Kesihatan

Diet Protein Tanpa Latihan, Seberapa Berkesan Hasilnya?

, Jakarta - Tahukah anda bahawa ada cara yang berkesan untuk menurunkan berat badan tanpa perlu bersenam? Kaedah yang boleh digunakan untuk mencapai berat badan yang ideal tanpa memerlukan aktiviti fizikal adalah diet protein. Dengan mengambil lebih banyak protein, anda dapat menjadikan badan anda lebih kurus tanpa mengurangkan pengambilan makanan. Walaupun begitu, seberapa berkesan hasil kaedah tersebut? Inilah ulasannya!

Keberkesanan Diet Protein Tanpa Senaman

Makanan dengan kandungan protein adalah sesuatu yang mesti dimakan untuk seseorang yang ingin meningkatkan jisim otot. Beberapa makanan atau minuman yang boleh dimakan untuk meningkatkan protein dalam badan adalah susu ayam dan susu protein. Tetapi tanpa melakukan senaman, anda tidak boleh menjadikan otot anda lebih besar walaupun anda kerap menggunakan bahan-bahan ini.

Baca juga: Tinggi Protein, Lihatlah 4 Menu Diet Sihat Ini

Namun, akhir-akhir ini ada satu kaedah yang dilakukan dengan mengonsumsi lebih banyak protein untuk menurunkan berat badan atau disebut juga diet protein. Kandungan ini dapat membuat seseorang merasa kenyang, dapat mengurangkan rasa lapar, sehingga pengambilan kalori yang masuk ke dalam tubuh kurang. Ini kerana protein boleh mempengaruhi rasa lapar, seperti ghrelin dan GLP-1.

Disebutkan jika seseorang meningkatkan pengambilan protein dari 15 peratus hingga 30 peratus, maka kalori yang masuk ke dalam badan menjadi kurang. Sekiranya anda melakukan ini selama 12 minggu, anda mungkin dapat menurunkan berat badan hingga 5 kilogram tanpa perlu membatasi penggunaan makanan dengan sengaja. Oleh itu, cubalah menjalani diet protein dengan memakan lebih banyak telur dan dada ayam sehingga anda dapat menurunkan berat badan.

Namun, adakah benar bahawa melakukan diet protein benar-benar dapat mengurangkan berat badan?

Dipetik dari Sains Langsung Namun, ada beberapa bukti yang menunjukkan bahawa kaedah diet ini memang dapat membantu orang menurunkan berat badan lebih cepat daripada diet rendah karbohidrat tinggi. Walaupun begitu, tidak ada kepastian mengenai tahap kejayaan kaedah ini dalam jangka panjang. Selain itu, tidak semua orang mendapat kesan yang sama ketika menjalani diet protein.

Kemudian, jika anda masih keliru tentang seberapa berkesan diet protein untuk menurunkan berat badan, doktor dari bersedia untuk menerangkan secara lengkap. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan untuk mendapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan!

Baca juga: 3 Faedah Diet Telur untuk Menurunkan Berat Badan

Mengambil banyak protein boleh membahayakan kesihatan

Yang harus anda ketahui adalah bahawa semasa menjalani diet protein, beberapa kesan buruk yang berkaitan dengan kesihatan dapat terjadi. Ini berisiko dipengaruhi oleh jenis protein yang dimakan. Beberapa makanan dengan protein tinggi kaya dengan lemak tepu yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Di samping itu, apabila terlalu banyak protein masuk ke dalam badan dan tidak bersenam, kandungannya akan disimpan sebagai lemak.

Sebagai tambahan kepada risiko penyakit jantung, beberapa kajian juga menyebutkan bahawa memakan protein dalam jumlah besar dapat menyebabkan kadar kolesterol tinggi, asam urat, dan memberikan beban yang lebih tinggi pada ginjal. Oleh itu, diet protein tidak sesuai untuk seseorang yang menghidap penyakit buah pinggang, kerana masalah yang lebih besar dapat terjadi.

Baca juga: 3 Mitos Tentang Diet Protein Tinggi Yang Perlu Diluruskan

Itulah perbincangan mengenai keberkesanan diet protein untuk menurunkan berat badan. Dengan mengetahui semua risiko yang boleh berlaku ketika mengonsumsi terlalu banyak protein, anda harus melakukan kaedah ini dengan terus bersenam. Tujuannya adalah agar protein yang masuk tidak terkumpul di dalam badan yang akhirnya hanya akan menjadi gemuk.

Rujukan:

Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. 3 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Makan Protein.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 11 Cara Terbukti Menurunkan Berat Badan Tanpa Diet atau Bersenam.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found