Kesihatan

Ini adalah 2 Gangguan Mata kerana Kolesterol Tinggi

, Jakarta - Siapa kata kolesterol tinggi hanya berkaitan dengan pembekuan darah, penyakit jantung, strok, atau penyakit arteri perifer? Sebabnya, dalam beberapa kes kolesterol tinggi juga boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mata.

Malangnya, kolesterol tinggi sering tidak menimbulkan gejala. Akibatnya, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai kadar kolesterol tinggi, sehingga timbul komplikasi seperti di atas. Oleh itu, penting untuk melakukan ujian darah secara berkala untuk menentukan tahap kolesterol dalam badan.

Baca juga: Ketahui 6 Punca Kolesterol Tinggi

Sekarang, mengenai kesan kolesterol tinggi pada mata, apakah gangguan mata akibat kolesterol tinggi?

1. Xanthelasma

Xanthelasma adalah salah satu gangguan mata kerana kolesterol tinggi yang perlu diperhatikan. Keadaan ini dicirikan oleh plak kekuningan akibat ketulan lemak yang muncul di kelopak mata. Plak ini muncul di sudut mata ( canthus ) berdekatan dengan hidung, baik di kelopak mata atas dan bawah.

Dalam kebanyakan kes, xanthelasma sering terjadi pada wanita berusia 30-50 tahun, dan pada mereka yang mempunyai kolesterol tinggi. Selain itu, selain kolesterol, ada juga faktor yang dapat meningkatkan risiko xanthelasma. Contohnya, pengambilan alkohol yang berlebihan, tahap HDL (kolesterol baik) yang rendah, orang dengan penyakit hati (sirosis bilier), obesiti, dan diabetes.

Perkara yang perlu diingat, walaupun xanthelasma tidak berbahaya, tetapi keadaan ini dapat menunjukkan tahap kolesterol tinggi dalam badan. Nah, sudah tahu keadaan apa yang boleh menghantui kita ketika meroket kolesterol? Jangan terkejut jika penyakit jantung, strok, hingga masalah saluran darah arteri menimpa anda.

Baca juga : Mengapa Orang Dengan Obesiti Terkena Xanthelasma?

2.Arcus Senilis

Arcus senilis adalah keadaan yang dicirikan oleh pembentukan sempadan kelabu-putih antara bahagian hitam mata dan bahagian putih mata. Keadaan ini umumnya berlaku pada orang tua. Sebenarnya, hampir 100 peratus orang berusia lebih dari 80 mengalami keadaan ini. Sementara itu, kira-kira 60 peratus orang yang berusia lebih dari 60 tahun juga akan mengalami keadaan ini.

Walau bagaimanapun, terdapat tuduhan bahawa arcus senilis hanya berkaitan dengan usia. Dalam beberapa kes, kadar kolesterol tinggi juga disyaki mempercepat pembentukan arcus senilis.

Walau bagaimanapun, arcus senilis yang berlaku pada orang tua tidak selalu dikaitkan dengan kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini berlaku pada orang dewasa muda, disyaki ini disebabkan oleh kadar kolesterol dan trigliserida yang tinggi dalam darah.

Sama seperti xanthelasma, arcus senilis adalah keadaan yang tidak berbahaya. Namun, jika keadaan ini benar-benar disebabkan oleh kolesterol tinggi, maka ada pelbagai komplikasi yang boleh mengancam. Mulai dari penyakit kardiovaskular hingga strok.

Nah, bagi anda yang menemui kelainan atau keluhan pada mata, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Arcus senilis: Tanda kolesterol tinggi?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Arcus senilis: Apa yang perlu anda ketahui.
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Xanthelasma.
WebMD. Diakses pada 2020. Apakah Xanthelasma?