Kesihatan

Petua Mengawal Emosi ketika Berdebat dengan Suami

, Jakarta - Kemunculan pergaduhan kecil dalam rumah tangga adalah keadaan normal dan semula jadi. Dalam hubungan perkahwinan, kadang-kadang emosi dapat hilang, menyebabkan pergaduhan apabila anda tidak mendapat apa yang anda harapkan dari pasangan anda. Namun, penyebab pertengkaran harus segera diselesaikan agar tidak menimbulkan masalah yang lebih besar pada masa akan datang.

Baca juga: 8 Petua Mengawal Kemarahan Sehingga Tidak Terlalu Banyak

Terdapat pelbagai cara yang dapat anda dan pasangan lakukan untuk mengawal emosi anda di tengah pergaduhan rumah tangga. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengawal emosi anda dengan baik agar masalah yang anda hadapi dapat ditangani dengan baik.

1. Diam dan Nafas

Apabila anda merasa tidak dapat menahan emosi di dalam hati anda, anda harus memilih untuk diam dan menarik nafas anda sebentar. Apabila anda merasakan emosi di dalam hati anda, keadaan ini akan membuat badan anda terasa kaku, degupan jantung anda tidak teratur, dan pernafasan anda menjadi lebih berat. Anda harus memilih untuk diam sebentar agar keadaan emosi di dalam hati anda menjadi lebih stabil.

Anda boleh cuba mengatur nafas dengan menarik nafas dalam-dalam agar keadaan mental anda lebih tenang. Apabila anda lebih tenang, anda hanya boleh memikirkan apa yang perlu dilakukan seterusnya. Elakkan bercakap dan melakukan perkara ketika emosi membebankan hati atau fikiran anda.

2. Fahami Diri Anda dan Perasaan Pasangan anda

Apabila keadaan emosi anda stabil, biasanya anda akan lebih mudah mengawal emosi anda. Anda juga akan mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana perasaan anda dan apa yang anda mahukan. Cari masa yang tepat untuk membincangkan keadaan ini dengan pasangan anda. Sudah tentu, ketika emosi pasangan juga dapat dikawal dengan baik.

Dengan cara itu, anda akan mendapat perbualan positif dan berdasarkan penyelesaian. Dengan memahami perasaan diri dan pasangan anda, akan lebih mudah bagi anda untuk mencari jalan keluar dari masalah yang anda hadapi.

Baca juga: Inilah Cara Mengawal Kemarahan Dengan Baik

3. Gunakan Bahasa yang Baik

Semasa membincangkan masalah yang dihadapi, anda harus mengelakkan penggunaan bahasa yang tidak baik. Katakan apa yang akan anda sampaikan kepada pasangan anda menggunakan kata-kata yang tidak menyakitkan atau menyinggung perasaan.

Juga, elakkan menggunakan bahasa atau ayat yang sukar difahami oleh pasangan anda. Gunakan bahasa dan ayat yang tegas supaya anda dan pasangan dapat berkomunikasi dengan baik.

4. Dengarkan Pasangan

Dalam menyelesaikan masalah, anda bukan sahaja harus meluahkan perasaan yang anda rasakan. Namun, dengarkan juga ketika pasangan anda menyatakan pendapat atau perkara yang ingin anda sampaikan dengan baik. Jangan mengganggu pasangan anda. Beri masa pasangan anda untuk membiarkan hatinya keluar.

5. Hubungan Fizikal dengan Pasangan

Apabila emosi telah reda, jangan lupa untuk melakukan hubungan fizikal dengan pasangan anda, seperti memeluk atau menyentuh pasangan anda untuk membantu mengatasi kemarahan yang anda alami.

6. Luangkan Masa Bersama Menangani Tekanan

Emosi yang berlaku pada pasangan juga boleh berlaku kerana tahap tekanan yang tidak dapat ditangani dengan baik oleh satu pasangan. Tidak ada salahnya meluangkan masa bersama untuk mengurangkan tekanan yang anda rasakan semasa bekerja atau perkara lain. Selain itu, bercakap dengan pasangan anda juga dapat meningkatkan kualiti hubungan suami isteri.

Baca juga : 5 Faedah Kemarahan yang Meluap

Itulah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan emosi apabila ada pertengkaran dengan pasangan anda. Sekiranya beberapa kaedah ini telah dilakukan dan tidak menunjukkan hasil yang baik, anda boleh meminta psikologi secara langsung melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun kini melalui Stor aplikasi atau Google Play!

Rujukan:
Terapi yang baik. Diakses pada tahun 2020. 8 Strategi Berurusan dengan Rakan Marah.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Berurusan dengan Kemarahan Peledak Rakan Anda.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Meningkatkan Hubungan Semasa Menguruskan Kemarahan dan ADD.
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua Terbaik untuk Menangani Kemarahan dan Kebencian dalam Hubungan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found