Kesihatan

Kompres Mata Boleh Meringankan Gejala Konjungtivitis, Benarkah?

, Jakarta - Konjungtivitis adalah penyakit yang menyebabkan radang mata. Terdapat beberapa cara untuk melegakan gejala konjungtivitis, salah satunya adalah dengan memampatkan mata. Mata merah jambu atau konjungtivitis adalah keradangan atau jangkitan pada membran telus (konjunktiva) yang melapisi kelopak mata seseorang dan menutupi bahagian putih bola mata.

Apabila saluran darah kecil di konjungtiva meradang, ia menjadi lebih kelihatan. Inilah yang menyebabkan putih mata kelihatan kemerahan atau merah jambu. Ini umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, reaksi alergi, atau saluran air mata yang tidak terbuka sepenuhnya, yang biasa terjadi pada bayi.

Walaupun mata merah boleh menjengkelkan, jarang mempengaruhi penglihatan penderita. Rawatan dapat membantu melegakan ketidakselesaan mata merah jambu. Kerana mata merah jambu boleh menular, diagnosis dan rawatan awal dapat membantu membatasi penyebarannya kepada orang lain.

Baca juga: Gunakan kanta lekap dengan berhati-hati, Hati-hati dengan Konjungtivitis

Gejala Konjungtivitis

Gejala mata merah jambu atau konjungtivitis yang paling biasa termasuk:

  • Kemerahan pada satu atau kedua mata.

  • Gatal pada satu atau kedua-dua mata.

  • Perasaan marah pada satu atau kedua mata.

  • Cecair di satu atau kedua mata yang membentuk kerak pada waktu malam. Keadaan ini boleh menyukarkan anda untuk membuka mata pada waktu pagi.

  • Terdapat air mata retina.

Terdapat keadaan mata yang serius yang boleh menyebabkan mata merah jambu. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit mata, serta perasaan bahawa ada sesuatu yang tersekat di mata. Keadaan ini juga boleh menyebabkan penglihatan kabur dan kepekaan terhadap cahaya. Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, cubalah dapatkan rawatan dengan segera.

Orang yang memakai kanta lekap harus berhenti memakainya sebaik sahaja gejala konjungtivitis mata bermula. Sekiranya gejala anda tidak mula membaik dalam masa 12 hingga 24 jam, cuba buat janji temu dengan pakar oftalmologi anda untuk memastikan anda tidak mempunyai jangkitan mata yang lebih serius yang berkaitan dengan memakai kanta lekap.

Baca juga: Ketahui Rawatan Konjungtivitis Menyebabkan Mata Merah

Rawatan untuk Meringankan Gejala Konjungtivitis

Alergi, virus, atau bakteria boleh menyebabkan mata merah jambu, juga dikenal sebagai konjungtivitis. Ini menjadikan satu atau kedua-dua mata anda menjadi merah dan gatal. Mata yang terkena akan mengeluarkan banyak cecair putih atau kekuningan. Gejala boleh berlangsung seminggu atau 10 hari, mungkin lebih lama, tetapi biasanya hilang sendiri.

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk melegakan gejala konjungtivitis yang berlaku, iaitu:

1. Memampatkan Mata

Salah satu cara untuk menghilangkan gejala konjungtivitis adalah dengan memampatkan mata. Pertama, pilih kain tanpa serat dan rendam dalam air sejuk. Picit dan tekan perlahan ke kelopak mata yang terkena. Jangan tekan dengan kuat, kerana anda tidak mahu mencederakan mata anda sendiri. Sekiranya konjungtivitis hanya berlaku pada satu mata, jauhkan kompres dari mata yang tidak terjejas kerana boleh menjangkiti.

Sekiranya kompres hangat terasa lebih baik, gunakan air suam. Jangan membuatnya terlalu panas, kerana boleh membakar kulit kelopak mata. Gunakan kompres selama beberapa minit pada satu masa, beberapa kali sehari. Pastikan tidak ada orang lain yang menggunakan kain itu.

2. Elakkan Memakai kanta lekap

Sekiranya anda sering memakai kanta lekap, anda mesti memastikannya sembuh terlebih dahulu, maka anda boleh menggunakannya lagi. Anda mungkin juga perlu mengganti kanta lekap baru, kerana bakteria atau virus yang hidup di dalamnya boleh menyebabkan jangkitan pada mata anda.

Baca juga: 3 Faktor Risiko yang Meningkatkan Seseorang yang Mengalami Konjungtivitis

Terdapat beberapa cara untuk melegakan gejala konjungtivitis. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan mata ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!