Kesihatan

Ketahui 5 Jenis Anjing Penjaga Rumah yang Terkenal dengan Kesetiaan

, Jakarta - Memiliki anjing telah terbukti memberikan manfaat kesihatan, terutama kesihatan mental. Haiwan peliharaan yang satu ini dikatakan dapat membantu mengurangkan tekanan, kegelisahan, dan kemurungan. Mempunyai anjing peliharaan juga dikatakan dapat mengurangkan kesunyian. Pada kanak-kanak, mempunyai anjing juga dapat membantu tumbuh lebih aktif dan selamat.

Bukan hanya baik untuk kesihatan mental, anjing peliharaan juga dapat menjadi "pelindung" atau penjaga rumah yang setia. Pada dasarnya, anjing adalah sejenis haiwan yang diketahui setia. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis anjing yang terkenal dengan kesetiaan, jadi mereka sesuai sebagai haiwan peliharaan di rumah. Jenis anjing apa yang boleh dipilih untuk penjaga rumah?

Baca juga: Cara yang Betul untuk Merawat Anjing Kanan Haiwan Peliharaan

Pembiakan Anjing Terbaik untuk Pembantu Rumah

Beberapa keturunan anjing mempunyai kesetiaan dan naluri yang kuat untuk melindungi rumah dan keluarga mereka. Ini tentunya alasan yang tepat untuk memilih haiwan kesayangan ini sebagai penjaga rumah. Jenis anjing yang digunakan sebagai penjaga rumah biasanya mempunyai sifat semula jadi seperti setia, tidak takut, kuat, dan selalu berwaspada.

Anjing pengawal tidak hanya memberi isyarat ketika pengunjung datang ke rumah, tetapi juga akan melindungi rumah dan penghuninya dari situasi yang mengancam. Oleh itu, tidak berlebihan jika haiwan jenis ini dipanggil sesuai untuk dijadikan rumah. Jadi, jenis anjing apa yang boleh dipilih?

1.Bullmastiff

Baka anjing ini dikenali sebagai anjing penjaga terbaik. Anjing Bullmastiff mempunyai kepintaran dan naluri cukup tajam. Baka anjing ini juga cenderung aktif dan mempunyai kemampuan untuk melacak, mempelai, tangkas, dan mempunyai kekuatan fizikal yang baik.

2. Pinscher Doberman

Seterusnya, anda boleh memilih baka anjing Pinscher Doberman sebagai penjaga rumah. Haiwan ini diketahui mempunyai badan "atletik", yang bermaksud mempunyai badan yang kuat dan berotot. Baka anjing ini juga sangat sensitif dan responsif terhadap persekitarannya. Ini adalah alasan kuat untuk memilih baka anjing ini sebagai penjaga rumah.

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Ilmiah mengenai Anjing Haiwan Peliharaan

3. Rottweiler

Walaupun mempunyai kesan yang kuat dan kuat, jenis anjing ini juga setia dan dapat bersahabat dengan manusia. Mencari anjing peliharaan untuk menjaga rumah? Cuba baka anjing ini. Anjing Rottweiler mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi sehingga mereka dapat belajar dengan mudah. Sifat pelindung semula jadi anjing ini juga boleh dipercayai.

4. Schnauzer Gergasi

Seperti namanya, anjing yang satu ini mempunyai ukuran badan yang besar. Walaupun begitu, baka anjing ini cukup tenang dan boleh diandalkan untuk menjaga keselamatan rumah. The Giant Schnauzer jarang menyalak, kecuali ketika merasakan ancaman semakin dekat dan berpotensi menimbulkan kekacauan.

5. Great Dane

The Great Dane adalah baka anjing yang sangat cerdas dan sensitif. Anda boleh menyimpan pelari pecut ini dan mendapatkan rasa selamat. Baka anjing ini juga dikenali sebagai pejuang yang hebat dan sangat patuh pada arahan pelatih. Namun, Great Dane juga mempunyai tahap kesetiaan yang tinggi sehingga sesuai sebagai teman manusia.

Baca juga: 5 Petua Untuk Memelihara Anjing Dengan Selamat Dengan Kanak-kanak

Ciri-ciri yang sering ada pada anjing peliharaan adalah aktif dan suka bermain. Sekiranya ini tiba-tiba berubah, itu boleh menjadi tanda masalah kesihatan pada anjing. Untuk mengetahui, perhatikan tanda-tanda yang diberikan anjing anda kepada anda dan berbincang dengan doktor haiwan anda melalui aplikasi . Dapatkan nasihat terbaik dari pakar. Muat turun di sini!

Rujukan
Dunia Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. 10 Jenis Anjing Penjaga Terbaik - Pengawas Terbaik untuk Perlindungan.
Kelab Kennel Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Anjing Pengawal Terbaik.
Kesihatan mental. Diakses pada tahun 2021. Haiwan peliharaan dan kesihatan mental.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found