Kesihatan

Cara Mudah Menguruskan Tekanan

, Jakarta - Tekanan boleh merosakkan kualiti hidup dan mengganggu keseimbangan emosi. Ini merangkumi kemampuan berfikir dengan jelas, berkesan, dan bagaimana menikmati kehidupan.

Keupayaan menguruskan tekanan dapat menghilangkan tekanan dalam hidup, menjadikan anda lebih produktif. Berfikir secara positif, menghindari persekitaran yang mempunyai kesan negatif terhadap kehidupan anda, menyatakan bagaimana perasaan anda, adalah cara mudah untuk menguruskan tekanan. Untuk mengetahui lebih banyak mengenai cara mudah untuk menguruskan tekanan, berikut adalah ikhtisar tambahan.

Baca juga: 4 Cara Menjaga Kesihatan Mental Walaupun Anda Tertekan

Latihan dan Usaha Lain untuk Menguruskan Tekanan

Kesibukan membahagikan masa antara kerja, keluarga, dan aktiviti lain, boleh menyebabkan tekanan. Terlalu sibuk boleh mencetuskan tekanan. Anda mesti dapat meluangkan masa untuk berehat jika tidak, kesihatan mental dan fizikal anda boleh terganggu.

Melakukan senaman secara teratur adalah salah satu usaha untuk menguruskan tekanan. Baca lebih lanjut, cara mudah berikut untuk menguruskan tekanan:

 1. Sukan

Bersenam secara teratur adalah salah satu kaedah terbaik untuk merehatkan badan dan minda anda. Tambahan, senaman akan bertambah baik mood. Bersenam pada intensiti sederhana selama 30 minit – 2 jam setiap hari dapat membantu meningkatkan mood.

 1. Otot yang Santai

Apabila tertekan, otot menjadi tegang. Anda boleh menenangkan diri untuk menyegarkan diri dengan meregangkan, menikmati urutan, mandi air panas, atau tidur nyenyak.

 1. Tarik nafas dalam-dalam

Berhenti dan menarik nafas dalam-dalam dapat dengan segera menghilangkan tekanan yang menimbulkan tekanan. Ini caranya:

 • Duduk dalam keadaan selesa dengan tangan di pangkuan dan kaki di atas lantai. Atau anda juga boleh berbaring.

 • Tutup mata anda dan tenang.

 • Bayangkan diri anda di tempat yang santai. Ia boleh berada di pantai, di padang rumput yang indah, atau di mana sahaja yang memberikan rasa damai.

 • Perlahan-lahan tarik nafas dalam-dalam.

 • Lakukan ini selama 5 hingga 10 minit pada satu masa.

 1. Makan Secara Berkala dan Makan Makanan Sihat

Makan makanan yang teratur dan seimbang akan membantu mewujudkan perasaan positif dan mengawal mood. Makanan anda harus penuh dengan sayur-sayuran, buah, biji-bijian, dan protein tanpa lemak untuk tenaga.

 1. Bercuti dengan Mengikuti Aktiviti Santai

Anda memerlukan sedikit masa untuk mencuba aktiviti santai. Beberapa contoh aktiviti adalah meditasi, yoga, tai Chi, mendekatkan diri dengan Tuhan, mendengarkan muzik kegemaran anda, dan menghabiskan waktu di alam semula jadi.

Baca juga: Petua untuk Meringankan Tekanan dalam Masa yang Singkat

 1. Cari Hobi Positif

Anda perlu meluangkan masa untuk perkara yang anda gemari. Cuba lakukan aktiviti hobi ini setiap hari, sehingga membina perasaan positif setiap pagi. Tidak perlu lama, katakan 15 hingga 20 minit. Beberapa hobi yang boleh anda lakukan ialah membaca, merajut, membuat projek seni, bermain bola, menonton filem, bermain permainan teka-teki , dan lain lain.

 1. Percaya

Sekiranya ada perkara yang benar-benar mengganggu fikiran anda, berbincanglah dengan orang terdekat anda untuk menurunkan tahap tekanan anda. Anda juga boleh lakukan bercakap sendiri atau juga boleh mencurahkannya melalui penulisan dalam buku harian.

Pastikan untuk selalu mengatakan perkara positif dan fikirkan perkara positif sebelum tidur dan ketika anda bangun. Sekiranya keadaan tekanan anda sangat mengganggu, jangan ragu untuk menghubungi anda secara langsung .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan cadangan terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2019. Pengurusan Tekanan
WebMD. Diakses pada tahun 2019. 10 Petua Menguruskan Tekanan
hati.org. Diakses pada tahun 2019. 3 Petua untuk Menguruskan Tekanan