Kesihatan

Seberapa Berkesan Mengatasi Mata Panda dengan Bahan Semula jadi?

Jakarta - Mata Panda dicirikan oleh lingkaran hitam di bawah mata. Masalah ini biasa berlaku pada semua orang, sehingga membuat banyak orang merasa tidak aman. Ini kerana mata panda membuat seseorang kelihatan letih, sehingga mereka kelihatan lebih tua. Ramai orang cuba menyingkirkannya, salah satunya adalah dengan menggunakan bahan semula jadi. Berikut adalah beberapa bahan semula jadi untuk merawat mata panda.

Baca juga: 8 Petua untuk Tetap Cantik Walaupun di Rumah

1. Timun

Bahan semula jadi pertama untuk merawat mata panda adalah timun. Timun mempunyai kesan menyegarkan pada wajah dan sesuai untuk orang yang mempunyai keluhan kulit sensitif. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh memotong timun dan meletakkannya tepat di bawah mata anda. Timun mengandungi antioksidan yang dapat meningkatkan kelembapan kulit.

2. Minyak Zaitun

Minyak zaitun adalah salah satu bahan semula jadi untuk merawat mata panda, yang mampu menghaluskan dan mencerahkan warna kulit. Sama seperti timun, minyak ini juga mengandungi antioksidan yang dapat mencerahkan warna kulit. Untuk mendapatkan faedahnya, anda hanya menggunakan minyak zaitun pada kantung mata dan urut perlahan-lahan. Gunakan setiap hari sebelum tidur, ya!

3. Kentang

Cara seterusnya untuk mengatasi mata panda boleh dilakukan dengan menggunakan kentang. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mengisar kentang dan menggunakannya sebagai topeng. Gunakan dua kali seminggu. Kentang mampu mengatasi mata panda kerana kandungan vitamin C di dalamnya dapat membantu mencerahkan warna kulit.

4. Beg Teh

Beg teh terpakai sebenarnya dapat mengatasi mata panda yang anda alami, anda tahu. Untuk mendapatkan faedahnya, yang harus anda lakukan ialah memampatkan beg teh di bawah mata anda. Teh mengandungi kafein dan antioksidan yang dapat membantu merangsang peredaran darah, mengecilkan saluran darah, dan mengurangkan pengekalan cairan di bawah mata.

Baca juga: Kenali Kecenderungan Kecantikan untuk Suntikan Pengisi Muka

5. Tomato

Tomato boleh digunakan sebagai topeng yang dapat mencerahkan warna kulit, terutama di kawasan bawah mata. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mencampurkannya dengan lidah buaya. Caranya adalah dengan mencampurkan 1 sudu besar jus tomato dan beberapa tetes gel lidah buaya. Sapukan sebagai topeng muka, diamkan selama 10 minit, kemudian bilas.

6. Putih Telur

Putih telur tidak hanya mengandungi albumin, tetapi juga vitamin yang dapat membantu menegangkan dan mencerahkan kulit. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh menggunakan putih telur di bawah mata yang menghitam. Kemudian, biarkan selama 20 minit dan bilas dengan air suam.

7. Air Sejuk

Untuk melegakan pembengkakan dan pengecutan saluran darah yang membesar di kawasan bawah mata, anda boleh memampatkan kawasan tersebut dengan air sejuk atau ketulan ais. Anda boleh menggunakan tuala kecil untuk memampatkan kantung mata dengan beberapa ketulan ais dan memasangkannya ke kawasan itu selama 20 minit.

Baca juga: Bukan hanya sihat, ini adalah faedah terung untuk kecantikan

Tidak hanya menggunakan bahan semula jadi, anda juga disarankan untuk tidur cukup dan memperhatikan kedudukan tidur anda. Kedudukan tidur yang baik juga berkesan untuk mengurangkan lingkaran hitam di mata. Caranya adalah dengan meletakkan kepala lebih tinggi daripada badan, sehingga cairan mata tidak terkumpul di bawah mata dan mencetuskan pembengkakan.

Sekiranya ada sesuatu yang ingin anda tanyakan berkaitan dengan kesihatan mata atau badan anda, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya!

Rujukan:
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2020. 5 Rawatan Rumah Asli untuk Menghilangkan Lingkaran Gelap.
Idea Kecantikan Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 9 Petua - Cara menghilangkan mata panda secara semula jadi.