Kesihatan

Ini adalah penyebab spondylosis serviks yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Adakah ibu bapa anda sering mengadu kesemutan dan kesukaran berjalan kerana masalah keseimbangan? Mungkin disebabkan oleh spondylosis serviks. Keadaan ini berlaku kerana kerosakan pada tulang belakang serviks, dan umumnya disebabkan oleh penuaan.

Apabila bahagian yang memisahkan tulang belakang dari bahagian lain atau cakera mengalami dehidrasi dan mengecut. Akibatnya, keadaan ini akan menyebabkan keradangan. Selain itu, gejala keradangan tulang belakang di leher juga akan muncul, termasuk benjolan di pinggir cakera.

Seseorang yang telah mengalami penuaan, tulang leher akan mengalami penurunan fungsi. Selain itu, tulang belakang serviks akan berusaha memperbaiki tisu yang rosak. Namun, tulang yang tumbuh akan menjadi tidak normal, menyebabkan ketulan dan memberi tekanan pada tulang belakang. Dengan begitu, fungsinya tidak akan seperti keadaan sebelumnya.

Secara umum, spondylosis serviks mempengaruhi orang tua. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh menyerang orang muda kerana beberapa perkara, termasuk kecederaan sebelumnya. Spondylosis serviks juga berlaku lebih cepat pada lelaki berbanding wanita.

Punca Spondylosis Serviks

Penyebab utama spondylosis serviks adalah pemusnahan tisu tulang belakang serviks dan strukturnya yang berubah. Perkara yang boleh menyebabkan spondylosis serviks adalah:

 1. Tulang belakang serviks yang dikalsifikasi

Salah satu penyebab spondylosis serviks adalah penipisan tulang belakang di leher. Kerana keadaan ini, badan akan berusaha memperbaiki kerosakan sehingga leher dapat kembali normal. Namun, badan akan mengalami kesan sampingan, iaitu mampatan saraf tunjang.

 1. Pelapik Tulang nipis

Punca lain dari spondylosis serviks adalah penipisan bantal tulang. Vertebra serviks mempunyai segmen yang disebut pembalut tulang. Semakin tua seseorang, semakin nipis pembalut kerana jumlah cecair yang kurang. Apabila kusyen semakin nipis, geseran antara tulang akan berlaku.

 1. Ligamen Kaku

Spondylosis serviks juga boleh disebabkan oleh ligamen kaku. Ini disebabkan oleh penuaan yang menjadikan tisu di antara tulang leher kaku.

 1. Galas Tulang Retak

Seiring bertambahnya usia, galas pada tulang belakang di leher menjadi lebih nipis dan boleh menyebabkan patah tulang. Akibatnya, spondylosis serviks akan berlaku. Ini dapat membuat pembalut pada tulang belakang di leher membengkak, memberi tekanan pada saraf di kawasan itu.

 1. Tabiat atau Kerja Melibatkan Pergerakan Leher

Seseorang yang mempunyai kebiasaan atau pekerjaan yang memerlukannya menggunakan leher, mempunyai risiko lebih tinggi terkena spondylosis serviks. Keadaan ini berlaku kerana leher sentiasa dipaksa bergerak, sehingga rosak.

 1. Asap

Banyak perkara boleh disebabkan oleh tabiat merokok. Salah satunya ialah spondylosis serviks.

 1. Kecederaan Leher

Seseorang yang mengalami kecederaan leher mempunyai risiko lebih tinggi terkena spondylosis serviks.

 1. Keturunan atau Genetik

Seseorang yang keluarganya mempunyai spondylosis serviks mempunyai risiko lebih tinggi terkena penyakit daripada seseorang yang keluarganya tidak mempunyai sejarah.

Itulah sebab-sebab spondylosis serviks yang boleh menyerang anda. Penyakit tulang belakang di leher boleh menyebabkan ketidakselesaan kehilangan keseimbangan untuk berjalan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit ini, doktor dari sedia menolong. Pertanyaan dan jawapan dengan doktor boleh dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Video / Panggilan suara . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Play Store!

Baca juga:

 • Bantal Salah Boleh Menyebabkan Spondylosis Serviks?
 • 4 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Spondylosis Serviks
 • 4 Petua Mencegah Sakit Leher Disebabkan oleh Bantal Yang Salah