Kesihatan

Makan Pisang Boleh Meringankan Gejala Cirit-birit, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Ketika cirit-birit menyerang, terdapat beberapa jenis makanan yang harus dielakkan. Oleh itu, makanan yang dimakan dapat mempengaruhi keadaan pencernaan dan membuat cirit-birit menjadi lebih teruk. Di sisi lain, ada juga jenis makanan yang disarankan untuk dimakan untuk membantu meredakan gejala cirit-birit, salah satunya adalah pisang.

Pisang adalah salah satu jenis buah yang boleh dimakan ketika cirit-birit. Apabila mengalami cirit-birit, disarankan untuk makan banyak makanan sederhana dan mudah dicerna oleh badan. Ini penting, terutamanya pada 24 jam pertama cirit-birit. Walaupun sesuai untuk dimakan semasa cirit-birit, pisang sebenarnya bukan satu-satunya makanan utama untuk menghilangkan gejala cirit-birit.

Baca juga: 5 Cara Betul untuk Menghentikan Cirit-birit

Makanan yang Disyorkan untuk Cirit-birit

Cirit-birit adalah gangguan kesihatan yang berlaku kerana masalah dengan sistem pencernaan. Keadaan ini menyebabkan penghidapnya kerap buang air besar, tetapi najis yang keluar lebih berair daripada biasa. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan cirit-birit, tetapi selalunya keadaan ini berlaku kerana memakan makanan yang terdedah kepada virus, bakteria, atau parasit.

Secara amnya, cirit-birit akan mereda selepas beberapa hari. Cirit-birit yang hilang dalam beberapa hari dipanggil cirit-birit akut. Di samping itu, ada juga yang disebut cirit-birit kronik. Keadaan ini biasanya akan berlaku dalam jangka masa yang lebih lama, hingga beberapa minggu. Cirit-birit yang tidak ditangani dengan betul boleh meningkatkan risiko dehidrasi atau kekurangan cecair di dalam badan.

Cirit-birit yang disertai dengan dehidrasi mesti segera mendapatkan rawatan perubatan, untuk mengelakkan komplikasi atau keadaan yang lebih membawa maut. Untuk mengelakkan ini, pastikan anda sentiasa mendapat pengambilan air yang mencukupi untuk badan. Selain itu, semasa cirit-birit juga disarankan untuk makan beberapa jenis makanan, salah satunya adalah pisang.

Baca juga: Mencegah Cirit-birit Kronik dengan Mengekalkan Diet

Apabila cirit-birit menyerang, disarankan untuk makan makanan sederhana dan tidak mengandungi banyak rempah. Selain itu, disarankan juga untuk mengonsumsi makanan atau minuman yang mengandung probiotik, kerana kandungan ini dapat mempercepat penyembuhan cirit-birit. Terdapat juga kaedah diet BRAT yang diketahui berkesan membantu melegakan simptom cirit-birit.

Dalam kaedah ini, salah satu makanan yang disyorkan untuk dimakan adalah pisang. BRAT itu sendiri adalah singkatan dari Pisang (pisang), Nasi (beras), Sos Epal (sos epal atau epal tumbuk), dan Roti bakar (roti Bakar). Diet ini disyorkan kerana dapat membantu melegakan masalah pada saluran gastrousus.

Jenis makanan pada diet BRAT tinggi serat dan protein, dan rendah lemak. Itulah sebab mengapa makanan jenis ini disyorkan untuk dimakan semasa cirit-birit. Kandungan nutrien pisang, beras, epal, dan roti bakar sebenarnya baik untuk melegakan masalah gastrousus.

Selain empat jenis makanan ini, terdapat beberapa makanan lain yang juga baik untuk dimakan semasa cirit-birit, termasuk kentang rebus, ayam panggang tanpa kulit dan lemak, roti, biskut, bijirin, dan oatmeal dan gandum. Setelah simptom cirit-birit bertambah baik, disarankan untuk kembali makan makanan yang seimbang dari segi pemakanan. Oleh itu, diet BRAT tidak digalakkan untuk digunakan dalam jangka masa panjang.

Baca juga: Berikut adalah 4 Cara Mencegah Gangguan Pencernaan

Juga, pastikan anda selalu berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan diet BRAT ketika anda mengalami cirit-birit. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk menyampaikan aduan mengenai cirit-birit dan meminta nasihat mengenai makanan yang baik untuk dimakan dari pakar. Doktor di boleh dihubungi melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet BRAT: Apa itu dan Adakah Ia Berfungsi?
Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Perlu Dimakan Apabila Anda Mengalami Cirit-birit.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Cirit-birit.
Ketuk Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. bolehkah pisang merawat masalah disentri?