Kesihatan

Inilah perbezaan antara Polio dan GBS, penyakit yang menyebabkan kedua kaki kanak-kanak lumpuh

, Jakarta - Polio adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus Polio. Gangguan ini boleh mempengaruhi sel-sel di saraf tunjang dan menyebabkan kelumpuhan kaki anak secara kekal. Lebih-lebih lagi, Guillain Barre Syndrome (GBS) adalah penyakit demyelinasi yang disebabkan oleh imuniti akut dan menyebabkan kelumpuhan motorik bersama dengan beberapa manifestasi deria dan autonomi.

Salah satu perbezaan utama antara Polio dan Guillain Barre Syndrome adalah bahawa Polio tidak mempunyai rawatan. khas. Sementara Guillain Barre Syndrome dapat diatasi dengan imunoglobulin intravena atau plasmapheresis.

Apa itu Polio?

Polio adalah jangkitan virus yang disebabkan oleh virus Polio. Penyakit ini ditularkan melalui saluran faecal-oral, yang merupakan jalan penularan penyakit dari tinja ke mulut. Virus ini membiak di saluran gastrointestinal dan menyerang badan. Secara amnya, penyakit ini menyebabkan demam. Virus ini disebarkan oleh orang yang dijangkiti melalui tinja.

Jadi, polio adalah jangkitan yang ditularkan melalui air dan makanan. Dalam beberapa kes, virus ini boleh merosakkan sel-sel tanduk anterior saraf tunjang sehingga menyebabkan kelumpuhan anggota badan tetap. Polio kini telah hilang, kerana vaksin Polio telah ditemui.

Vaksin ini diberikan kepada bayi selepas kelahiran. Terdapat dua bentuk vaksin yang biasa diberikan, iaitu vaksin Sabin dan Salk. Beberapa negara telah mengatasi Polio dengan vaksin tersebut. Namun, tidak ada rawatan yang tersedia untuk menyembuhkan Polio untuk menyembuhkan kelumpuhan kaki pada anak-anak. Program pencegahan polio dijalankan di bawah pengawasan WHO mengenai penyakit berjangkit di negara-negara membangun.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Polio pada Kanak-kanak

Apa itu Guillain Barre Syndrome atau GBS?

GBS adalah penyakit demyelining akut yang disebabkan oleh antibodi. Antibodi ini boleh disebabkan oleh beberapa penyakit bakteria dan virus. Gangguan itu muncul kira-kira 3-4 minggu setelah jangkitan terdedah dan keadaannya dimediasi oleh sistem imun.

Gangguan ini menyebabkan kelumpuhan kaki pada kanak-kanak bermula dari kaki bawah ke atas. Selain itu, gangguan ini boleh mempengaruhi semua otot, termasuk otot muka. GBS boleh dikaitkan dengan kelainan deria ringan juga. Walau bagaimanapun, ia boleh dikaitkan dengan disfungsi autonomi yang serius seperti aritmia.

Diagnosis gangguan ini biasanya bersifat klinikal dan dapat disahkan oleh pakar neurologi. Kadang-kadang GBS boleh menyebabkan komplikasi serius seperti kelumpuhan otot pernafasan dan kematian. Oleh kerana itu, orang yang mengalami gangguan ini memerlukan diagnosis yang teliti oleh pakar neurologi di pusat rawatan intensif.

Di samping itu, rawatan penyakit yang menyebabkan kelumpuhan kaki anak adalah dengan menggunakan imunoglobulin intravena atau dengan plasmapheresis. Kaedah ini dapat menjadikan antibodi penyebab penyakit dineutralkan atau dihilangkan dari badan. Orang dengan GBS dapat pulih sepenuhnya dengan imunoglobulin intravena.

Baca juga: Masih belum ada penawar untuk polio

Perbezaan antara Polio dan GBS

Penyakit yang menyebabkan kelumpuhan kaki kanak-kanak mempunyai beberapa perbezaan, walaupun mempunyai kesan yang sama. Mengenai kelainan pada sensor tubuh, polio tidak dapat menyebabkan gangguan pada sensor tubuh, tetapi di GBS dapat menyebabkan gangguan deria ringan.

Mengenai disfungsi sistem saraf, polio tidak dapat menyebabkan gangguan ini, tetapi di GBS dapat menyebabkan gangguan pada sistem saraf. Kemudian, perbezaan corak menyebabkan kelemahan, polio maju lambat dan kelumpuhan asimetris kekal. Manakala di GBS, gangguan ini boleh menyebabkan kelumpuhan simetris dan agak cepat.

Baca juga: Kenali Ciri-ciri Sindrom Guillain Barre

Itulah penjelasan mengenai perbezaan antara polio dan GBS yang boleh menyebabkan lumpuh kaki anak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kedua-dua gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found