Kesihatan

Sebelum Mengekalkan Dogo Argentino, Perhatikan Ini

"Dogo argentino adalah jenis yang kuat dan hanya sesuai untuk pemilik berpengalaman. Sebabnya, anjing jenis ini paling sering digunakan sebagai anjing pemburu atau untuk membantu kerja polis dan tentera. Oleh itu, jika anda mahu menyimpannya di rumah, ada banyak perkara yang mesti dipertimbangkan. "

, Jakarta - Dogo Argentino atau kadang-kadang juga dikenali sebagai Mastiff Argentina atau Dogo Argentina, adalah keturunan anjing yang kuat, atletik, dan setia. Mereka boleh menjadi pemburu yang sangat garang atau pelindung pemiliknya yang sangat penyayang. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai pemanduan mangsa yang tinggi, kehendak yang kuat, dan kadang-kadang tidak percaya kepada orang asing dan haiwan lain. Oleh itu, mereka memerlukan pemilik anjing yang berpengalaman untuk dapat menangani tingkah laku mereka.

Anak anjing Dogo Argentino memerlukan banyak aktiviti fizikal dan rangsangan mental. Jika tidak, mereka boleh menjadi bosan dan merosakkan. Anjing-anjing ini juga sering digunakan untuk membantu perburuan besar, walaupun mereka lebih sering dilatih untuk membantu pekerjaan polis, pencarian dan penyelamatan, pekerjaan ketenteraan, dan sebagai anjing perkhidmatan. Tetapi dengan latihan yang betul, mereka dapat menjadikan sahabat dan pengawas keluarga yang sangat baik.

Baca juga: Jenis anjing apa yang mempunyai umur panjang?

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengamalkan Dogo Argentino

Dogo Argentino yang berotot besar umumnya dibiakkan untuk digunakan dalam perburuan besar, terutama untuk menyerang babi hutan. Walaupun memiliki kemampuan untuk bersikap agresif ketika berburu, Dogo Argentino pada umumnya memiliki sikap senang, dan sangat setia kepada keluarga manusia.

Terdapat beberapa fakta yang perlu anda fahami mengenai Dogo Argentino:

  • Walaupun dibiakkan dari anjing yang memerangi, sifat agresif mereka dibiakkan untuk dapat bekerjasama dengan anjing lain ketika memburu. Namun, tidak wajar bagi mereka untuk bertengkar, tetapi beberapa orang masih melatih mereka untuk melakukannya kerana kekuatan dan sifat berani mereka.
  • Kerana digunakan dalam pertempuran anjing, Dogo Argentino dianggap berbahaya dan dilarang di beberapa negara, termasuk Australia, Kepulauan Cayman, Denmark, Fiji, Islandia, Singapura dan Ukraine. Di UK, memiliki anjing ini tanpa kuasa sah adalah haram.
  • Anjing-anjing ini kadang-kadang digunakan untuk bekerja dengan polis, tentera, dan usaha mencari dan menyelamat.
  • Keturunan anjing ini disukai kerana kesetiaan dan keberanian mereka serta kualiti yang menjadikan mereka anjing penjaga yang sangat baik.
  • Kira-kira 10 peratus Dogo Argentinos menderita pekak yang berkaitan dengan pigmen di satu atau kedua telinga, yang merupakan penyakit yang sering menyerang anjing berambut putih.
  • Sosialisasi dan latihan awal adalah penting untuk menjaga anjing ini berkelakuan baik. Mereka secara fizikal kuat dan berkeinginan kuat, jadi mereka memerlukan jurulatih yang tegas yang dapat menjaga mereka tanpa harus menggunakan paksaan atau hukuman badan. Mereka bukan jenis anjing untuk pemilik pemula.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Anjing Negara dan Anjing Tulen

Keperluan Makan, Penjagaan Badan, dan Interaksi dengan Haiwan Lain

Ketika datang ke makanan, Dogo Argentino akan memerlukan diet yang diformulasikan untuk anjing besar dengan banyak air bersih dan segar. Mereka adalah baka bertenaga tinggi, yang juga harus diambil kira.

Keperluan makanan akan berubah dari kecil hingga dewasa. Cara terbaik untuk membuat rancangan makan yang sesuai untuk Dogo Argentino anda adalah dengan berbincang dengan doktor haiwan atau pakar pemakanan profesional anda mengenai keperluan mereka. Doktor haiwan anda akan dapat memberikan panduan khusus.

Di samping itu, anda juga boleh membeli makanan anjing di supaya lebih praktikal. Kerana pesanan anda boleh sampai dalam masa kurang dari satu jam.

Sementara dalam penjagaan badan, mantel anjing ini pendek dan cukup mudah dijaga, tetapi ukuran Dogo Argentino menjadikan proses dandanan sedikit lebih sukar. Dogo Argentinos harus disikat setiap minggu dan dimandikan setiap tiga bulan atau lebih awal jika kotor.

Mereka akan mengalami keguguran rambut yang agak banyak, tetapi panjang mantelnya menjadikan keadaan ini sedikit kurang ketara daripada keturunan anjing lain. Walau bagaimanapun, disyorkan agar anda mempunyai roller gentian.

Baca juga: Baka Anjing Sesuai untuk Kanak-kanak

Dogo Argentino sangat setia kepada keluarganya, termasuk anak-anak, selama mereka diperkenalkan dan dibiasakan dengan kehadirannya. Walau bagaimanapun, melawat kanak-kanak mungkin menimbulkan sedikit cabaran, kerana keturunan ini secara semula jadi tidak dibawa kepada orang yang tidak dikenali.

Anak-anak harus selalu diawasi dengan anjing, bahkan ketika mereka adalah anggota keluarga, dan mereka harus dilatih bagaimana berinteraksi dengan haiwan untuk mengelakkan kejadian. Ini membantu mensosialisasikan Dogo Argentinos lebih awal dan melatih mereka untuk berinteraksi dengan orang dan haiwan baru, dan latihan lebih awal bermula, semakin baik.

Anjing-anjing ini juga mempunyai pemanduan mangsa yang tinggi, yang boleh menyebabkan masalah ketika datang ke binatang peliharaan yang lebih kecil, termasuk kucing dan anjing lain. Mereka mungkin belajar berinteraksi dengan haiwan ini jika mereka dilatih dan bersosialisasi dengan betul, tetapi baka ini sangat sesuai untuk rumah yang tidak mempunyai haiwan peliharaan lain atau hanya anjing besar lain.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Dogo Argentino.
masa anjing. Diakses pada tahun 2021. Dogo Argentino.
Canin Diraja. Diakses pada tahun 2021. Dogo Argentino.