Kesihatan

4 Makanan Yang Harus Dielakkan Kanak-kanak Semasa Mereka Mengalami Cacar Air

Jakarta - Sering terjadi pada kanak-kanak, cacar air adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus Varicella zoster. Selain mengambil ubat dari doktor secara berkala, proses penyembuhan cacar air juga dapat dipercepat dengan rawatan di rumah yang tepat.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan cacar air mungkin mengalami gejala yang lebih teruk jika mereka tidak mematuhi larangan diet. Salah satu pantang larang yang perlu dipatuhi adalah mengenai makanan. Lalu, apakah sekatan diet yang harus dihindari oleh anak-anak ketika mengalami cacar air?

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara cacar pada orang dewasa dan kanak-kanak

Tabu makanan yang harus dielakkan semasa cacar air

Gejala khas cacar air pada kanak-kanak adalah ruam atau nodul merah yang berisi cecair. Nodul ini boleh tumbuh di pelbagai bahagian badan. Ini termasuk di sekitar mulut dan bahagian dalamannya, seperti gusi, lidah, tekak, dan pipi dalaman.

Dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Pergigian Pediatrik KlinikalWalau bagaimanapun, bilangan ruam dan gatal-gatal yang disebabkan oleh cacar air akan bergantung kepada keparahan jangkitan. Sekiranya ringan, biasanya tidak ada nodul yang muncul di mulut. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, nodul dapat tumbuh dalam jumlah besar di mulut.

Semakin banyak nodul yang tumbuh di dalam mulut, anak yang menghidap cacar air akan semakin malas untuk makan, kerana sukar mengunyah dan menelan. Oleh itu, kaedah terbaik untuk mengatasi kesakitan akibat nodul cacar air di mulut adalah dengan mematuhi beberapa larangan diet. Sekiranya larangan makanan tertentu dilanggar, gejala cacar air mungkin menjadi lebih teruk dan jerawat mungkin muncul lebih banyak.

Baca juga: Cara Mengatasi Cacar Air pada Bayi

Selain itu, larangan diet juga harus dipatuhi untuk mencegah komplikasi cacar air, yang dapat menyebabkan keradangan pada organ tubuh lain, seperti organ pencernaan. Berikut adalah pantang larang makanan yang perlu dielakkan:

1. Makanan Tinggi Lemak Tepu

Makanan dengan kandungan lemak tepu yang tinggi, seperti daging atau tenusu krim penuh, adalah pantang larang makanan pertama yang harus dielakkan ketika anak sakit dengan cacar air. Makanan ini dapat meningkatkan keradangan di dalam badan, sehingga ruam yang dialami oleh anak akan bertambah buruk dan proses penyembuhannya akan memakan masa lebih lama.

Selain mengelakkan pengambilan makanan pantang larang ini, anak-anak dengan cacar air juga disarankan untuk makan makanan sejuk untuk mengurangkan sakit tekak. Sekiranya anda ingin memberikan ais krim atau milkshake pada kanak-kanak, lebih baik memilih ais krim dan susu yang rendah lemak atau bahkan tidak mengandungi lemak sama sekali.

2. Makanan Asid

Nodul cacar air yang muncul di kerongkong dapat menyebabkan keradangan, sehingga kerongkong dapat terasa sangat kering dan sakit ketika menelan makanan. Oleh itu, elakkan memakan makanan berasid, seperti buah sitrus. Kerana, makanan dengan asid tinggi akan menyebabkan kerengsaan tekak dan mulut menjadi lebih teruk. Sudah tentu, ini akan melambatkan proses penyembuhan.

Selain menjadikan makanan yang mengandung asam tinggi pantang larang ketika anak menderita cacar air, perhatikan makanan bungkus atau minuman ringan yang akan dimakan oleh anak-anak. Jauhi makanan ini jika mengandungi asid sitrik, kerana ia akan memburukkan lagi gejala, seperti ketika makan makanan yang tinggi kandungan asidnya.

Baca juga: Cacar air adalah penyakit sekali seumur hidup, betul-betul?

3. Makanan Pedas dan Asin

Rasa pedas dan masin dalam makanan boleh merengsakan tekak dan mulut. Apabila kanak-kanak terkena cacar air, makanan yang terlalu pedas atau masin harus pantang larang. Sebaliknya, sajikan sup sayur yang sihat dengan kaldu sayur yang mempunyai kadar natrium yang lebih rendah, berbanding kaldu ayam.

4. Makanan yang Mengandungi Arginine

Arginine adalah sejenis protein yang dapat mempengaruhi proses replikasi virus cacar air di dalam badan. Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Kimia & Kemoterapi Antiviral, disarankan bahawa asam amino arginin memicu proses sintesis protein yang digunakan oleh virus untuk membiak.

Apabila virus yang menyebabkan cacar air mereplikasi, jumlah virus yang menjangkiti permukaan kulit meningkat, sehingga gejalanya bertambah buruk. Keadaan ini boleh menyebabkan kanak-kanak yang menghidap cacar pulih lebih lama. Makanan yang mengandungi arginin yang perlu dielakkan ketika anda menghidap cacar air termasuk coklat, kacang tanah, dan kismis.

Itulah beberapa makanan pantang larang yang mesti dielakkan oleh kanak-kanak dengan cacar air. Sekiranya setelah melakukan rawatan di rumah dan mengelakkan sekatan makanan, gejala cacar air tidak bertambah baik, ibu boleh meminta doktor lebih lanjut melalui . Perlu membeli ubat? Anda juga boleh memesan melalui ! Tanpa perlu keluar rumah, pesanan akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Diet Cacar Air: Makanan yang Dimakan, Makanan yang Harus Dielakkan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Cacar air - Gejala dan sebabnya.