Kesihatan

Kurang tidur menjadikan badan gemuk, inilah sebabnya

Jakarta - Adakah anda sering mengalami masalah tidur atau insomnia? Sudah tentu, ini adalah keadaan yang sangat tidak menyenangkan, bukan? Anda menjadi lemah dan tidak berdaya pada waktu pagi, kurang bertenaga dan mengantuk. Namun, bukan hanya itu, kurang tidur juga boleh menyebabkan kegemukan atau kegemukan. Sebenarnya, bagaimana keadaan ini boleh berlaku?

Ringkas. Sekiranya anda merasa mengantuk di tempat kerja, anda mungkin tergoda untuk minum secawan kopi (atau bahkan beberapa cawan) dan mengambil donat untuk meningkatkan tenaga. Memang, keadaan ini dapat membantu anda melawan rasa mengantuk, tetapi pada akhirnya, anda sangat berisiko untuk menambah berat badan. Terutama jika anda tidak rajin bersenam.

Kurang Tidur dan Menambah Berat Badan

Corak tidur yang buruk bukanlah satu-satunya faktor yang menyumbang kepada kenaikan berat badan. Diet, genetik, tekanan, hingga tabiat tidak sihat juga mempengaruhi keadaan ini. Namun, memang benar bahawa ketika anda kurang tidur, berat badan anda cenderung meningkat.

Baca juga: Tidur Tidak Teratur Boleh Menyebabkan Atherosclerosis

Apabila anda kurang tidur, badan anda akan melalui banyak perubahan yang boleh mengakibatkan kenaikan berat badan. Kurang tidur boleh menyebabkan perubahan hormon yang mengatur rasa lapar dan selera makan. Heptin hormon akan menekan selera makan dan mendorong tubuh mengeluarkan tenaga. Kurangnya tidur akan mengurangkan pengeluaran hormon leptin, sementara hormon ghrelin yang memicu rasa lapar akan memberi kesan kepada kenaikan berat badan.

Bukan hanya itu, kurang tidur juga akan mengubah jenis makanan yang anda makan, menyebabkan keinginan yang lebih kuat untuk makan makanan berlemak dan tinggi gula. Tidak ketinggalan, makanan segera yang mempunyai rasa yang enak, tetapi sangat berbahaya jika dimakan secara berlebihan.

Baca juga: Ketahui Kesan Gangguan Tidur pada Sistem Organ Tubuh

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Amerika mendapati bahawa meningkatkan tempoh tidur mengurangkan pengambilan gula dengan ketara, sekitar 10 gram. Sebaliknya, kurang tidur akan meningkatkan keinginan tubuh untuk mengambil lebih banyak gula.

Pengambilan gula tambahan harian yang disyorkan oleh American Heart Association ialah 36 gram untuk lelaki dan 25 gram untuk wanita. Kajian itu juga menunjukkan bahawa meningkatkan tidur juga memicu kecenderungan untuk mengurangkan pengambilan lemak dan karbohidrat.

Baca juga: Selesa Dilakukan, Tidur Yang Banyak Boleh Mengganggu Kesihatan

Kesan Negatif Lain dari Kurang Tidur

Rupa-rupanya, tidak hanya memberi kesan pada peningkatan berat badan. Kurang tidur juga mencetuskan serangkaian kesan negatif lain pada tubuh, seperti:

  • Muka kelihatan lebih tua. Semasa tidur, terutamanya semasa tidur nyenyak, tubuh akan menghasilkan lebih banyak hormon pertumbuhan dan berfungsi untuk memperbaiki dan menjana semula sel-sel di seluruh badan, termasuk sel kulit, otot, dan tulang. Kurang tidur meningkatkan risiko anda kehilangan proses penting ini, yang boleh membuat anda merasa dan kelihatan lebih tua.
  • Kekurangan keinginan seksual. Kurang tidur boleh mempengaruhi rangsangan dan fungsi seksual pada lelaki dan wanita. Keadaan ini menyebabkan pasangan kurang kerap melakukan hubungan seks, walaupun sudah selesai, seperti dipaksa dan menjadi kurang menyenangkan. Pada lelaki, kurang tidur akan memberi kesan kepada kekurangan testosteron.
  • Tubuh memerlukan masa lebih lama untuk melakukan proses penyembuhan. Tidur mempunyai kesan kuat pada sistem ketahanan badan. Bukan hanya proses penyembuhan luka, semua bentuk pemulihan dari penyakit, kecederaan, dan keadaan kesihatan lain dipengaruhi oleh kualiti tidur. Tubuh akan lebih berisiko terkena penyakit ketika anda kurang tidur dan memerlukan masa yang lama untuk pulih.

Jadi, pastikan anda tidak suka bangun lewat, okey? Sekiranya anda mengalami insomnia, segera atasi dengan meminta pakar dalam aplikasi tersebut . Jangan biarkan, kerana kurang tidur memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Rujukan:
Doktor Tidur. Diakses pada tahun 2020. Inilah Yang Benar-benar Berlaku Apabila Anda Tidur Kurang.
Buletin Berita Perubatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Kekurangan Tidur Membawa Anda Makan Lebih Banyak Gula?
Haya K. Al Khatib, et al. 2018. Diakses pada tahun 2020. Peluang Tidur adalah Intervensi yang Dapat Dilakukan pada Orang Dewasa Hidup Bebas yang biasanya Tidur Pendek: Strategi Berpotensi untuk Menurunkan Pengambilan Gula Gratis? Kajian Rintis Terkawal Secara Rawak. The American Journal of Clinical Nutrition 107 (1): 43-53.