Kesihatan

Pelbagai Sumber Protein Haiwan Baik untuk Kanak-kanak

"Protein adalah nutrien yang mesti diberikan ibu bapa kepada anak-anak mereka kerana mempunyai banyak fungsi. Nasib baik, terdapat banyak jenis makanan yang mengandung protein hewani yang dapat dihidangkan kepada anak-anak dan diproses sedemikian rupa sehingga mereka dapat memakannya. "

, Jakarta - Ibu bapa mesti memastikan bahawa anak-anak mereka makan makanan yang seimbang, seperti makan makanan yang cukup dengan kandungan protein yang tinggi. Kerana, protein adalah bahagian penting dalam pertumbuhan dan perkembangan mereka. Ibu bapa juga diminta untuk mengetahui jenis protein yang paling mereka sukai, sehingga keperluan mereka dapat dipenuhi.

Protein memainkan peranan penting dalam badan. Oleh itu, memasukkan pelbagai protein berkualiti tinggi dalam diet anak anda akan memastikan bahawa tubuh mereka mempunyai apa yang diperlukannya untuk tenaga, pertumbuhan, dan sistem imun yang kuat.

Keperluan protein pada kanak-kanak juga bergantung pada usia dan berat badan. Sehingga kanak-kanak mencapai usia 14 tahun, cadangan protein adalah sama untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan. Semasa remaja akhir, kanak-kanak lelaki harus makan lebih banyak protein kerana mereka mendapat lebih banyak jisim otot dan cenderung lebih berat, berbanding kanak-kanak perempuan.

Baca juga: Berikut adalah 7 Jenis dan Fungsi Protein untuk Badan

Jenis Sumber Protein untuk Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang kaya dengan kandungan protein sehingga dapat memenuhi keperluan harian anak-anak:

  1. Telur Seluruh

Telur kaya dengan protein kerana mengandungi semua asid amino penting. Mereka lazat dan berkhasiat pada masa yang sama. Ibu bapa boleh memberikannya kepada anak untuk sarapan atau makanan ringan malam.

  1. Dada ayam

Dada ayam adalah sumber protein tinggi kerana dalam 100 gram dada ayam tanpa kulit terdapat 23 gram protein. Dada ayam juga mengandungi antioksidan dan kaya dengan nutrien seperti zat besi, selenium, magnesium, vitamin, B6, dan fosfor. Sumber protein haiwan ini juga mengandungi kolin yang diperlukan untuk fungsi kognisi, ingatan, mood, otot, dan neurologi. Kandungan vitamin C dan A di dada ayam juga baik untuk perkembangan otak anak-anak.

Baca juga: 5 Nutrien Penting untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

  1. Salmon

Salmon mengandungi protein tinggi berbanding ikan lain, dalam 100 gram salmon mengandungi 20.4 gram protein. Bukan hanya kaya dengan protein, salmon juga kaya dengan vitamin D dan asid lemak omega-3 yang sangat bermanfaat untuk kesihatan. Asid lemak omega-3 mempunyai peranan penting dalam perkembangan otak otak kanak-kanak. Selain itu, salmon dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh anak, kerana mengandung asam amino. Bahan ini melawan pelbagai penyakit, seperti kardiovaskular, artritis dan diabetes.

  1. Ikan teri

Jangan memandang rendah ikan teri kerana walaupun saiznya kecil dan harganya rendah, ikan ini mengandungi protein tinggi kedua setelah salmon. Dalam 100 gram ikan teri, terdapat 20.3 gram protein. Kandungan protein menambah kekuatan dan daya tahan. Sebenarnya, menurut beberapa kajian, kandungan protein dalam ikan bilis lebih tinggi daripada susu. Ikan teri juga mengandungi kalsium tinggi sehingga boleh menjadi pengganti susu. Pemenuhan keperluan kalsium dapat menjaga kesihatan tulang anak-anak.

  1. Daging lembu

Satu lagi sumber makanan protein tinggi adalah daging lembu kerana dalam 100 gram daging sapi terdapat 18 gram protein. Kanak-kanak berumur 1-3 tahun biasanya memerlukan sekitar 16 gram protein setiap hari. Atas sebab ini, daging lembu boleh menjadi pilihan untuk memenuhi keperluan protein kanak-kanak.

Baca juga: Diet Protein Tinggi Sesuai untuk Peminat Sukan

Itulah beberapa sumber protein yang sangat sesuai untuk kanak-kanak. Namun, jika anda melihat terdapat gangguan perkembangan pada anak anda yang tidak dapat diatasi hanya dengan memenuhi keperluan pemakanan mereka, maka anda boleh membawa anak anda ke pakar pediatrik di hospital untuk pemeriksaan. Nasib baik sekarang anda dapat membuat temu janji dengan doktor di hospital dengan lebih mudah . Apa tunggu lagi, ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
NDTV. Diakses pada tahun 2021. Ibu bapa, Pastikan Anda Menyertakan Makanan Kaya Protein Ini Dalam Makanan Anak Anda.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Makanan Kaya Protein untuk Kanak-kanak.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found