Kesihatan

Kata Doktor: Bolehkah Wanita Hamil Makan Mi Segera atau Tidak?

"Mie segera telah dilabel sebagai tidak sihat sehingga tidak digalakkan untuk wanita hamil. Menurut dr. Lucia Leonie, Sp.OG, wanita hamil sebenarnya boleh makan mi segera, selagi mereka tidak berlebihan. Ini kerana kandungan makronutrien dan mikronutrien dalam mi segera tidak mencukupi untuk pemakanan harian ibu hamil dan janin. "

, Jakarta - Semasa mengandung, wanita hamil diharuskan makan makanan yang sihat dan berkhasiat setiap hari agar janin tumbuh dengan baik. Walau bagaimanapun, keinginan yang dialami oleh wanita hamil sering kali menginginkan makanan yang kurang sihat dan berkhasiat, seperti mi segera.

Kandungan mi segera dianggap tidak sihat, jadi tidak digalakkan untuk wanita hamil. Namun, adakah wanita hamil benar-benar tidak dibenarkan makan mi segera? Nah, inilah penjelasan dari pakar obstetrik, dr. Lucia Leonie, Sp.OG mengenai pengambilan mi segera untuk wanita hamil.

Lihat catatan ini di Instagram

Catatan yang dikongsi oleh (@halodoc)

Baca juga: 6 Soalan yang Perlu Ditanyakan Semasa Rundingan Kehamilan

Bolehkah Wanita Hamil Makan Mi Segera? Kata Doktor Ini!

Menurut doktor Lucia Leonie seperti di Instagram , pengambilan mi segera semasa kehamilan sebenarnya dibenarkan, asalkan tidak berlebihan hingga 3 kali sehari. Mi segera mengandungi makronutrien seperti karbohidrat, lemak dan protein. Selain itu, terdapat juga zat penguat, seperti vitamin dan mineral.

Namun, mi segera mengandungi natrium tinggi yang pastinya tidak baik untuk ibu hamil. Sebabnya, wanita hamil yang mengambil natrium berlebihan berisiko mengalami tekanan darah tinggi. Wanita hamil dikehendaki memenuhi keseimbangan makronutrien dan mikronutrien, seperti karbohidrat, lemak, protein, vitamin, mineral, zink dan asid folik yang mencukupi.

Pemenuhan nutrien ini sangat berguna untuk memenuhi keperluan wanita hamil dan bayi. Sudah tentu, nutrien ini tidak dapat dipenuhi dengan pengambilan mi segera sahaja. Jadi, wanita hamil mesti mendapatkan nutrien ini daripada memakan makanan lain.

Baca juga: 7 Penyakit Ini Boleh Muncul pada Kehamilan Awal

Petua untuk Membuat Mi Segera Lebih Sihat

Satu-satunya cara untuk membuat mi segera sedikit lebih sihat adalah dengan menambahkan sayur-sayuran segar, telur rebus dan sumber protein lain. Selain meningkatkan kandungan nutrien, menambahkan sumber sayur-sayuran dan protein juga dapat memperkaya rasa mi segera, lo. Walau bagaimanapun, elakkan menambah nasi semasa anda makan mi segera.

Mie segera sudah mengandungi karbohidrat yang cukup tinggi. Menambah beras sebenarnya boleh membuatkan ibu mengambil karbohidrat berlebihan. Karbohidrat yang berlebihan dapat meningkatkan gula darah pada wanita hamil. Ya, wanita hamil juga harus menyedari kenaikan gula darah ini, ya. Oleh itu, peningkatan gula darah dapat menyebabkan wanita hamil berisiko menghidap diabetes kehamilan.

Selain menambahkan ramuan di atas, wanita hamil juga diharuskan minum banyak air. Keperluan untuk air pada wanita hamil akan lebih tinggi daripada biasa. Kerana, air membantu membentuk cairan ketuban, membawa nutrien pada janin, mencegah masalah pencernaan, dan banyak lagi. Pastikan wanita hamil minum sekurang-kurangnya dua liter air sehari.

Kekurangan pengambilan cecair berisiko menjadikan wanita hamil mengalami dehidrasi, sembelit kepada penurunan cecair amniotik. Sekiranya ibu mempunyai tanda-tanda dehidrasi dan penurunan air ketuban, jangan berlengah berjumpa doktor. Buat temu janji hospital melalui aplikasi untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal.

Baca juga: Memenuhi Keperluan Pemakanan Wanita Hamil dengan 5 Makanan Ini

Cecair ketuban sangat penting dalam proses perkembangan janin. Sebabnya, cecair ini berfungsi untuk melancarkan pergerakan janin, melatih janin bernafas, menjaga agar janin tetap hangat untuk melindungi janin dari tumbukan. Muat turunpermohonan dan buat janji temu dengan hospital sekarang!

Rujukan:
Instagram. Diakses pada tahun 2021.. Bolehkah Saya Mengonsumsi Mi Segera Semasa Hamil?
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2021. Adakah Selamat Makan Mie Segera Semasa Kehamilan?
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Adakah selamat untuk makan makanan dengan MSG semasa hamil?