Kesihatan

Ini 4 Bentuk Ujian Kesuburan pada Wanita

Jakarta - Bercakap mengenai ujian kesuburan, kebanyakan orang segera fokus pada adam. Melalui pemeriksaan sperma, masalah kesuburan dapat diketahui dengan lebih mendalam. Walau bagaimanapun, ujian kesuburan juga dapat dilakukan oleh wanita. Terdapat beberapa jenis ujian kesuburan yang boleh anda cuba periksa kesuburan dan kesihatan organ pembiakan.

Terdapat beberapa organ dalam sistem pembiakan wanita yang dikaitkan dengan ujian ini, iaitu rahim, tiub fallopio, dan ovari (ovari). Apabila salah satu organ pembiakan tidak berfungsi dengan optimum, ujian kesuburan diperlukan untuk menentukan keadaan dan gangguan yang berlaku di setiap organ ini.

Baca juga: Ujian Kesuburan Sebelum Berkahwin, Adakah Perlu?

Doktor akan melakukan beberapa ujian kesuburan untuk mengenal pasti pelbagai masalah yang mungkin menjadi penyebab kemandulan. Selain pemeriksaan organ pembiakan, doktor juga akan melakukan ujian fungsi ovulasi dan ujian hormon untuk mengetahui punca kemandulan.

Nah, berikut adalah beberapa kaedah memeriksa organ pembiakan wanita yang biasa dilakukan.

1. Ultrasound Transvaginal

Salah satu cara yang boleh digunakan untuk menentukan keadaan organ pembiakan wanita adalah ultrasound transvaginal. Prosedurnya adalah dalam bentuk mengambil gambar organ pembiakan menggunakan alat ultrasound melalui vagina. Dalam prosedur ini, terdapat pelbagai organ yang dapat diperiksa keadaannya melalui alat ini. Bermula dari rahim, tiub fallopio, ovari, serviks, hingga ke vagina.

Sebagai tambahan kepada sebab kemandulan, ujian ultrasound transvaginal juga boleh digunakan untuk keadaan lain. Contohnya, bagi wanita yang mengalami pendarahan faraj, kehamilan ektopik, sakit pelvis, dan periksa kedudukan alat intrauterin. Prosedur ini juga dapat membantu mendiagnosis barah organ pembiakan, sista, keguguran, plasenta previa, dan kecacatan kelahiran pada janin.

Baca juga: Kemandulan dapat disahkan dengan Ujian Kesuburan

2. Laparoskopi

Ujian kesuburan wanita juga boleh dilakukan melalui prosedur lain, iaitu laparoskopi. Di sini doktor akan memasukkan kamera kecil ke dalam perut melalui sayatan kecil yang dibuat di perut. Melalui kamera ini doktor akan melihat seluruh pelvis, untuk mengetahui apa yang menyebabkan kemandulan.

Ingat, terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan kemandulan pada wanita. Contohnya termasuk endometriosis, sista ovari, dan lekatan yang disebabkan oleh penyakit pada ovari dan tiub fallopio.

3. Hysterosalpingografi

Sebagai tambahan kepada dua perkara di atas, terdapat juga prosedur lain yang boleh digunakan untuk menguji kesuburan wanita, hysterosalpingography (HSG). HSG menggunakan sinar-X untuk mengambil gambar bahagian dalam rahim, tiub fallopi, dan kawasan sekitarnya.

Melalui prosedur HSG, doktor dapat melihat secara mendalam keadaan rahim dan tiub fallopio. Dari sini doktor dapat mendiagnosis sama ada rahim dalam keadaan normal atau tidak.

Sebagai tambahan kepada ujian kesuburan wanita, HSG juga boleh digunakan untuk perkara lain. Contohnya, untuk mengetahui sama ada terdapat masalah pada rahim yang mungkin menghalang pembuahan berlaku.

Baca juga: Berikut adalah 10 Faktor Kesuburan pada Wanita

4. Histeroskopi

Akhirnya ada prosedur histeroskopi. Prosedur menggunakan tiub nipis dan fleksibel dengan kamera di hujungnya. Alat ini akan dimasukkan ke dalam rahim untuk melihat keadaannya dan mengambil sampel tisu jika diperlukan.

Selain itu, prosedur histeroskopi juga dapat digunakan untuk menentukan penyebab pendarahan abnormal yang dialami oleh rahim. Contohnya, pendarahan berat semasa haid atau pendarahan selepas menopaus. Histeroskopi juga dapat mengesan kehadiran fibroid, polip, atau kecacatan rahim.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Histeroskopi.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - Medlineplus. Diakses pada tahun 2020. Laparoskopi.
ACOG American College of Obstetricians and Gynecologists. Diakses pada tahun 2020. Hysterosalpingography.