Kesihatan

Disembuhkan dari Balanitis, Bolehkah Kambuh?

Jakarta - Pernahkah anda mengalami rasa gatal dan sensasi terbakar di zakar? Hmm, jika ada, nampaknya anda mesti risau. Kerana, mungkin aduan ini menunjukkan adanya penyakit balanitis. Masih tidak dikenali dengan penyakit ini?

Dalam dunia perubatan, balanitis adalah keadaan keradangan yang berlaku di hujung kepala zakar. Banyak keadaan boleh mencetuskan terjadinya balanitis. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes disebabkan oleh jangkitan. Jangkitan ini menyebabkan keradangan pada kulit yang meliputi kepala zakar yang tidak disunat.

Secara amnya, penyakit ini dialami oleh kanak-kanak di bawah umur 4 tahun dan lelaki dewasa yang belum disunat. Namun, terdapat juga beberapa kes lain yang dialami oleh lelaki yang telah disunat.

Persoalannya, apakah benar balanitis yang sembuh dapat kambuh?

Baca juga: Waspada, ini adalah 4 komplikasi akibat balanitis

Bergantung pada tingkah laku penghidapnya

Bercakap mengenai penyebab balanitis adalah sama dengan membicarakan banyak perkara. Kerana, ada banyak faktor yang boleh menyebabkan balanitis pada kanak-kanak dan orang dewasa. Pada dasarnya, balanitis disebabkan oleh jangkitan. Jangkitan ini boleh berlaku melalui tingkah laku seksual yang tidak baik atau tidak seksual.

Bagi kanak-kanak, balanitis biasanya disebabkan oleh kebersihan alat kelamin yang buruk, terutama pada lelaki yang tidak bersunat. Sekurang-kurangnya 1 dari 30 lelaki yang tidak disunat mengalami balanitis.

Pelepasan yang disebut smegma biasanya terbentuk di bawah kulup pada hujung zakar yang tidak disunat. Nah, inilah yang akhirnya boleh menyebabkan balanitis. Di samping itu, penyebab balanitis lain boleh menjadi reaksi merengsa atau alergi dan keadaan lain, seperti kehadiran phimosis.

Balanitis pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh kerengsaan dari sabun. Sebab, beberapa jenis sabun / disinfektan dan bahan kimia yang boleh merengsakan kulit zakar.

Bukan hanya itu, beberapa keadaan kesihatan juga boleh mencetuskan balanitis pada kanak-kanak. Contohnya, keadaan yang menjadikan sistem imun rendah, seperti diabetes mellitus atau menjalani kemoterapi.

Kembali ke soalan di atas, adakah benar bahawa balanitis yang disembuhkan dapat kambuh? Jawapannya mudah, mungkin berlaku atau berulang. Sebagai contoh, seseorang yang telah sembuh dari balanitis, tetapi masih melakukan tingkah laku seksual yang tidak baik, boleh mengalami jangkitan kelamin, sehingga memicu balanitis. Selain itu, kebiasaan menggunakan sejenis sabun yang mengandungi bahan kimia yang boleh merengsakan kulit zakar.

Ringkasnya, walaupun anda telah sembuh dari balanitis, tetapi masih "berdekatan" dengan faktor atau penyebabnya, kemungkinan balanitis dapat terjadi lagi.

Walaupun ubat tidak berkesan untuk mengulangi balanitis, doktor biasanya mengesyorkan berkhatan. Keadaan ini adalah rawatan yang secara amnya dilakukan dalam kes-kes banal yang berulang kali terjadi.

Baca juga: Mengalami 8 keadaan ini, lelaki mesti disunat

Cara Mudah untuk Mencegah Balanitis

Terdapat pelbagai usaha yang dapat kita coba untuk mencegah balanitis, termasuk:

  • Bersihkan zakar dengan kerap menggunakan sabun (pastikan sabun itu sesuai dengan keadaan kulit). Sekiranya tidak disunat, pastikan membersihkan kepala zakar dan bilas dengan air. Kemudian, keringkan kepala dan badan zakar sebelum menggunakan seluar dalam.
  • Kurangkan berat badan jika anda gemuk.
  • Mengawal diabetes dan penyakit kronik lain yang boleh mencetuskan balanitis.
  • Semasa menggunakan sebatian kimia berbahaya, basuh tangan anda sebelum membuang air kecil.
  • Elakkan tingkah laku seksual yang tidak sihat.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses 2019. Sunat di Lelaki.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Balanitis?