Kesihatan

Allergist Immunology Merawat Apa-apa Penyakit?

Jakarta - Ada banyak perkara yang boleh mencetuskan alahan. Keadaan alergi yang dialami oleh setiap orang boleh berbeza. Sama remehnya, alahan adalah keadaan yang boleh menjadi serius bagi sesetengah orang. Itulah sebabnya penting untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom alergi.

Untuk merawat masalah alergi, pengamal am boleh merujuk kepada ahli imunologi alergi. Seperti namanya, pakar imunologi adalah doktor yang memberi tumpuan untuk merawat alahan, asma, dan gangguan imun. Ketahui lebih lanjut mengenai ahli alahan imunologi dalam perbincangan berikut!

Baca juga: Jangan Pertimbangkan Kekacauan Alergi, Waspadalah terhadap Gejala

Ini adalah penyakit yang dirawat oleh ahli alahan dan imunologi

Secara amnya, anda akan dirujuk kepada ahli imunologi alergi jika anda mengalami salah satu daripada keadaan berikut:

  • Mengalami gejala alergi, seperti gatal-gatal dan ruam kulit, hidung tersumbat, bersin, mengi, mual dan muntah, cirit-birit, atau sesak nafas, setelah memakan atau bersentuhan dengan alergen.
  • Mempunyai ahli keluarga yang mengalami alahan.
  • Jangkitan yang kerap dengan jangkitan tertentu, seperti sinusitis.

Lebih khusus lagi, berikut adalah beberapa penyakit yang dirawat oleh ahli alahan imunologi:

1. Alahan Makanan

Seperti namanya, alergi makanan berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menganggap bahan-bahan tertentu dalam makanan berbahaya. Gejala yang disebabkan oleh alahan makanan termasuk gatal-gatal dan ruam pada kulit, sakit perut, mual, muntah, cirit-birit, hidung tersumbat, dan sesak nafas.

Selain itu, alahan makanan juga boleh menyebabkan gejala yang teruk seperti kejutan anaphylactic, yang boleh mengancam nyawa. Sekiranya keadaan ini berlaku, bantuan perubatan diperlukan secepat mungkin. Beberapa makanan biasa yang mencetuskan alergi adalah susu, telur, kedelai, gandum, ikan, kacang-kacangan, dan kerang.

2. Alahan Dadah

Walaupun tujuannya adalah untuk merawat atau melegakan simptom penyakit ini, sebilangan orang boleh mengalami alergi terhadap ubat-ubatan tertentu. Gejala boleh ringan hingga teruk dan memerlukan rawatan serius.

Secara umum, gejala alergi ubat boleh berupa ruam kulit, gatal-gatal, demam, bengkak, gatal dan mata berair, hingga sesak nafas. Dalam beberapa kes, gejala serius alergi ubat mungkin berlaku, seperti kejutan anaphylactic atau sindrom Steven-Johnson yang memerlukan perhatian perubatan segera.

Baca juga: Inilah Kaedah Berkesan untuk Mengubati Alahan Makanan Kanak-kanak

3. Alahan Debu

Alahan habuk berlaku ketika menghirup udara yang dicampur dengan habuk, kotoran tungau, debunga tumbuhan, spora jamur, atau bulu binatang yang merupakan bahan alergi. Keadaan ini boleh menyebabkan rinitis alergi dan asma.

Gejala rinitis alergi boleh merangkumi bersin, hidung berair, mata gatal, mata merah, mata berair, hidung tersumbat, dan hidung gatal. Sementara itu, gejala asma umumnya termasuk batuk dan sesak nafas.

4. Ekzema Atopik

Eksim atopik dicirikan oleh gejala dalam bentuk kulit gatal, kering, dan bersisik. Walaupun lebih biasa pada bayi, keadaan ini juga dapat dialami oleh orang dewasa.

5. Sinusitis

Sinusitis berlaku apabila rongga hidung dijangkiti atau meradang. Gejala boleh merangkumi hidung berair yang berpanjangan, lendir hijau atau jernih, batuk, dan demam.

6. Penyakit Immunodeficiency

Ahli alergi imunologi juga ditugaskan untuk merawat kelainan atau gangguan pada tindak balas sistem imun, seperti penyakit kekurangan imun. Penyakit ini terjadi ketika sistem kekebalan tubuh terganggu, sehingga tidak dapat melindungi dirinya dari bakteria, virus, dan parasit.

Penyakit imunodefisiensi boleh berlaku pada seseorang sebagai penyakit kongenital. Namun, dalam beberapa kes, penyakit ini juga dapat terjadi akibat dari pendedahan kepada bahan kimia toksik atau jangkitan (sekunder) tertentu.

Baca juga: Apakah Cara Yang Betul untuk Menyembuhkan Alergi Makanan?

7. Penyakit Autoimun

Penyakit ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang tisu badan sendiri. Beberapa jenis penyakit autoimun yang biasa adalah psoriasis, hepatitis autoimun, penyakit Crohn, sklerosis berbilang , diabetes jenis 1, lupus, dan skleroderma kulit.

Itulah sedikit penjelasan mengenai penyakit yang dirawat oleh ahli imunologi. Sekiranya anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengalami gejala alergi, gunakan aplikasinya untuk bercakap dengan pengamal am. Sekiranya perlu, doktor am boleh merujuk kepada pakar imunologi.

Rujukan:
Akademi Alergi, Asma & Imunologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Ahli Alergi / Imunologi: Kemahiran Khusus.
Hospital Kanak-kanak Diraja Melbourne. Diakses pada tahun 2021. Alergi dan Imunologi.
Hospital Kanak-kanak di Pittsburgh. Diakses pada tahun 2021. Bahagian Alergi dan Imunologi Pediatrik.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Alergi Tungau Debu.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Asma Kanak-kanak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Alahan Dadah.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Ekzema Atopik.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gangguan Imunodefisiensi.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Gangguan Autoimun?