Kesihatan

Kopi Membantu Menurunkan Risiko Gout, Benarkah?

, Jakarta - Ramai orang sangat suka kopi atau bahkan mesti mengambil minuman ini sebelum memulakan aktiviti harian mereka. Minuman yang terasa pahit jika tidak dicampurkan dengan gula memang dipercayai oleh banyak orang untuk menghilangkan rasa mengantuk. Ramai orang juga berpendapat bahawa minum kopi secara berkala dapat mengurangkan risiko terkena gout. Untuk mengetahui kebenarannya, baca ulasan berikut!

Risiko gout dapat dikurangkan dengan memakan kopi

Gout adalah sejenis artritis yang boleh mempengaruhi sendi di dalam badan. Penyakit ini secara amnya menyebabkan simptom berupa sakit dan sukar bergerak di kaki dan jari kaki. Keadaan ini disebabkan oleh terlalu banyak asid urik yang menumpuk di dalam badan. Oleh itu, kandungan asid urik dapat menetap di sendi yang mencetuskan pembengkakan dan keradangan yang menyakitkan.

Baca juga: Adakah benar bahawa gout dapat diturunkan dalam keluarga?

Seseorang yang memiliki kebiasaan mengkonsumsi makanan dengan kandungan purin yang tinggi, seperti daging merah dan kerang, dan meminum alkohol berlebihan dapat membuat kadar asam urat meningkat. Oleh itu, pencegahan terbaik terhadap gout adalah dengan mengelakkan semua tabiat yang boleh mencetuskannya berulang. Selain itu, makan makanan sihat juga perlu dilakukan agar pengambilan purin adalah minimum.

Walaupun begitu, ada berita bahawa seseorang yang selalu minum kopi dapat mengurangkan risiko gout. Adakah itu benar?

Sebilangan besar kajian mengatakan bahawa kopi berperanan aktif dalam mengurangkan risiko gout. Kopi dianggap dapat mengurangkan risiko terkumpulnya kadar asam urat, pengurangannya dilakukan melalui beberapa mekanisme. Salah satu cara adalah dengan meningkatkan kadar perkumuhan asid urik oleh badan. Selain itu, kopi juga dipercayai dapat mengurangkan kadar pembentukan asid urik dalam badan.

Di samping itu, pengambilan kopi dikaitkan dengan kadar asid urik yang lebih rendah dan lebih sedikit episod hiperurisemia. Definisi hiperurisemia adalah penumpukan asid urik di dalam badan. Dalam satu kajian, dinyatakan bahawa seseorang yang minum kopi paling banyak dalam satu hari mempunyai kadar asam urat terendah. Kesimpulannya ialah terdapat sebatian tertentu dalam kopi yang berperanan dalam menurunkan kadar asid urik.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah penggunaan kopi terhadap gout, doktor dari sedia membantu bila-bila masa anda memerlukan. Cukup dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan dan nikmati akses kesihatan yang mudah tanpa perlu meninggalkan rumah!

Baca juga: Selalunya Tidak Dihiraukan, Inilah Punca Utama Gout

Kopi Sama dengan Perubatan Gout

Terdapat beberapa sebab yang dapat disimpulkan jika kopi dapat memberikan kesan perlindungan terhadap penumpukan asid urik. Perkara yang perlu diketahui adalah bagaimana ubat-ubatan tertentu berfungsi untuk menurunkan kadar asid urik. Terdapat dua jenis ubat gout yang mungkin diresepkan oleh doktor, iaitu: perencat xanthine oxidase dan urikosurik .

Dihidupkan perencat xanthine oxidase , ubat ini dapat membantu tubuh memetabolisme purin. Ini kerana purin adalah sumber asid urik, sehingga menghambat enzim ini dapat menjaga kadar asam urat rendah. Malah, kafein juga dianggap mengandungi metil xanthine . Kandungan ini dipercayai berdaya saing dan berpotensi untuk disekat oksidase xanthine sehingga dapat mencegah penyakit gout.

Uricosurics adalah ubat berguna lain yang membantu buah pinggang membersihkan asid urik dari badan. Kandungan kafein dalam kopi belum lagi seefektif ubat ini, tetapi berfungsi dengan cara yang sama. Selain itu, polifenol dalam kopi juga dapat meningkatkan kepekaan insulin yang baik untuk mengurangkan perkumuhan natrium dan asid urik di buah pinggang.

Baca juga: Ketahui Punca dan Rawatan Gout di Rumah

Itulah perbincangan kopi yang lebih lengkap yang berguna untuk mengurangkan risiko gout. Oleh itu, setiap orang disarankan untuk minum kopi setiap hari sekurang-kurangnya sekali. Walau bagaimanapun, jika anda menghidap GERD, ada baiknya anda berbincang dengan doktor terlebih dahulu sebelum menyebabkan masalah itu berulang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Kopi Membantu Gout atau Menyebabkannya? Yang Perlu Anda Ketahui.
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Perkaitan terbalik antara pengambilan kopi dan kepekatan asid urik serum pada lelaki Jepun yang berusia pertengahan.