Kesihatan

Mahukan Ujian Darah? Ketahui Jenis-Jenisnya

, Jakarta - Selain ujian air kencing dan ujian najis, ada juga ujian darah sebagai pemeriksaan pendukung untuk membantu doktor membuat diagnosis. Ujian darah ini adalah pemeriksaan sampel darah yang diambil pada jari atau melalui urat pada bahagian badan tertentu.

Ujian darah ini mempunyai tujuan penting. Mulai dari mengesan penyakit, toksin, ubat, atau zat tertentu, mengetahui fungsi organ, hingga memeriksa keadaan kesihatan secara keseluruhan.

Baca juga: Sebab Berpuasa Sebelum Pemeriksaan Darah

Terdapat pelbagai jenis ujian ini. Nah, berikut adalah jenis ujian darah yang perlu anda ketahui sebelum melakukannya.

1. Ujian Darah Lengkap

Ujian darah jenis ini juga dikenali sebagai ujian kiraan darah lengkap. Sebenarnya ujian ini tidak memberikan diagnosis pasti mengenai keadaan. Walau bagaimanapun, pemeriksaan ini dapat memberikan petunjuk penting mengenai masalah kesihatan yang ada pada seseorang.

Ujian darah yang lengkap akan melihat tahap hemoglobin, hematokrit, sel darah putih, hingga jumlah platelet darah (platelet).

2. Ujian Pembekuan

Ujian pembekuan adalah jenis ujian darah untuk melihat apakah ada masalah dengan pembekuan darah. Contohnya, seperti yang dialami oleh penghidap von Willebrand dan hemofilia. Ujian ini dilakukan untuk melihat seberapa cepat darah membeku.

Baca juga: Wanita hamil mesti menjalani ujian darah, mengapa?

3. Ujian Protein C - Reaktif

Ujian darah jenis ini bertujuan untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan keradangan. C-reactive protein (CRP) adalah protein yang dihasilkan oleh hati. Nah, jika tahap CRP lebih daripada biasa, ini bermakna terdapat keradangan di dalam badan.

4. Ujian Elektrolit

Ujian darah ini bertujuan untuk menilai tahap elektrolit dalam badan setelah menerima terapi untuk merawat gangguan elektrolit. Perubahan tahap elektrolit (mineral dalam badan) boleh berlaku kerana pelbagai sebab, seperti diabetes, dehidrasi, kegagalan buah pinggang, masalah jantung, hingga penyakit hati.

5. Ujian Kadar Pemendapan

Ujian ini juga dikenali sebagai kadar pemendapan eritrosit. Ujian darah jenis ini dilakukan untuk mengetahui seberapa teruk keradangan di dalam badan. Ujian ini dilakukan dengan melihat seberapa cepat sel darah merah menetap di bahagian bawah tabung uji. Semakin cepat, tahap peradangan semakin tinggi.

Baca juga: Platelet dalam darah tinggi boleh menjadi penyakit

Bilakah Anda Perlu Memeriksa Darah?

Sebenarnya, kita tidak perlu menunggu tubuh dijangkiti penyakit, untuk melakukan ujian darah. Kerana, ujian darah ini sah dilakukan atas kesedaran diri tentang keadaan kesihatan tubuh. Pendek kata, tidak perlu menunggu arahan atau cadangan daripada doktor. Ujian darah boleh dilakukan secara berkala setiap satu atau dua bulan, tetapi ada juga yang melakukannya setahun sekali.

Namun, pemeriksaan darah harus dilakukan secara berkala untuk seseorang yang memiliki riwayat diabetes mellitus, penyakit jantung, darah tinggi, barah, atau penyakit lain yang berkaitan dengan darah. Di samping itu, ujian darah juga harus dilakukan segera jika anda demam tinggi yang tidak hilang selama tiga hari berturut-turut, cirit-birit dan muntah, demensia untuk orang tua, dan sakit kepala yang tidak hilang.

Tidak ketinggalan, wanita hamil juga harus melakukan pemeriksaan darah secara berkala. Tujuannya jelas, untuk memeriksa keadaan kesihatan ibu dan janin di dalam rahim, dan mengesan sebarang penyakit yang boleh memberi kesan kepada kehamilan ibu.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ujian darah? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!