Kesihatan

Bagaimana Mengatasi Bayi Yang Sering Meludah?

"Adalah perkara biasa bagi bayi yang baru lahir untuk kerap meludah. Namun, keadaan ini sering membuat ibu bapa risau. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan percikan bayi anda. Bermula dari melahirkan bayi atau memilih ukuran pacu yang sesuai. "

, Jakarta - Meludah adalah perkara biasa yang dialami oleh bayi. Namun, keadaan ini kadangkala membuat ibu bapa merasa risau. Sebenarnya, meludah bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan kerana ia akan semakin berkurang ketika bayi semakin tua. Meludah biasanya dialami oleh bayi berusia 0-6 bulan. Selepas usia 6 bulan, intensiti meludah akan menurun.

Punca meludah pada bayi adalah disebabkan oleh otot perut yang tidak matang. Otot antara esofagus dan perut (sfinkter esofagusberfungsi untuk menjaga agar isi perut tidak masuk ke dalam esofagus. Sehingga otot ini matang sepenuhnya, bayi mungkin masih mengalami ludah.

Baca juga: Sebab Anak Lelaki Lebih Dekat dengan Ibu

Cara Mengatasi Bayi Yang Meludah

Sekiranya si kecil sering meludah, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengurangkan bayi meludah, termasuk:

1. Burp Baby

Setelah menyusui atau menyusukan bayi anda, pastikan kepala bayi berada dalam kedudukan yang lebih tegak selama 20-30 minit. Posisi tegak juga dapat membantu bayi anda bersendawa dengan lebih mudah. Bersendawa selepas setiap penyusuan dapat mengelakkan udara masuk ke perut bayi. Penumpukan udara dapat membuat perut bayi anda kembung dan membuatnya meludah.

2. Perhatikan Ukuran Dot

Sekiranya bayi anda makan dengan pacifier, perhatikan ukuran pacifier yang digunakan. Lubang dot yang terlalu besar boleh menyebabkan susu keluar terlalu banyak, memudahkan si kecil tersedak dan meludah.

3. Pastikan anak anda tidak berada di perut mereka selepas makan

Posisikan bayi anda di punggungnya dapat memicu refluks dan membuatnya meludah. Oleh itu, jangan segera tidurkan dia setelah menyusui atau memberi makan si kecil. Sebaliknya, bawa atau tahan tegak selama 20-30 minit terlebih dahulu.

4. Perhatikan makanan yang anda makan

Kadang kala, makanan yang anda makan boleh membuatkan si kecil anda mudah meludah. Doktor mungkin menasihati ibu untuk mengelakkan produk tenusu atau makanan lain.

Baca juga: Bayi Sering Muntah Boleh Menjadi Penyebab Stenosis Pilorik

5. Beri Makanan yang mencukupi

Cara lain untuk mengelakkan si kecil sering meludah adalah dengan memberinya makanan atau susu secukupnya. Pastikan juga untuk bersendawa si kecil selepas setiap kali makan atau di antara penyusuan.

Tidak sedikit ibu bapa yang masih keliru mengenai perbezaan antara meludah dan muntah pada bayi. Semasa mengalami meludah, si kecil biasanya mengeluarkan sejumlah kecil cecair, mungkin sekitar 10 cc. Meludah biasanya disertai dengan bersendawa ketika ibu memegang si kecil dalam keadaan tegak. Sementara muntah dicirikan oleh pembuangan lebih banyak cecair dengan pecah yang lebih kuat.

Baca juga: Ini adalah tanda bahawa bayi itu penuh dengan susu

Itulah maklumat mengenai spit up yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda perlu membeli keperluan anak kecil anda, beli saja di kedai kesihatan . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup klik dan pesanan akan dihantar terus ke rumah anda.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Meludah pada bayi: Apa yang normal, apa yang tidak.
Anak Sihat. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Bayi Meludah.