Kesihatan

Ini adalah gejala jangkitan pernafasan akut yang perlu diperhatikan

Jakarta - Jangkitan pernafasan akut atau ARI adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus yang menyerang hidung, trakea (saluran pernafasan), atau paru-paru. Boleh dikatakan bahawa ARI adalah jangkitan yang mengganggu proses pernafasan seseorang. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ARI dapat merebak ke seluruh sistem pernafasan dan menjadikan tubuh tidak mendapat cukup oksigen, malah lebih parah boleh menyebabkan kehilangan nyawa seseorang.

ARI adalah penyakit yang mudah menular. Orang yang sangat rentan terhadap penyakit ini adalah mereka yang mengalami gangguan sistem imun, orang tua, dan anak-anak juga rentan terhadap penyakit ini, kerana sistem kekebalan tubuh mereka tidak terbentuk sepenuhnya.

Virus atau bakteria ini dilepaskan oleh penderita ARI melalui batuk atau ketika bersin. Ia juga dapat melalui cairan yang mengandung virus atau bakteria yang menempel pada permukaan objek ketika seseorang menyentuhnya. Bagaimana seseorang boleh dijangkiti ARI? Yaitu ketika seseorang menghirup udara yang mengandung virus atau bakteria. Cara mengelakkan penyebaran virus atau bakteria, ada baiknya jika setelah melakukan aktiviti di tempat awam segera basuh tangan anda.

Gejala Penyakit ARI

ARI akan menyebabkan simptom, terutama pada hidung dan paru-paru. Gejala penyakit ARImuncul sebagai tanda tindak balas terhadap toksin yang dilepaskan oleh virus atau bakteria yang melekat pada saluran pernafasan. Sebilangan simptom ARIdalam kalangan yang lain :

  1. hidung tersumbat atau berair,
  2. kerap bersin,
  3. Paru-paru terasa tersumbat,
  4. Perasaan keletihan dan demam yang kerap
  5. Batuk dan sakit tekak dan badan.

Sekiranya ARI bertambah teruk, gejala penyakit ARIperkara yang lebih serius akan timbul, seperti kesukaran bernafas, pening, kadar oksigen darah rendah, demam tinggi dan menggigil, bahkan kehilangan kesedaran yang lebih teruk hingga pingsan. Tanda-tanda bahaya pada kanak-kanak berusia 2 bulan hingga 5 tahun tidak dapat minum, sawan, penurunan kesedaran, stridor (nafas berbunyi seperti berdengkur), dan kekurangan zat makanan. Sementara itu, tanda-tanda bahaya bagi anak-anak berusia kurang dari dua bulan adalah penurunan kemampuan minum hingga kurang dari separuh volume yang biasanya mereka minum, demam, pilek, sawan, penurunan kesadaran, dan kegelisahan. Tanda dan gejala ARIbiasanya berlangsung dari satu hingga dua minggu, dan kebanyakan orang dengan ARI akan mengalami peningkatan gejala selepas minggu pertama.

Penyakit ARI di Indonesia menduduki tempat pertama sebagai penyakit yang paling biasa di kalangan masyarakat, dan yang paling biasa adalah kanak-kanak. Rata-rata, balita di Indonesia mengalami batuk dan selesema sekurang-kurangnya tiga hingga enam kali setahun. Berdasarkan data Pertubuhan Kesihatan Dunia, kejadian ARI yang berkembang menjadi pneumonia (pneumonia) sering terjadi pada kanak-kanak, terutamanya jika mereka kekurangan zat makanan dan digabungkan dengan keadaan persekitaran yang tidak sihat. Jumlah anak di bawah lima tahun di Indonesia cukup tinggi, iaitu 10-20% setahun.

Sekiranya anda atau keluarga anda mengalami simptom ARI atau mempunyai keluhan lain mengenai pernafasan, segera berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan perubatan yang segera dan sesuai. Sekiranya anda merasa tidak selesa untuk berjumpa doktor semasa latihan, anda boleh bergantung pada permohonannya melalui menu Hubungi Doktor atau hubungi doktor yang bolehmuat turun di Google Play dan App Store. Terdapat tiga cara untuk memilih untuk berbincang dengan doktor di itu dia sembang, suara, atau panggilan video. Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli ubat dan vitamin melalui perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi iaitu perkhidmatan untuk membeli ubat dan boleh dihantar terus dalam masa kurang dari satu jam. Pembayaran juga boleh dilakukan oleh tunai semasa penghantaran atau biasa dikenali sebagai COD.

MARI SAYA LIHAT: 4 Khasiat Ubi Keledek untuk Paru-paru yang Sihat