Kesihatan

Cara Mencegah Wanita Hamil Mengalami Anak Sindrom Down

, Jakarta - Down syndrome aka Down syndrome adalah keadaan yang berlaku disebabkan oleh gangguan genetik. Ini boleh berlaku kerana lebihan jumlah kromosom. Walaupun tidak dapat disembuhkan, anak-anak yang dilahirkan dengan keadaan ini sebenarnya masih boleh tumbuh dan hidup, seperti anak-anak lain.

Dalam kes sindrom Down, anak yang dilahirkan mempunyai bilangan kromosom sebanyak 47. Sebenarnya, bilangan kromosom mestilah 46, yang bermaksud bahawa kanak-kanak dengan sindrom Down membawa lebihan satu kromosom. Berita buruknya ialah kelebihan ini tidak menjadikan pertumbuhan anak lebih baik, malah boleh mencetuskan gangguan pertumbuhan, baik secara mental dan fizikal.

Kanak-kanak yang mempunyai sindrom Down biasanya akan mempunyai kemampuan belajar yang berbeza dan ciri fizikal tertentu. Terdapat beberapa keadaan kehamilan yang boleh meningkatkan risiko wanita melahirkan bayi dengan sindrom Down. Walaupun berlakunya gangguan kromosom tidak dapat dicegah, ada beberapa cara yang sebenarnya dapat dilakukan untuk mengurangkan risikonya.

Pemeriksaan untuk Mengetahui Risiko Sindrom Down

Satu perkara yang perlu difahami terlebih dahulu, risiko sindrom Down pada dasarnya sudah ada sebelum konsepsi berlaku. Umur ibu pada masa kehamilan juga boleh menjadi salah satu faktor penyebab gangguan ini, kerana wanita yang hamil pada usia 20 tahun dikatakan mempunyai risiko 1 dari 1.500. Sekiranya kehamilan ditangguhkan selama 10 tahun, risikonya meningkat dan menjadi 1 dari 800. Sekiranya ditangguhkan 10 tahun lagi sehingga anda hamil pada usia 40 tahun, risikonya menjadi 1 dari 100. Walau bagaimanapun, masih ada kemungkinan besar kejadian berisiko tinggi untuk semua peringkat kehamilan.

Wanita yang sebelum ini melahirkan anak dengan sindrom Down mempunyai risiko lebih besar untuk mempunyai anak lain dengan keadaan ini. Sindrom Down juga boleh berlaku kerana keturunan.

Oleh itu, wanita disyorkan untuk menjalani pemeriksaan atau saringan semasa mengandung, untuk mengetahui seberapa besar risiko sindrom Down. Apabila janin diketahui berpotensi mengalami keadaan ini, wanita hamil dapat mengambil beberapa cara untuk mencegah atau meminimumkan risiko sindrom Down. Antaranya:

1. Meningkatkan Pengambilan Asid Folik

Asid folik adalah salah satu pengambilan wajib bagi wanita yang sedang merancang atau sedang menjalani kehamilan. Pengambilan asid folik yang mencukupi dapat membantu mencegah keabnormalan yang mungkin berlaku pada janin, termasuk sindrom Down. Asid folik yang diperlukan semasa merancang kehamilan atau semasa kehamilan adalah sekitar 400-800 mg sehari. Ibu boleh mendapatkan nutrien ini dari sayur-sayuran hijau, buah-buahan, kacang-kacangan dan biji-bijian, serta susu hamil.

2. Terapkan Gaya Hidup Sihat

Mengamalkan gaya hidup sihat juga dapat membantu menjaga kesihatan ibu hamil dan bayi mereka yang belum lahir. Caranya adalah dengan memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung, menjauhkan diri dari perkara berbahaya, seperti rokok dan alkohol, ke makanan segera atau makanan yang mengandungi bahan pengawet berbahaya.

Bersenam secara teratur sebenarnya dapat membantu menjaga kesihatan ibu hamil. Jangan lupa untuk selalu mempunyai waktu rehat yang cukup dan menjauhi tekanan.

3. Pemeriksaan Rutin

Pemeriksaan kehamilan secara rutin sebenarnya dapat membantu mengesan dan mencegah kelainan pada janin. Dengan mengetahui risikonya, calon ibu bapa dan doktor dapat segera bertindak untuk mencegah gangguan kehamilan.

Sekiranya anda ragu-ragu dan memerlukan nasihat doktor mengenai sindrom Down atau gangguan kehamilan yang lain, gunakan aplikasinya hanya! Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Inilah Cara Merawat Kanak-kanak dengan Sindrom Down
  • 3 Jenis Sindrom Down yang Perlu Anda Ketahui
  • 4 Faktor Risiko Yang Menyebabkan Mempunyai Anak dengan Sindrom Down