Kesihatan

Pelajari Cara Menetapkan Corak Tidur Bayi yang Sihat

, Jakarta - Bayi mempunyai corak tidur yang berbeza mengikut tahap usia mereka. Corak tidur bayi yang baru lahir lebih lama daripada orang dewasa dan kanak-kanak. Bayi yang baru lahir mempunyai corak tidur yang panjang dan akan mengisi sepanjang hari dengan tidur. Bayi bangun jika merasa lapar, jengkel, kencing atau buang air besar. Bagi ibu muda, mereka mungkin masih belum mengetahui dan membiasakan diri dengan cara tidur bayi yang baru lahir, yang pastinya akan sangat berbeza. Bayi 0-2 bulan akan tidur sekitar 16 jam sehari atau lebih. Waktu tidur yang dianggarkan ialah 7.5 jam tidur siang dan 8.5 jam tidur pada waktu malam.

Perkara yang harus anda pelajari dalam menentukan corak tidur bayi pada usia 0-1 bulan adalah dengan mengajar perbezaan antara siang dan malam. Anda boleh mengajak bayi anda untuk berinteraksi pada waktu siang lebih lama daripada malam dengan sokongan cahaya dan bunyi sehingga ketika mereka semakin tua, bayi akan memahami perbezaan antara siang dan malam dan mengetahui malam adalah waktu untuk berehat. Berikut adalah petua untuk mengatur pola tidur yang sihat dan sesuai untuk bayi berusia 0 - 1 bulan:

1. Pastikan keadaan lampin dalam keadaan kering sehingga bayi dapat tidur nyenyak.

2. Anda boleh melatih atau mengubah corak tidur bayi anda dengan perlahan.

3. Anda diminta peka dalam mengenali pergerakan bayi yang menunjukkan tanda-tanda mengantuk.

4. Pada hari pertama selepas kelahiran, bayi sering bangun pada waktu malam. Pada usia dua tahun 5. Anda dapat membantu bayi mengenali waktu tidur, meletakkannya di tempat tidur ketika bayi semakin mengantuk walaupun mata bayi masih terbuka. Dengan cara ini bayi dapat terbiasa tidur sendirian.

6. Bayi yang baru lahir, aktiviti yang sering dilakukan adalah tidur. Walaupun bayi baru lahir akan tidur sepanjang hari, anda boleh memberi susu ibu dengan segera sekiranya bayi bangun pada waktu malam dan tidak menyalakan lampu yang terlalu terang. Menjauhkan diri dari suara yang kuat dan pastikan untuk berdiam diri.

Menyesuaikan corak tidur bayi mengikut usianya sangat penting. Oleh itu, tidur yang mencukupi memberikan faedah yang optimum untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Selain itu, tidur juga dapat dijadikan indikator dalam merangsang pertumbuhan dan perkembangan otak bayi, bahkan tidur juga dikenal sebagai proses pertumbuhan dan perkembangan otak dalam meningkatkan kecerdasan, penaakulan dan pemikiran dengan jelas. Semasa bayi sedang tidur 75% hormon pertumbuhan dihasilkan untuk merangsang pertumbuhan tulang dan tisu. Bagi bayi yang tidak dapat memenuhi kebutuhan tidur mereka, mereka akan mengalami penurunan sistem imun bayi yang mengakibatkan peningkatan risiko infeksi, ini berkaitan dengan penurunan kadar sel darah putih. Semuanya bermula dengan tidur yang baik dan berkualiti untuk bayi. Selain itu, tidur juga membantu bayi tidur, menjaga berat badan dan membantu melawan penyakit dan jangkitan.

Anda boleh mengetahui corak tidur bayi yang baru lahir dengan bertanya terus kepada doktor pakar dalam aplikasi tersebut . Anda juga boleh menghubungi terus melalui kaedah pilihan Panggilan Suara / Video dan Berbual dalam dengan menggunakan telefon pintar, bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, anda juga boleh membeli multivitamin atau ubat dengan memesan di ciri Apothecary yang akan dihantar dalam masa 1 jam. Ayuh! muat turun tidak lama lagi di App Store atau Google Play.

BACA JUGA : Harus Tahu, Inilah Kelebihan Mengeringkan Bayi Pada Pagi