Kesihatan

Ibu Mengetahui, Inilah Gejala Neutropenia pada Bayi

"Neutropenia boleh menyebabkan masalah pada badan. Kelainan pada neutrofil, yang merupakan sebahagian daripada sel darah putih ini, dapat membuat bayi mudah terkena jangkitan. Bayi yang mempunyai nEutropenia boleh mengalami aduan dalam bentuk demam yang kerap, radang gusi, sakit atau patah tulang.

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar masalah kesihatan yang disebut neutropenia? Neutropenia adalah keadaan apabila jumlah sel neutrofil dalam darah menurun. Neutrofil mempunyai peranan penting dalam tubuh, terutama dalam memerangi jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan kulat.

Oleh itu, badan penghidap akan sukar untuk melawan jangkitan kulat dan bakteria jahat. Neutropenia boleh berlaku pada usia apa pun, termasuk bayi atau kanak-kanak. Lalu, apakah gejala neutropenia pada bayi?

Baca juga: Menjalani Kemoterapi Boleh Menyebabkan Neutropenia, Inilah Sebabnya

Gejala Neutropenia pada Bayi

Neutropenia terdiri daripada beberapa jenis, salah satunya adalah: kongenital neutropenia (neutropenia kongenital). Keadaan ini adalah bentuk penyakit kongenital yang teruk yang dapat dialami oleh bayi atau anak kecil.

Menurut pakar di Hospital Kanak-kanak University of California San Francisco-Benioff, gejala neutropenia pada bayi boleh merangkumi:

 • Demam yang kerap.
 • Tumis.
 • Jangkitan telinga.
 • Pneumonia.
 • Terdapat luka di rektum.

Sekiranya tidak dirawat, kanak-kanak boleh kehilangan gigi atau mengalami jangkitan gusi yang teruk. Nah, bentuk neutropenia kongenital kronik yang paling teruk juga disebut sindrom Kostmann. Neutropenia kongenital yang teruk dianggarkan berlaku pada 1 dari 200,000 orang.

Sindrom Kostmann menyebabkan tubuh bayi mempunyai tahap neutrofil yang sangat rendah, dalam beberapa kes bahkan tidak ada neutrofil sama sekali. Ini boleh menyebabkan jangkitan serius pada bayi.

Nah, simptom neutropenia teruk pada bayi atau sindrom Kostmann, termasuk:

 • Thrush atau radang gusi (gingivitis).
 • Jangkitan abses atau purulen di dubur (rektum), paru-paru, atau hati.
 • Jangkitan tekak (faringitis), sinus (sinusitis), saluran pernafasan (bronkitis), paru-paru (radang paru-paru), pusar (omphalitis), saluran kencing, atau lapisan rongga perut (peritonitis).
 • Kelenjar getah bening yang membesar (limfadenopati) atau limpa yang membesar (splenomegali).
 • Cirit-birit dengan muntah.
 • Sakit atau patah tulang.

Nah, itulah gejala neutropenia pada bayi. Sekiranya anak anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa atau meminta doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah 4 jenis neutropenia

Punca Neutropenia pada Bayi

Neutropenia pada bayi, atau pada tahap teruk yang disebut sindrom Kostmann, dapat terjadi akibat mutasi pada gen yang mengatur fungsi neutrofil. Mutasi dalam gen ini menyebabkan fungsi neutrofil terganggu, atau membuat neutrofil mati lebih cepat.

Tambahan pula, sekitar 50 peratus kes neutropenia pada bayi disebabkan oleh mutasi pada gen ELANE, dan 10 peratus lagi disebabkan oleh mutasi pada gen HAX1. Sementara itu, selebihnya 40 peratus adalah kes di mana ia tidak diketahui dengan pasti apa penyebabnya.

Selain itu, menurut pakar di National Institutes of Health (NIH), ada juga penyebab neutropenia yang lain. Tahap neutrofil rendah berlaku apabila sumsum tulang (di mana neutrofil dihasilkan) tidak dapat menggantikannya secepat yang diperlukan.

Pada bayi, penyebab umum keadaan adalah jangkitan. Jangkitan yang sangat teruk boleh menyebabkan neutrofil habis dengan cepat. Jangkitan juga dapat mengelakkan sumsum tulang menghasilkan lebih banyak neutrofil. Beberapa gangguan pada wanita hamil, seperti preeklampsia, juga boleh menyebabkan neutropenia pada bayi.

Baca juga: Cegah Neutropenia dengan Melakukan 7 Langkah Pencegahan Ini

Diagnosis dan Rawatan Neutropenia pada Bayi

Sebelum melakukan sebarang langkah rawatan, doktor biasanya mengambil sampel darah bayi untuk mengesahkan diagnosisnya. Sampel kemudian diperiksa dengan ujian mutlak neutrofil (ANC), untuk mengukur tahap neutrofil dalam darah. Seorang bayi dikatakan mengalami neutropenia teruk atau sindrom Kostmann jika tahap neutrofil di bawah 500 / mm3.

Selanjutnya, rawatan sindrom Kostmann ditentukan oleh doktor berdasarkan keparahannya. Beberapa kaedah rawatan yang boleh dilakukan, iaitu:

 • Pentadbiran antibiotik. Antibiotik berfungsi untuk mencegah jangkitan pada mulut dan gusi (gingivostomatitis) yang sering berlaku pada orang dengan sindrom Kostmann. Jenis antibiotik yang biasa digunakan termasuk kotrimoksazol dan metronidazol.
 • Suntikan faktor perangsang koloni granulosit (G-CSF) . Memberi suntikan ini bertujuan untuk merangsang sumsum tulang untuk menghasilkan lebih banyak sel darah putih.

Hingga kini, terdapat 2 jenis ubat G-CSF yang biasa digunakan, iaitu pegfilgrastim dan lenograstim. Jenis ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan jangka pendek dan jangka panjang. Walau bagaimanapun, biasanya dapat diatasi dengan mengurangkan dos.

 • Pemindahan sumsum tulang . Transplantasi sumsum tulang boleh dilakukan secara autologous (menggunakan sel di dalam tubuh pesakit), atau allogeneic (menggunakan sel dari penderma). Transplantasi sumsum tulang biasanya merupakan kaedah rawatan yang digunakan jika jangkitannya tetap teruk, walaupun setelah terapi G-CSF.

Itulah penjelasan mengenai neutropenia pada bayi. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, tanyakan terus kepada doktor melalui permohonannya . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Hospital Kanak-kanak UCSF Benioff. Diakses pada tahun 2021. Neutropenia
Perpustakaan Perubatan Nasional AS. Diakses pada tahun 2021. Neutropenia Kongenital yang teruk.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Neutropenia - bayi
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found