling biasa adalah kitaran haid. Secara amnya, sakit payudara yang berkaitan dengan kitaran haid dirasakan tiga hari sebelum haid dan akan bertambah baik setelah haid selesai, walaupun intensiti kesakitan dapat berbeza dari bulan ke bulan.

2. Ukuran Payudara

Wanita dengan payudara besar mungkin mengalami kelembutan payudara. Kesakitan ini juga dapat dirasakan di leher, bahu, dan punggung.

3. Keradangan Payudara

Sakit payudara juga boleh berlaku kerana keradangan. Keadaan ini sering dialami oleh ibu menyusu, yang menyebabkan payudara terasa sakit dan bengkak. Jangkitan pada payudara, seperti abses payudara, juga boleh menyebabkan sakit payudara.

4. Kesan Sampingan Dadah

Penggunaan beberapa jenis ubat seperti kawalan kelahiran hormon, antidepresan, antipsikotik, dan ubat untuk penyakit jantung boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit payudara. Sekiranya ini berlaku, perkara yang boleh dilakukan adalah berhenti menggunakan ubat tersebut, atau berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan preskripsi ubat pengganti.

Sekarang, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan juga boleh dilakukan di aplikasi , kamu tahu. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh membincangkan gejala anda secara langsung Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Mastalgia Mitos atau Fakta Tanda Kanser Payudara

5. Benjolan pada Payudara

Benjolan jinak (bukan kanker) boleh berkembang di payudara, yang boleh menyebabkan sakit payudara. Contoh penyakit yang menyebabkan benjolan pada payudara adalah fibroadenoma.

6. Kecederaan pada Bahagian Tubuh Lain

Sakit payudara boleh disebabkan oleh kecederaan pada bahagian badan yang lain, seperti kecederaan otot di bahagian dada, bahu, atau punggung.

Adakah cara untuk menyelesaikannya?

Pada sesetengah wanita, sakit payudara siklik dapat meningkat dengan sendirinya setelah 3 kitaran haid, tanpa memerlukan rawatan. Sekiranya sakit payudara berulang, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor anda.

Kerana rawatan untuk sakit payudara perlu disesuaikan dengan penyebabnya. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan sakit payudara tanpa ubat, termasuk:

 • Gunakan coli saiz yang betul.

 • Kurangkan makanan yang mengandungi lemak tepu.

 • Kurangkan pengambilan kafein.

 • Berhenti merokok (jika merokok).

 • Kompres panas atau sejuk.

Sekiranya diperlukan, anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol, ibuprofen, atau aspirin untuk membantu menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk memperhatikan label pembungkusan untuk dos dan cara menggunakannya. Juga, semasa anda hamil atau merancang kehamilan, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ubat.

Baca juga: Ketahui 3 Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Mastalgia

Hati-hati Sekiranya…

Walaupun sakit payudara pada amnya tidak berbahaya, ada syarat-syarat tertentu yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda mengalaminya, segera berjumpa doktor, ya. Berikut adalah beberapa syarat yang perlu anda perhatikan:

 • Perubahan bentuk atau saiz payudara.

 • Pelepasan disertai dengan darah dari puting.

 • Ruam di sekitar puting atau perubahan bentuk puting.

 • Bengkak atau benjolan disertai dengan sakit di ketiak dan tidak sesuai dengan kedatangan kitaran haid.

 • Muncung muncul atau permukaan payudara yang kelihatan seperti ditarik dari dalam tisu payudara.

 • Gejala jangkitan seperti bengkak, kemerahan atau sensasi terbakar di payudara.