Kesihatan

Bolehkah Pengambilan Bawang Putih Mengawal Kolesterol?

, Jakarta - Bawang putih terkenal dengan aroma khasnya. Tidak hanya digunakan sebagai bahan memasak, bawang putih sering diproses menjadi ubat. Dipetik dari Keluarga Sangat Baik, Bawang putih mengandungi bahan kimia yang disebut allicin yang telah terbukti dapat membunuh bakteria dan kulat dan melegakan gangguan pencernaan tertentu.

Selain mengurangkan gangguan pencernaan, bawang putih juga diyakini mempunyai manfaat untuk menurunkan kadar kolesterol. Bolehkah ini dibuktikan secara perubatan? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Pilihan Senaman untuk Menurunkan Tahap Kolesterol

Bolehkah Bawang Putih Menurunkan Kolesterol?

Kajian yang telah diterbitkan di Jurnal Kardiologi Kanada terungkap, bawang putih dapat menurunkan kadar kolesterol. Penyelidikan yang melibatkan haiwan dan manusia menunjukkan hasil penurunan kolesterol LDL apabila bawang putih dimakan sebanyak satu setengah gram atau satu gram sehari. Oleh itu, pengambilan bawang putih tidak menurunkan kadar kolesterol HDL dan hanya menurunkan kolesterol LDL.

Kemampuan menurunkan kolesterol bawang putih bergantung pada dos. Ini bermakna bahawa semakin banyak bawang putih yang anda makan, semakin rendah kolesterol anda akan turun. Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam Perpustakaan Negara Perubatan Institut Kesihatan Nasional A.S. terungkap, kesan menurunkan kolesterol bawang putih hanya sementara.

Melihat penjelasan di atas, sebenarnya adalah idea yang baik untuk bertanya secara langsung kepada doktor anda mengenai dos dan keselamatannya. Sebabnya, pengambilan bawang putih boleh berinteraksi dengan keadaan penyakit atau ubat tertentu, termasuk saquinavir, ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan HIV. Sekiranya anda perlu bertanya mengenai perkara ini, hubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Jangan berlebihan, badan juga memerlukan kolesterol

Adakah Terdapat Kesan Sampingan?

Kesan sampingan bawang putih yang paling ketara adalah bahawa nafas akan berbau busuk dan berterusan. Selain bau busuk, bawang putih juga tidak digalakkan jika anda mengambil jenis pengencer darah seperti warfarin. Anda juga tidak dinasihatkan untuk memakan bawang putih jika anda akan menjalani pembedahan. Sebabnya, bawang putih mempunyai kesan penipisan darah, sehingga boleh menyebabkan pendarahan semakin teruk.

Sekiranya anda diminta makan bawang putih, jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dosnya. Walaupun tidak ada batasan pasti berapa banyak bawang putih yang dapat anda konsumsi sehari, beberapa kajian menunjukkan bahawa terlalu banyak bawang putih, melebihi 0.25 g, boleh membahayakan hati anda.

Cara Lain untuk Mengawal Kolesterol

Selain memakan bawang putih, anda perlu menyesuaikan gaya hidup agar kolesterol lebih terkawal. Cuba pilih makanan yang menyihatkan jantung, seperti makanan yang kaya dengan asid lemak omega 3 dan serat larut. Mula memotong lemak tepu dan lemak trans. Cuba bersenam setiap hari dan tingkatkan aktiviti fizikal mengikut kemampuan badan anda.

Baca juga: Jadikan Sihat, Cubalah 7 Menu Kolesterol Rendah

Sekiranya anda seorang perokok, anda harus mula menghentikan kebiasaan untuk meningkatkan kadar kolesterol HDL. Anda juga harus mengekalkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda berlebihan berat badan, cubalah diet yang sihat untuk menurunkan berat badan. Elakkan juga minum alkohol secara berlebihan.

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Bawang Putih Menurunkan Kolesterol Anda?.
Jurnal Kardiologi Kanada. Diakses pada tahun 2020. Kesan Perubahan Diet dan Makanan Tambahan pada Profil Lipid.
Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan A.S. Diakses pada tahun 2020. Bawang putih: tinjauan mengenai kesan terapeutik yang berpotensi.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. 5 perubahan gaya hidup teratas untuk meningkatkan kolesterol anda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found