Kesihatan

Berpeluh Bayi Semasa Menyusukan, Adakah Itu Biasa?

, Jakarta - Pernahkah anda melihat anak kecil anda berpeluh ketika menyusu? Ibu bertanya-tanya, sebenarnya mencetuskan timbulnya peluh di Si Kecil walaupun cuaca atau suhu bilik tidak begitu panas. Ibu mesti risau sekiranya keadaan ini menunjukkan masalah kesihatan. Tidak perlu terlalu risau kerana penampilan peluh pada bayi adalah perkara biasa.

Baca juga: Bukan Hanya Kanak-kanak, Bayi Juga Boleh Panas Terus

Semasa menyusu, ibu dan bayi berada dalam hubungan rapat. Kulit yang melekat sering membuat bayi berasa panas, sehingga meningkatkan panas badan si kecil. Walau bagaimanapun, tubuh anak kecil anda sebenarnya dapat mengatur suhu badannya sendiri dengan berpeluh untuk merangsang proses penyejukan semula jadi. Namun, jika peluh yang dikeluarkan cenderung berlebihan, adakah keadaannya masih normal? Inilah jawapannya.

Anak kecil anda berkeringat secara berlebihan semasa menyusu, adakah itu normal?

Walaupun bayi biasanya berpeluh sedikit ketika menyusu, berpeluh berlebihan boleh menjadi gejala masalah kesihatan yang berpotensi. Keadaan ini adalah gejala atresia paru, yang merupakan sejenis penyakit jantung kongenital. Injap paru adalah bukaan di sebelah kanan jantung yang mengatur aliran darah ke paru-paru. Dalam kes atresia paru, injap paru tidak terbentuk dengan betul. Kesannya, bayi dapat mengalami keadaan kekurangan oksigen di dalam badan.

Sekiranya anak anda berkeringat terlalu banyak semasa menyusu, ini menunjukkan kerosakan pada kelenjar tiroid. Bukan hanya orang dewasa, malah bayi juga boleh mengalami hipertiroidisme. Tidak hanya berpeluh, anak kecil yang mempunyai masalah kesihatan biasanya mengalami gejala lain, seperti:

 • Mengalami masalah bernafas. Anak kecil anda nampaknya cepat bernafas, lambat atau tersentak.

 • Selalu kelihatan letih dan lesu atau mungkin tertidur semasa menyusu sepanjang masa.

 • Dalam beberapa kes, bayi sama sekali tidak akan menyusui.

 • Sebilangan bayi yang mengalami sianosis biasanya dicirikan oleh penampilan warna kebiruan pada kulit.

Baca juga: Mitos dan Fakta mengenai Ibu Menyusu Yang Perlu Tahu

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai keadaan kesihatan bayi, bincangkannya dengan pakar pediatrik anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Bagaimana Mengurangkan Peluh Bayi Semasa Menyusu?

Berikut adalah beberapa petua yang boleh dicuba oleh ibu agar si kecil berasa lebih selesa ketika menyusu, iaitu:

 • Tubuh bayi anda menjadi panas secara semula jadi semasa menyusu, jadi elakkan memakai pakaian atau pakaian berat yang membuatnya tidak selesa.

 • Apabila cuaca atau suhu bilik cenderung panas, pakai pakaian kapas untuk si kecil anda.

 • Pakaian yang dipakai oleh ibu boleh mempengaruhi keselesaan si kecil. Oleh itu, ibu perlu memperhatikan pakaian yang dipakai ketika menyusu. Pastikan bahan itu lembut pada kulit si kecil anda.

 • Pastikan suhu bilik mencukupi dan tidak terlalu panas atau sejuk.

 • Jangan menutup kepala atau muka bayi dengan jubah semasa menyusu di rumah.

 • Sekiranya si kecil kelihatan tidak selesa, hembuskan sedikit udara ke atas kepala mereka untuk mengurangkan peluh.

 • Cuba ubah kedudukan bayi anda semasa menyusu. Selalunya, ketika ibu menyusukan anak mereka, kepala mereka berada dalam kedudukan yang sama untuk waktu yang lama. Keadaan ini boleh menyebabkan salah satu bahagian muka dan kepala menjadi panas, menyebabkan peluh banyak di kawasan tersebut. Pastikan anda mengubah kedudukan bayi untuk beberapa ketika sambil menukar payudara.

Baca juga: Mengapa bayi sering menggigit puting semasa menyusu?

Oleh itu, jika si kecil anda berpeluh semasa menyusu, itu bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika jumlah peluh yang dikeluarkan cenderung banyak dan disertai dengan gejala lain, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Rujukan:
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Bayi Anda Berpeluh Semasa Menyusukan ?.
Hidup bersemangat. Diakses 2019. Berpeluh Bayi.