Kesihatan

Selalunya makan malam, mengapa anda menurunkan berat badan ketika berpuasa?

, Jakarta - Orang yang sedang menjalani diet untuk menurunkan berat badan sering menghindari makan pada waktu malam atau sebelum tidur. Sementara itu, pada bulan puasa, waktu makan dibenarkan beralih ke waktu petang. Perubahan pola makan semasa berpuasa pastinya dapat menurunkan berat badan. Namun, adakah normal menurunkan berat badan semasa berpuasa?

Dari segi kesihatan, puasa dipercayai dapat menyumbang pelbagai faedah. Bermula dari peningkatan tekanan darah, menurunkan kolesterol, hingga kepekaan insulin. Proses lain yang berlaku semasa berpuasa adalah detoksifikasi. Ketika berpuasa, toksin yang tersimpan dalam lemak badan akan larut dan dikeluarkan dari badan. Walaupun setelah berpuasa beberapa hari, tubuh akan menghasilkan lebih banyak endorfin, yang juga akan memberi kesan kepada kesihatan mental yang lebih baik.

Puasa juga merupakan kaedah yang berkesan untuk menjana semula sel-sel imun atau sel-sel imun. Ketika berpuasa, sistem badan berusaha menyimpan tenaga. Salah satunya adalah dengan mengitar semula sel-sel imun yang tidak diperlukan atau berisiko mengalami kerosakan.

Baca juga: Menambah Berat Badan Semasa Berpuasa, Apa Yang Salah?

Sebab Berat Badan Semasa Berpuasa

Ketika berpuasa, badan tidak mendapat tenaga dari makanan yang dimakan. Makanan ini disimpan dalam bentuk glukosa di hati dan otot. Prosesnya bermula lapan jam selepas makan terakhir, iaitu pada waktu subuh. Apabila glukosa disimpan digunakan, tubuh mula membakar lemak, yang kemudian digunakan sebagai sumber tenaga. Inilah yang membuat anda menurunkan berat badan.

Penggunaan lemak sebagai tenaga juga dapat mengekalkan kekuatan otot dan menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Oleh itu, anda perlu memperhatikan keseimbangan makanan yang dimakan ketika berpuasa. Kami mengesyorkan agar anda makan makanan yang mengandungi karbohidrat dan lemak sehingga anda mempunyai cukup tenaga semasa berpuasa.

Anda juga perlu memperhatikan diet anda, terutama ketika berbuka puasa. Sebabnya, berpuasa sepanjang hari sering menjadikan badan sangat lapar, sehingga membuat anda menjadi gila ketika makan makanan. Tabiat ini berisiko menambah berat badan semasa berpuasa. Sebenarnya, berpuasa dapat menjadikan metabolisme tubuh berfungsi lebih lambat daripada biasa.

Baca juga: Cara Mudah Tidak Menambah Berat Semasa Berpuasa

Ingin Menurunkan Berat Badan Semasa Berpuasa? Ikuti Petua Sihat Ini

Tidak sedikit orang yang memanfaatkan masa berpuasa untuk menurunkan berat badan. Perkara ini wajar dilakukan, selagi anda melakukannya dengan betul dan tidak mengganggu kesihatan. Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan, anda harus terlebih dahulu mempertimbangkan untuk menurunkan berat badan pada bulan puasa.

Walau bagaimanapun, jika anda masih mahu melakukannya, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda untuk memastikannya selamat. Anda boleh berjumpa dengan pakar mengikut keadaan yang anda alami di hospital untuk membincangkan dengan lebih terperinci mengenai diet semasa berpuasa. Gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji hospital lebih mudah.

Bagi mereka yang ingin memanfaatkan bulan puasa sebagai masa untuk menurunkan berat badan. Terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba:

1. Perhatikan pengambilan makanan

Ramai yang berpendapat bahawa untuk berpuasa sepanjang hari, seseorang mesti mengambil banyak karbohidrat pada waktu subuh. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku bagi anda yang ingin menurunkan berat badan. Anda sebenarnya dinasihatkan untuk menghadkan pengambilan karbohidrat berlebihan. Untuk mengurangkan rasa lapar, perbanyakkan pengambilan makanan berprotein tinggi.

2. Jangan Tidur selepas Sahur

Tidur selepas sahur memang merupakan kebiasaan yang sukar dielakkan. Mengantuk sering membuat anda tidak dapat tidur semula selepas sahur. Sebenarnya, tidur selepas sahur dapat menjadikan tubuh menimbun kalori yang baru masuk ke dalam badan.

3. Minum Air secukupnya

Puasa sepanjang hari akan membuatkan anda mengalami dehidrasi. Oleh itu, sekurang-kurangnya minum sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari pada waktu berbuka puasa hingga subuh. Kekurangan cecair dapat membuat tubuh mengalami dehidrasi yang memicu migrain atau sakit kepala.

Baca juga: Sukar Menurunkan Berat Badan, Mungkinkah Hipotiroidisme?

4. Kekal Aktif

Puasa bukan alasan untuk malas. Sekiranya anda hanya meluangkan masa untuk duduk diam dan tidak melakukan apa-apa, anda akan berasa lapar dengan lebih mudah. Imaginasi minda akan lebih liar memikirkan pelbagai jenis makanan. Dengan cara itu, anda berpotensi untuk makan lebih banyak ketika berbuka puasa.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Puasa Berselang-Seli Dapat Membantu Anda Menurunkan Berat Badan.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara memulakan puasa sekejap-sekejap.