Kesihatan

Makluman, 5 Tanda Keletihan Mental

Jakarta - Pernahkah anda merasa letih, kekurangan tenaga, dan menghadapi masalah tidur? Harus sedar keadaan keletihan mental yang dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Keletihan mental adalah keadaan di mana seseorang merasa keletihan emosi kerana keadaan hidupnya.

Baca juga : Ketahui Keletihan Karantina, Keletihan Kerana Menginap di Rumah

Sudah tentu, keadaan ini perlu ditangani dengan tepat. Tidak ada salahnya mengenali tanda-tanda lebih banyak sehingga anda mendapat rawatan yang betul dan mengelakkan gangguan mental yang lebih teruk. Untuk itu, lihat ulasan dalam artikel ini!

Kenali Tanda Keletihan Mental

Bukan hanya semasa pandemik, keletihan mental dapat dialami oleh sesiapa sahaja dalam keadaan apa pun. Ini boleh berlaku kerana keadaan atau situasi yang menyebabkan tekanan jangka panjang. Biasanya, ketika mengalami keletihan mental, seseorang akan merasa terperangkap dalam situasi yang sukar dan tidak mempunyai kekuatan atau kekuatan untuk mengatasinya.

Terdapat pelbagai tanda yang perlu anda perhatikan dalam keadaan keletihan mental. Keletihan mental boleh menyebabkan pelbagai gejala pada penderita, seperti:

1. Kehilangan Motivasi

Apabila anda mengalami keletihan mental, anda akan mudah kehilangan motivasi untuk melakukan apa yang akan anda lakukan. Di samping itu, anda juga akan merasakan bahawa hasil yang anda lakukan pasti akan buruk, walaupun anda telah melakukannya dengan sebaik mungkin.

2. Tahap Tekanan Tinggi

Apabila anda merasakan keadaan tekanan yang tidak hilang, itu mungkin merupakan tanda keletihan mental yang anda alami.

3. Lebih Kerengsaan

Keletihan mental yang tidak diubati dengan segera dapat membuat anda lebih mudah marah. Sebenarnya, perkara-perkara kecil yang biasanya dianggap wajar. Sikap kesal ini juga membuat anda sering meletup dengan rasa marah dan putus asa.

4. Keletihan Fizikal

Keletihan mental juga berkaitan langsung dengan fizikal. Keadaan ini meningkatkan risiko keletihan fizikal, gangguan tidur, sakit sendi dan otot. Tidak jarang, keletihan mental yang tidak dapat diatasi boleh menyebabkan anda mengalami sakit kepala.

5. Kesukaran Menumpukan perhatian

Terlalu banyak keadaan tertekan sebenarnya boleh menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian. Cuba atasi keadaan dengan perlahan agar anda dapat mengatasinya dan menangani semuanya dengan lebih baik dan penuh tumpuan.

Baca juga : Cara Mengatasi Keletihan Kerana Terlalu Lelah Kerja

Itulah beberapa tanda yang perlu anda perhatikan berkaitan dengan keletihan mental. Jangan abaikan gejala yang cukup lama. Terutama jika anda pernah berfikir untuk membunuh diri. Segera minta bantuan dari pasukan perubatan agar anda mendapat rawatan yang tepat untuk mengatasi masalah yang anda hadapi.

Inilah Rawatan yang Boleh Anda Lakukan untuk Mengatasi Keletihan Mental

Selain rawatan yang dilakukan bersama-sama dengan pasukan perubatan, anda boleh melakukan pelbagai cara di rumah untuk membantu rawatan berjalan dengan optimum. Makan makanan sihat adalah salah satu rawatan yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keletihan mental yang anda rasakan. Anda harus memastikan anda makan buah, sayur-sayuran, dan makanan sihat yang lain secara seimbang. Pastikan anda mengehadkan pengambilan gula atau makanan segera.

Pola makan ini sebenarnya boleh mempengaruhi keadaan kesihatan mental seseorang, anda tahu. Pengambilan vitamin dan nutrien yang dipenuhi dengan betul sebenarnya berkaitan langsung dengan keadaan kesihatan emosi seseorang. Perlukan vitamin? Jangan risau, anda boleh gunakan dan buat pesanan untuk vitamin yang anda perlukan di farmasi terdekat melalui !

Apabila anda mengalami keletihan mental, jangan lupa meluangkan masa untuk bersenam. Mengapa bersenam dapat memperbaiki keadaan mental? Senaman dianggap cukup berkesan untuk meningkatkan hormon endorfin dan serotonin yang berfungsi untuk membuat mood lebih baik. Lakukan senaman ringan dan menyeronokkan sehingga anda dapat merasakan faedah bersenam secara maksimum.

Baca juga : Makluman, Keletihan Otak Boleh Berlaku Kerana Wabak Corona

Bukan hanya melakukan senaman fizikal, anda juga dapat melakukan aktiviti santai. Contohnya, meditasi, yoga, atau mencari rakan yang boleh anda percayai. Ini cukup membantu menangani tekanan dan keletihan mental yang anda alami.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Keletihan Emosi: Apa Itu dan Bagaimana Merawatnya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Merawat dan Mencegah Keletihan Mental.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Gejala Keletihan Mental dan Petua untuk Mengatasinya.