Kesihatan

Jangan ditahan, ini adalah cara yang tepat untuk melepaskan kemarahan

, Jakarta - Mengeluarkan kemarahan sering dianggap perkara buruk. Hampir tidak ada yang mahu dijenamakan sebagai "lelaki pemarah". Tetapi anda tahu, ternyata tidak ada yang salah dengan sesekali melampiaskan kemarahan, tetapi tentunya ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Penting untuk mengetahui cara yang betul untuk menghilangkan kemarahan anda.

Kemarahan adalah perkara biasa, malah boleh menjadi sihat jika dilakukan dengan cara yang betul. Melepaskan kemarahan dapat membuat seseorang merasa lebih lega, dan memotivasi mereka untuk lebih berhati-hati dalam melakukan tindakan. Ia juga dapat menjadikan seseorang mempunyai kawalan diri yang lebih baik. Kemarahan tidak selalu harus dilakukan dengan menjerit sambil mengucapkan kata-kata kasar. Untuk menjadi jelas, pertimbangkan beberapa petua untuk melepaskan kemarahan dengan cara yang betul di bawah!

Baca juga: Inilah Cara Mengawal Kemarahan Dengan Baik

Cara Sihat untuk Membebaskan Kemarahan

Sebaiknya ungkapkan kemarahan ketika dimaksudkan untuk menyampaikan perkara yang dirasakan tidak sesuai dan memperbaiki keadaan atau hubungan. Sebaliknya, menahan kemarahan sebenarnya boleh menyebabkan peningkatan hormon stres, iaitu adrenalin dan kortisol. Peningkatan hormon ini dapat mencetuskan masalah kesihatan, seperti meningkatkan risiko jangkitan, penyakit kardiovaskular, dan gangguan mental, seperti kemurungan.

Menyatakan kemarahan dengan cuai dapat melukai perasaan orang lain, tetapi menahannya sebenarnya boleh menyakiti diri sendiri. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara yang baik untuk melampiaskan kemarahan. Ini juga perlu dilakukan untuk mengelakkan kesan negatif yang timbul setelah melepaskan amarah. Berikut adalah beberapa cara yang baik untuk menghilangkan kemarahan:

  • Memukul Perkara

Ketika merasa sangat marah, banyak orang terdorong untuk melepaskannya melalui pukulan. Tidak apa-apa, tetapi pastikan anda memilih sasaran yang selamat dan tidak akan berpusing sehingga mencederakan diri sendiri. Juga, jangan berfikir untuk memukul orang lain semasa anda marah. Sekiranya anda banyak bersenam, cubalah bermain tenis, badminton, atau bola keranjang ketika anda marah. Anda boleh menyalurkan kemarahan anda dengan melakukan sesuatu yang sihat, iaitu bersenam.

Baca juga: Emosi yang meletup, Tanda tidak stabil secara mental?

  • Tulis

Tidak jarang, seseorang merasa sukar untuk melepaskan kemarahan mereka secara langsung, baik kerana mereka tidak dapat atau merasa tidak dapat melakukannya. Sekiranya demikian, cuba tuliskan perkara-perkara yang mengganggu anda pada sehelai kertas dan bukannya menahannya. Tulis semua yang anda rasakan dan apa yang mengganggu anda. Sekiranya boleh, anda dapat mengirim atau mengirimkan surat itu kepada orang yang bersangkutan, sehingga masalahnya dapat diselesaikan dengan baik.

  • bercakap

Adalah wajar untuk merasa marah dan kecewa, tetapi yang terbaik adalah tidak menyimpannya sendiri. Cuba terjemahkan perasaan yang anda alami, kemudian beritahu seseorang tentangnya, seperti rakan atau ibu bapa. Namun, pastikan anda meluangkan masa sebelum membincangkan perkara yang menjengkelkan dengan orang yang membuat anda marah. Kerana, ini hanya dapat memicu kemarahan untuk meningkat yang seterusnya menyebabkan masalah menjadi lebih rumit. Setelah berasa tenang, cukup bincangkan masalahnya dan cari jalan penyelesaiannya.

  • Adakah Hobi

Sekiranya anda tidak mempunyai seseorang untuk diajak bicara, anda dapat melepaskan kemarahan anda dengan melakukan hobi, seperti menyanyi, menari, atau melukis. Sebenarnya, melakukan aktiviti yang menyeronokkan dapat membantu mengembalikan anda mood dan menghilangkan emosi negatif yang sedang dirasakan.

Baca juga: Jangan Lakukan Ini Semasa Anda Marah

Anda juga boleh berbincang dengan ahli psikologi jika anda merasa sangat marah dan itu mengganggu anda. Gunakan aplikasinya untuk mempermudah berbincang dengan ahli psikologi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses 2019. 7 Cara Kreatif untuk Menyatakan Kemarahan Panas.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Pengurusan kemarahan: 10 petua untuk menjinakkan perasaan marah anda.
Pencegahan. Diakses pada tahun 2019. 3 Cara Sihat Untuk Menyatakan Kemarahan.