Kesihatan

Adakah Air Hangat atau Sejuk Lebih Baik untuk Sakit Otot?

, Jakarta - Air suam dan sejuk baik untuk sakit otot. Gabungan kedua-duanya digunakan secara bergantian dapat membantu meningkatkan aliran darah ke tempat kecederaan.

Kompres sejuk dapat mengurangkan keradangan dengan mengurangkan aliran darah. Sebaiknya gunakannya sekurang-kurangnya 48 jam selepas kecederaan. Walaupun kompres hangat dapat meningkatkan aliran darah dan membantu otot berehat dan digunakan untuk sakit kronik. Kombinasi kedua-duanya yang dilakukan secara bergantian dapat membantu mengurangkan kesakitan otot kerana bersenam.

Panduan Kompres Sejuk

Menggunakan kompres sejuk dapat mengurangkan aliran darah ke kawasan yang cedera. Ini melambatkan kadar keradangan dan mengurangkan risiko pembengkakan dan kerosakan tisu. Rawatan ini juga dapat menghentikan tisu yang berpenyakit dari bertindak sebagai anestetik tempatan, dan melambatkan kesakitan yang dihantar ke otak.

Ais juga dapat membantu merawat sendi atau otot yang bengkak dan meradang. Namun, perkara yang perlu diingat adalah bahawa ais biasanya tidak disapu secara langsung ke kulit. Berikut adalah panduan kompres sejuk untuk sakit otot:

Baca juga: Cara merawat sakit otot yang boleh dilakukan di rumah

1. Kompres dengan tuala sejuk atau kompres sejuk segera yang digunakan pada kawasan yang meradang selama 20 minit, setiap 4 hingga 6 jam, dan selama 3 hari.

2. Urut kawasan tersebut dengan ais batu atau pek ais dengan gerakan bulat dua hingga lima kali sehari, selama maksimum 5 minit, untuk mengelakkan luka bakar ais.

3. Dalam keadaan mengurut, ais boleh disapukan terus ke kulit, kerana tidak dibiarkan di satu tempat.

4. Ais tidak boleh disapu terus ke tulang belakang.

5. Kompres sejuk boleh dibuat dengan mengisi beg plastik dengan sayur-sayuran atau ais beku dan membungkusnya dengan kain kering.

Kompres sejuk dapat membantu mengatasi osteoartritis, kecederaan baru-baru ini, gout, keseleo, dan kerengsaan tendon selepas aktiviti. Topeng sejuk atau penutup dahi juga dapat membantu mengurangkan kesakitan migrain.

Baca juga: Kompres Panas di Leher Dapat Mengurangkan Sakit Torticollis

Kompres sejuk tidak sesuai untuk keadaan kram, kerana sejuk boleh memburukkan keadaan, orang yang terlibat dalam kemalangan itu sudah sejuk atau kawasan itu mati rasa, terdapat luka terbuka atau lepuh pada kulit, orang itu mengalami penyakit atau kecederaan vaskular , dan sangat sensitif terhadap selesema.

Panduan Kompres Panas

Menerapkan haba ke kawasan yang meradang melebarkan saluran darah, memperbaiki aliran darah, dan membantu otot-otot yang sakit dan tegang berehat. Peredaran yang meningkat dapat membantu menghilangkan penumpukan sisa asid laktik yang berlaku selepas bersenam.

Panas juga menenangkan secara psikologi, yang dapat meningkatkan sifat analgesiknya. Terapi panas biasanya lebih berkesan daripada sejuk dalam merawat sakit otot kronik atau sakit sendi yang disebabkan oleh artritis.

Baca juga: Inilah kelebihan minum air suam yang perlu anda ketahui

Kompres panas ini dapat digunakan dalam bentuk kompres hangat, merendam kawasan sakit di air suam, dan menggunakan ubat seperti liniment atau tompok. Kompres panas boleh digunakan untuk sejumlah situasi mulai dari:

1. Osteoartritis.

2. Keseleo.

3. Kerengsaan kronik dan kekakuan tendon.

4. Memanaskan otot atau tisu yang kaku sebelum melakukan aktiviti.

5. Melegakan kesakitan atau kekejangan yang berkaitan dengan kecederaan leher atau punggung, termasuk punggung bawah.

6. Panas juga dapat mengurangkan kekejangan yang menyebabkan sakit kepala.

Sekiranya anda mengalami sakit otot yang tidak hilang, tanyakan secara langsung penyelesaiannya di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Rawatan panas dan sejuk: Mana yang terbaik?
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Pek Ais vs. Memampatkan Hangat Untuk Kesakitan.