Kesihatan

Keradangan pita suara, ini adalah faktor risiko laringitis

Jakarta - Ketika anda membuka mulut untuk mengeluarkan suara, tetapi hanya bisikan yang keluar, anda mungkin mengalami radang pita suara. Anda mungkin bertanya, bagaimana keradangan pada pita suara ini dapat terjadi? Laringitis, seperti disebut penyakit ini, berlaku kerana pembengkakan kotak suara di leher atas, tepat di belakang tekak.

Jangkitan, seperti selesema, selesema, atau bronkitis, mencetuskan pembengkakan. Penggunaan berlebihan juga merupakan masalah yang menyebabkan keradangan pada pita suara berlaku. Akibatnya, pita suara, dua lipatan tisu di dalam laring, menjadi radang. Suara teredam, dan membuat anda serak.

Apakah Faktor Risiko untuk Laringitis?

Laringitis menyebabkan pelbagai gejala pada orang dewasa, termasuk suara serak, sukar bercakap, sakit tekak, demam rendah, dan batuk yang berterusan. Gejala ini berlaku secara tiba-tiba dan sering bertambah buruk dalam dua hingga tiga hari ke depan.

Baca juga: Perhatikan 5 perkara ini semasa anda menghidap laringitis

Keradangan pita suara sering dikaitkan dengan penyakit lain. Tonsillitis, jangkitan tekak, selesema, atau selesema berlaku bersamaan dengan radang tekak, jadi gejala seperti sakit kepala, pembengkakan kelenjar, hidung berair, sakit ketika menelan, dan keletihan mungkin berlaku.

Sementara itu, gejala laringitis pada kanak-kanak boleh berbeza dengan gejala yang muncul pada orang dewasa. Keadaan ini sering dicirikan oleh batuk kasar, menyalak, dan demam. Croup adalah penyakit pernafasan berjangkit pada kanak-kanak. Walaupun mudah dirawat, kes-kes croup yang teruk masih memerlukan rawatan perubatan.

Gejala yang mesti diperhatikan oleh kanak-kanak adalah kesukaran bernafas dan menelan, demam tinggi, pernafasan keras dan tinggi ketika menghirup udara. Ibu bapa perlu mengetahui bahawa gejala ini menunjukkan epiglotis, keradangan tisu di sekitar trakea atau saluran angin. Ia boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa, dan keadaannya boleh membahayakan.

Baca juga: Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anak Anda Ketika Anda Mempunyai Rombongan

Sekiranya anda merasakan apa-apa gejala di atas dan mendapati bahawa suara anda perlahan-lahan hilang, segera tanyakan kepada doktor anda tentang pertolongan cemas apa yang boleh dilakukan, atau ubat apa yang boleh anda ambil untuk menyembuhkannya. Anda boleh menggunakan aplikasi dengan memilih ciri Tanya Doktor atau membuat janji temu secara langsung dengan doktor di hospital terdekat dengan tempat tinggal anda.

Terdapat tiga perkara yang meningkatkan risiko seseorang mengalami radang pita suara, iaitu:

  • Mempunyai jangkitan pernafasan, seperti selesema, bronkitis, atau sinusitis.

  • Pendedahan kepada bahan yang menjengkelkan, seperti asap rokok, pengambilan alkohol yang berlebihan, asid perut atau bahan kimia di tempat kerja.

  • Terlalu banyak suara, seperti bercakap terlalu banyak, terlalu kuat, menjerit, atau menyanyi.

Pencegahan Keradangan pada pita suara

Laringitis bukan masalah besar. Melakukan rawatan yang betul dapat membuatnya sembuh dalam masa tiga minggu. Anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga agar perkara ini tidak berlaku. Jangan merokok dan elakkan terkena asap rokok sebanyak mungkin. Asap akan mengeringkan tekak dan menjengkelkan pita suara.

Baca juga: Bukan hanya menyanyi, penyebab laringitis juga boleh menjadi bakteria

Hadkan pengambilan alkohol dan kafein, kerana kedua-duanya membuat anda kehilangan jumlah air dalam badan. Sebaliknya, minum banyak air, kerana cecair membantu menjaga lendir di kerongkong pada tahap yang lebih tinggi dan memudahkan tekak membersihkannya. Elakkan juga makanan pedas kerana boleh mencetuskan GERD, pemindahan asid perut ke kerongkong atau kerongkongan. Gantikan makanan dengan nutrien yang lebih baik, seperti vitamin A, C, dan E, yang membantu menjaga selaput lendir yang melapisi tekak dengan sihat.