Kesihatan

Adakah benar bahawa bayi yang sering mandi dengan air sejuk boleh mencetuskan SIDS?

, Jakarta - Untuk memandikan bayi, ibu disarankan menggunakan air suam yang boleh membuat si kecil merasa selesa. Bayi tidak boleh dimandikan dengan air sejuk, apalagi terlalu kerap. Sebabnya, sering memandikan bayi dengan air sejuk boleh mencetuskan kejadian tersebut Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba (SIDS). Adakah betul?

Sebelum mengetahui jawapan untuk soalan-soalan ini, adalah idea yang baik untuk memahami terlebih dahulu mengenai SIDS.

Mengenal SIDS dan sebab-sebabnya

Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba atau SIDS adalah keadaan di mana bayi yang kelihatan sihat mati secara tiba-tiba dan tidak dapat dijelaskan. SIDS juga dikenali sebagai katil bayi. kematian buaian ), kerana sindrom ini biasanya berlaku ketika bayi sedang tidur. Namun, tidak mustahil bayi juga boleh mati ketika mereka tidak tidur. SIDS paling kerap berlaku pada bayi di bawah umur 1 tahun, terutama pada usia 2-4 bulan.

Walaupun penyebab SIDS tidak diketahui secara pasti, kematian ini dianggap berkaitan dengan kecacatan pada bahagian otak bayi yang mengawal pernafasan semasa tidur. Komplikasi yang berlaku semasa melahirkan, seperti kelahiran pramatang dan berat lahir rendah, dapat meningkatkan kemungkinan otak bayi tidak berkembang sepenuhnya, sehingga kurang mampu mengendalikan proses automatik, seperti pernafasan dan degupan jantung.

Jangkitan pernafasan juga dianggap mempunyai kesan terhadap kejadian SIDS. Ini kerana banyak bayi yang mati akibat SIDS juga diketahui mengalami selsema sehingga sukar untuk bernafas.

Baca juga: Kematian Bayi Tiba-tiba, Adakah SIDS Benar-benar Tidak Dapat Dicegah?

Selain masalah fizikal, faktor persekitaran tidur juga boleh menjadi penyebab kematian bayi akibat SIDS, misalnya:

  • Bayi tidur di perutnya atau di sisinya. Kedudukan tidur ini dapat meningkatkan risiko bayi mengalami kesukaran bernafas berbanding ketika bayi tidur di punggungnya.

  • Bayi tidur di permukaan yang lembut. Membaringkan bayi ke bawah di atas selimut lembut, tilam lembut atau dasar air dapat menyekat saluran udara bayi, meningkatkan risiko untuk SIDS.

  • Berkongsi katil. Ibu bapa yang tidur di tempat tidur yang sama dengan bayi juga boleh meletakkan bayi pada risiko lebih tinggi terkena SIDS.

  • Terlalu panas. Memakai bayi dengan pakaian tebal ditambah dengan selimut tebal dapat memanaskan bayi, sehingga meningkatkan risiko terkena SIDS.

Jadi, kesimpulannya, penyebab SIDS adalah kecacatan dalam perkembangan otak dan keadaan persekitaran ketika bayi tidur. Kejadian SIDS tidak ada kaitan dengan kebiasaan memandikan bayi dengan air sejuk.

Baca juga: Hubungan Antara Damai dan SIDS pada Bayi Apa yang Perlu Anda Ketahui

Suhu Air yang Selamat untuk Mandi Bayi

Namun, ibu perlu mengetahui suhu air yang tepat untuk memandikan bayi. Sebabnya, memandikan bayi dengan air yang terlalu panas boleh menyebabkan kulit bayi yang sangat sensitif terbakar atau jengkel. Semasa memandikan bayi dengan air sejuk, boleh menyebabkannya sakit kerana sistem ketahanan badan mereka masih tidak terlalu kuat.

Kulit bayi lebih sensitif daripada kulit orang dewasa, remaja, dan kanak-kanak yang lebih tua. Kulit bayi mudah rosak dan bayi juga terdedah kepada reaksi alahan. Kulit mereka masih sangat anjal dan boleh mengalami masalah apabila terkena air yang terlalu panas atau sejuk. Semasa memandikan bayi dengan air sejuk, boleh menyebabkan dia mengalami hipoksia dan hipoglikemia. Gejala termasuk kelesuan, warna kulit pucat, kesukaran bernafas, dan gelisah.

Oleh itu, ibu bapa dinasihatkan untuk memastikan air mandi tidak terlalu panas atau sejuk, sebelum meletakkan bayi di dalam tab mandi. Elakkan memandikan bayi dengan air yang mengalir, kerana suhu air dapat berubah dengan cepat dan bayi berisiko terbakar.

Suhu air mandi yang disyorkan untuk bayi adalah 37–38 darjah Celsius, sesuai dengan suhu badan. Anda boleh membeli termometer untuk memeriksa suhu air mandi atau memeriksanya secara langsung menggunakan siku dan bukannya jari anda.

Baca juga: Terlalu Selalunya Mandi Bayi Membuat Selsema, Betul?

Itulah penjelasan memandikan bayi dengan air sejuk yang dikatakan mencetuskan SIDS. Sekiranya anda ingin mengemukakan lebih banyak soalan, baik mengenai SIDS dan tentang cara memandikan bayi anda, cukup gunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh bertanya apa sahaja mengenai kesihatan kepada doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).
Baby Gaga. Diakses pada tahun 2020. 15 Kesalahan Waktu Mandi Semua Ibu Bapa Baru Buat.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Memandikan bayi anda dengan selamat.